ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Θάνια Ιορδανίδου: Η σχεδιάστρια κοσμημάτων που λατρεύει τα λουλούδια

Κοσμήματα με χαρακτήρα. Κοσμήματα με λουλούδια που εμπεριέχουν τον ρομαντισμό και τη δυναμικότητα. Κοσμήματα με στιλ και προσωπικότητα. Η Θάνια Ιορδανίδου είναι μία γυναίκα που δεν μπορεί να μένει στάσιμη. Περνά από διάφορους επαγγελματικούς δρόμους μέχρι να καταλήξει πως η σχεδίαση κοσμημάτων, είναι αυτή που της ταιριάζει απόλυτα. Τολμά με τις γραμμές της και μας καλεί να ανακαλύψουμε τους δικούς μας συσχετισμούς στις δημιουργίες της. Statement κομμάτια που σε κερδίζουν και αναβαθμίζουν και τα πιο minimal looks.

Τι σε κάνει να ασχοληθείς με τη σχεδίαση κοσμημάτων;

Aνέκαθεν ήμουν καλλιτεχνική φύση. Από μικρή σπούδασα φωνητική και την εξέλιξα σε ικανοποιητικό επίπεδο. Για 26 χρόνια ασχολήθηκα επαγγελματικά με την αισθητική προσώπου και σώματος, έχοντας δικό μου ινστιτούτο ομορφιάς. Ταυτόχρονα ασχολήθηκα με την σκηνογραφία και την ενδυματολογία στο θέατρο όπου πήρα μέρος σε αρκετές παραστάσεις ως ενδυματολόγος. Μια άλλη καλλιτεχνική μου ανησυχία ήταν ο σχεδιασμός και η δημιουργία τσάντας, κάνοντας εξαγωγές στο εξωτερικό. Τον τελευταίο καιρό η δημιουργία κοσμημάτων αποτέλεσε τη νέα μου ενασχόληση. Φτιάχνοντας κοσμήματα πρώτα για τον εαυτό μου και έπειτα για γνωστές και άγνωστες που ενθουσιάστηκαν με αυτά. Έτσι αποφάσισα να δοθώ ολοκληρωτικά στο κόσμημα παίρνοντας μέρος σε εκθέσεις και σε άλλα δρώμενα.

 

Ποιο ήταν το παρατσούκλι που σου είχε δώσει η γιαγιά σου όταν ήσουν μικρή;

Με φώναζε Coco Chanel γιατί φορούσα όλα τα κοσμήματα της μαμάς μου και της γιαγιάς μου με απίστευτους αυτοσχεδιασμούς.

Υπάρχει κάποια εικόνα από τα παιδικά σου χρόνια που να δικαιολογεί τη σημερινή αγάπη σου για τα κοσμήματα;

Με έχει στιγματίσει η εικόνα της μητέρας μου από τότε που ήμουν παιδί που κατά τη  διάρκεια της προετοιμασίας της για τις βραδινές εξόδους της ήταν πάντα άψογη τόσο στις ενδυματολογικές της επιλογές όσο και στη σωστή χρήση των αξεσουάρ.

Πώς θα προσδιόριζες την αισθητική σου;

Ανάλογα την περίσταση υιοθετώ αντίστοιχο look. Άλλοτε bohemian chic, άλλοτε rock και άλλοτε εντελώς sportive. Σε όλες όμως τις περιπτώσεις με χαρακτηρίζει ο μινιμαλισμός. Τώρα τα κοσμήματα που σχεδιάζω ταιριάζουν απόλυτα με το δικό μου στιλ και όχι μόνο. Έχουν μια κρυμμένη πλευρά ρομαντισμού που τα κάνουν να κινούνται άνετα σε μια ευρύτερη ηλικιακή και ενδυματολογική γκάμα γυναικών.

Το σήμα κατατεθέν σου;

Λουλούδια, λουλούδια, και πάλι λουλούδια.

 

Τι υλικά χρησιμοποιείς για τα κοσμήματα που δημιουργείς;

Πιστεύω ότι οι γυναίκες έχουν ανάγκη από πάρα πολλά αξεσουάρ. Επέλεξα λοιπόν υλικά με χαμηλό κόστος για να τους δίνω τη δυνατότητα να αγοράζουν περισσότερα. Κάποια από αυτά τα υλικά είναι το δέρμα, ο επιχρυσωμένος μπρούτζος, ο πηλός και η πορσελάνη.

Τα λουλούδια είναι αγαπημένο σου θέμα. Τι συμβολίζουν για εσένα; Γιατί τα επιλέγεις τόσο συχνά;

Συμβολίζουν την άνοιξη, την αναγέννηση, το εύθραυστο και φθαρτό του κόσμου, την ποικιλομορφία της ομορφιάς, τη φύση. Συνδέονται άμεσα με τη γυναίκα και γενικότερα με το θηλυκό στοιχείο και έχουν χρησιμοποιηθεί από αρχαιοτάτων χρόνων, τόσο στο ιστορικό όσο και στο θρησκευτικό κομμάτι. Πολλάκις ως σύμβολα. Επίσης ως σχεδιάστρια με ενδιαφέρει πολύ η κυκλική φύση του λουλουδιού και επειδή τα κοσμήματα μου είναι κυρίως χειροποίητα δίνω ζωή σε σχέδια που πάντα διαφέρουν το ένα από το άλλο.

Ποια πολύτιμη-ημιπολύτιμη πέτρα είναι η αγαπημένη σου;

H αγαπημένη μου πέτρα είναι τα διαμάντια γιατί είναι ανθεκτικά και αιώνια. Όμως όσο πιο πολύ ασχολούμαι με τα κοσμήματα τόσο περισσότερο θαυμάζω και εκτιμώ όλο τον ορυκτό πλούτο του πλανήτη μας.

Μίλησέ μας για την τελευταία σου συλλογή.

Με βάση πάντα τα λουλούδια, η τελευταία μου συλλογή χαρακτηρίζεται από τη μετουσίωση του έρωτα στην αγάπη και από τις βαθιά χαραγμένες μνήμες και ιστορίες που κουβαλάμε από τα παιδικά μας χρόνια. Ο καθένας βέβαια μπορεί να ερμηνεύσει τα κοσμήματα μου όπως αυτός τα αισθάνεται.

 

Ποιες είναι οι τάσεις στον σχεδιασμό κοσμημάτων;

Πιστεύω ότι ζούμε στην πιο πολυσυλλεκτική στιγμή της παγκόσμια μόδας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ξέφρενης ανάπτυξης της τεχνολογίας, στους ρυθμούς της σημερινής εποχής, της γρήγορης εικόνας και της αέναης εναλλαγής.

Πού μπορούμε να βρούμε τις δημιουργίες σου;

Τα κοσμήματα μου εκτίθενται στον IANO ART AND SHOP και στον λογαριασμό μου στο Instagram. Κατά περιόδους φιλοξενούνται σε εκθέσεις κοσμημάτων, σε διάφορες galleries ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό.