ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στον fashionable κόσμο της Νάντιας Ράπτη

24MEDIA

Απόγευμα Πέμπτης και μετά το γραφείο ανηφορίζω προς τα βόρεια να συναντήσω από κοντά μία από τις πιο ταλαντούχες Ελληνίδες σχεδιάστριες της γενιάς της, τη Νάντια Ράπτη. Με το που την αντικρίζω λέω από μέσα μου "wow". H ομορφιά της είναι τόσο φυσική που δε γίνεται να σου περάσει απαρατήρητη. Με συγκρατημένο χαμόγελο και αμηχανία με καλωσορίζει στο showroom της στην οδό Θεσσαλονίκης, στον αριθμό 31, στην Κηφισιά.

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αθήνα, πήγε κόντρα στα «πρέπει» κι ενώ ακόμη φοιτούσε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, αποφάσισε να αλλάξει πορεία και να ακολουθήσει αυτό που τη γεμίζει πραγματικά, τη μόδα. Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στη σχολή Βελουδάκη κατάλαβε πως γεννήθηκε για να ασχοληθεί με αυτόν τον χώρο. Ο δρόμος της μόδας μπορεί να είναι αρκετά δύσκολος, αλλά τελικά αξίζει τον κόπο. This is her world.

Η ΑΡΧΗ

«Σαν πρώτη σχολή έχω τελειώσει Ελληνική Φιλολογία, κατεύθυνση Γλωσσολογίας, όμως πολύ σύντομα κατάλαβα πως δε με γεμίζει. Στα τελευταία έτη, ταυτόχρονα με τη Φιλοσοφική πήγα στη σχολή του Βελουδάκη για να ασχοληθώ με αυτό που πραγματικά με γέμιζε: τη μόδα. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να ασχοληθώ με το σχέδιο και τη μόδα, αλλά ακόμη κι όταν ήμουν στη σχολή δεν είχα στο μυαλό μου ότι θα τα καταφέρω και ότι θα μπορέσω κάποια στιγμή να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτό. Τελειώνοντας τη σχολή του Βελουδάκη αποφάσισα να δοκιμάσω την τύχη μου, αφού πρώτα είχα παρακολουθήσει fashion courses στο Westminster, στο Λονδίνο».

24MEDIA

24MEDIA

Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

«H πρώτη μου επιχειρηματική κίνηση ήταν μαζί με μια φίλη μου από τη σχολή. Δημιουργήσαμε παρέα το δικό μας brand και ουσιαστικά αυτή ήταν η πρώτη μας προσπάθεια στο χώρο της μόδας. Κάναμε μαζί και δύο επιδείξεις μόδας στο AXDW αλλά σύντομα οι δρόμοι μας χώρισαν, μιας και η τότε συνεργάτιδά μου δεν ήθελε να συνεχίσει να ασχολείται με αυτόν το χώρο. Και κάπως έτσι πήρα την απόφαση το 2012 να το κυνηγήσω μόνη μου και τα ξεκίνησα όλα από την αρχή. Το brand μου πια έφερε το όνομά μου: NADIA RAPTI».

24MEDIA

ΤΟΛΜΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

«Την περίοδο που αποφάσισα να κάνω το βήμα και να το τρέξω μόνη μου, υπήρχε ήδη η οικονομική κρίση. Το τόλμησα και μου βγήκε σε καλό. Ξεκίνησα με αυτή και ζω  με αυτή. Δεν έχω μέτρο σύγκρισης με το παρελθόν. Υπάρχει δουλειά, αλλά χρειάζεται πολλή προσπάθεια. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος. Αυτό που μπορεί να σε κάνει ξεχωριστή είναι η ταυτότητά σου και φυσικά η προώθηση που κάνεις. Τα social media παίζουν σπουδαίο ρόλο σε αυτό, αλλά προσπαθώ να τα χρησιμοποιώ σωστά. Ιδιαίτερα το Instagram βοηθά πολύ τους νέους σχεδιαστές να αναδειχτούν και να παρουσιάσουν σε ένα πιο ευρύ κοινό τη δουλειά τους».

24MEDIA

24MEDIA

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ

«Αυτό που σκεφτόμουν πάντα και εξακολουθώ να έχω στο μυαλό μου είναι ότι θέλω να έχω ρούχα τα οποία μπορούν οι γυναίκες να τα φορούν όλη μέρα. Ιδιαίτερα παλιότερα είχαμε την τάση να χωρίζουμε τα ρούχα μας ανά περιστάσεις. Αυτό δε θέλω να συμβαίνει στα δικά μου ρούχα. Σχεδιάζω ρούχα που μπορούν κάλλιστα να φορεθούν από το πρωί ως το βράδυ. Μικρές αλλαγές σε παπούτσια και αξεσουάρ αρκούν για να μεταμορφωθούν στο λεπτό και να συνοδέψουν τις γυναίκες σε κάθε περίσταση. Εξαίρεση αποτελούν τα custom made ρούχα μου που φυσικά σχεδιάζονται έπειτα από συνεννόηση για μία συγκεκριμένη περίσταση. Τα ρούχα όμως των συλλογών μου θα ήθελα να φοριούνται κάθε μέρα. Μπορούν να συνδυαστούν με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους και κάθε φορά να βγάζουν διαφορετικό ύφος».

Παρατηρώντας κάποιος τα ρούχα μου θα ήθελα να βλέπει ότι έχουν ταυτότητα, ότι είναι καλοραμμένα και ποιοτικά.

«Δίνω μεγάλη σημασία στα υφάσματα που χρησιμοποιώ. Προσέχω πολύ την ποιότητά τους. Αγαπώ ιδιαίτερα το μετάξι και φροντίζω να το προσθέτω πάντα στις συλλογές μου».

24MEDIA

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ

«Οι συλλογές μου είναι πιο γήινες. Ακόμη κι αν προσθέσω έντονα χρώματα ή εμπριμέ prints τα προτιμώ σε πιο παστέλ αποχρώσεις. Δεν μου αρέσουν τα φλούο. Δεν τα επιλέγω. Αδυναμία έχω στο ασπρόμαυρο. Είναι το αγαπημένο μου. Πάντα θα υπάρχει στις συλλογές μου».

24MEDIA

«Το σχέδιο που έχω ξεχωρίσει και είναι το αγαπημένο μου είναι ένα απλό maxi φόρεμα σε μαύρο ή άσπρο χρώμα με δύο σκισίματα και V μπροστά. Το βγάζω κάθε χρόνο, από την πρώτη χρονιά που ξεκίνησα να ράβω και το προσθέτω πάντα στις συλλογές μου, είτε είναι καλοκαιρινές, είτε χειμερινές».

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ

«Έχω κάνει κάποια βήματα στο εξωτερικό. Δεν είναι εύκολο βέβαια να εδραιωθείς εκεί. Θέλει μεγάλη προσπάθεια και επιμονή. Είναι πολύ διαφορετική η διαδικασία έξω από ότι είναι στην Ελλάδα. Πλέον δίνω ρούχα μου στο Λίβανο και στην Αυστραλία και το προσπαθώ και για άλλες χώρες.

Η μεγαλύτερή μου βέβαια επιτυχία ήταν ότι συμμετείχα στο εκθεσιακό event που πραγματοποίησε η Rolls Royce σε ένα αρχοντικό στο Λονδίνο. Εκεί μου δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσω την τελευταία μου collection, καθώς και μια σειρά sur mesure φορεμάτων, παρουσία σημαντικών διεθνών προσωπικοτήτων. Ο προσεκτικός σχεδιασμός και η διαχρονικότητα των υψηλής ποιότητας προϊόντων αποτελούσαν βασική προϋπόθεση για να καταφέρω να λάβω κι εγώ μέρος σε αυτήν την luxury έκθεση. Είμαι πολύ περήφανη για αυτή μου την επιτυχία».

24MEDIA

Η FALL WINTER ΣΥΛΛΟΓΗ

«Η νέα μου συλλογή έχει αρκετά ασπρόμαυρα κομμάτια (είπαμε έχω αδυναμία σε αυτά τα δύο χρώματα), εμπριμέ σε ασπρόμαυρο φόντο αλλά και σε γήινες αποχρώσεις, μεταξωτά υφάσματα και πολλά πλεκτά. Φέτος, έβγαλα και 3 δικά μου σχέδια jeans. Παλιότερα έκανα συνεργασία με άλλα brands αλλά στην f/w ’18 συλλογή μου αποφάσισα να βγάλω τα δικά μου και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό.

Αγαπημένα χρώματα για τη νέα σεζόν; Ξεχωρίζω το μουσταρδί και το λευκό. Παρόλο που πολλοί δεν το προτιμούν για το χειμώνα, εγώ το προτείνω ανεπιφύλακτα».

24MEDIA

24MEDIA

Ο κάθε σχεδιαστής μπορεί να αλλάζει συνέχεια στιλ και ύφος, όμως να παραμένει πιστός στη δική του γραμμή.

NADIA LOVES…

> «Μου αρέσουν τα σακάκια και τα παλτό, για αυτό και φροντίζω πάντα να έχω στη συλλογή μου. Έχω αδυναμία στο office και στο androgynous look, αλλά πάντοτε με στοιχεία θηλυκότητας».

> «Αγαπημένοι σχεδιαστές είναι o Elie Saab, o Etro, o Balmain και η Johanna Ortiz».

> «Όσον αφορά στο στιλ κάποιας διάσημης νομίζω πως θα ξεχώριζα αυτό της Olivia Palermo. Μπορεί να σταθεί σε όλα. Έχει φινέτσα και κλάση και μπορεί και υποστηρίζει άψογα κάθετι που φορά. Ακόμη και πολύ διαφορετικά στιλ. Το ίδιο τέλειο πάνω της είναι το boho με το androgynous στιλ».

> «Με γεμίζουν τα ταξίδια. Πολύ. Ακόμα και τα μικρά. Εμένα μου δίνουν ανάσες. Και μόνο που επισκέπτεσαι το εξωτερικό ανοίγουν οι ορίζοντές σου. Κάθε πόλη που επισκέπτομαι μου βγάζει κάτι. Μου δίνει έμπνευση. Το Λονδίνο και το Παρίσι είναι οι αγαπημένες μου πόλεις. Έχουν μια διαφορετική αύρα. Θα ήθελα να πάω βέβαια και σε πιο εξωτικά μέρη».

24 ΜΕDIA

ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

«Τα κλειδιά της επιτυχίας που βοηθούν να κατακτήσεις το στόχο σου είναι σίγουρα η επιμονή και το πείσμα. Με λίγο θράσος βέβαια ίσως τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα. Το βασικότερο βέβαια είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις και να μην έχεις μόνο σα στόχο να θέλεις να βγάλεις χρήματα».

Θα κλείσω με μια ατάκα της Νάντιας, η οποία με βρίσκει απολύτως σύμφωνη:

Οι πραγματικά όμορφες γυναίκες είναι αυτές που έχουν ξεχωριστή αύρα, που έχουν προσωπικότητα και βγάζουν δυναμισμό.

Showroom: Θεσσαλονίκης 31, Κηφισιά.

210 8086156

Official site: www.nadiarapti.com

Instagram: Nadia Rapti

Facebook: Nadia Rapti