ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Οι ελληνικές, χειροποίητες τσάντες που δημιουργούνται με “meraki”

Η Άντυ Σκαράκη είναι φοιτήτρια αρχιτεκτονικής. Η Ελίνα Μαυρομάτη είναι μουσειολόγος. Οι δυο τους είναι καλές φίλες και το βασικό κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η έμφυτη τάση προς τη δημιουργία. Αυτό είναι και το μεράκι τους, το οποίο μετέφρασαν και του έδωσαν σάρκα και οστά, διοχετεύοντας το ταλέντο, τις γνώσεις και την αισθητική τους σε ένα εξαιρετικό brand με χειροποίητες δερμάτινες τσάντες. ''Meraki'' το όνομα του εγχειρήματος που ξεκίνησαν οι δυο τους, συνδυάζοντας την πρακτικότητα με την αισθητική.

Από την πρώτη φορά που θα δεις μία τσάντα Meraki, αντιλαμβάνεσαι ότι ο μινιμαλισμός είναι το στοιχείο τους. Η τσάντα προσεγγίζεται από δύο οπτικές, τόσο από την αισθητική όσο και από την πρακτική και χρηστική πλευρά, ενώ τα εμβόλιμα στοιχεία, όπως η χαρακτηριστική μπάρα που θα δεις να υπάρχει σε κάθε τσάντα δεν έχουν μόνο αισθητική σημασία αλλά και λειτουργική.

Μιλώντας μαζί τους, προφανώς και ρώτησα την ιστορία πίσω από το brand «meraki». Από το όνομα και μόνο αντιλαμβάνεσαι την ιδιαίτερη προσέγγιση που έχουν, η οποία συνεχίζεται και στην ονοματοδοσία της κάθε τσάντας. «Πρωταρχικός στόχος αυτής της προσπάθειας ήταν η συλλογή που θα παρουσιάσουμε να έχει συνοχή και συνέχεια. Έτσι, κάθε σχέδιο, δανείζεται το όνομά του, αλλά και πολλές φορές εμπνέεται από αμετάφραστες λέξεις από όλον τον κόσμο. Ακολουθώντας αυτή την λογική και θέλοντας να αναδείξουμε τον ελληνικό χαρακτήρα του brand, το ονομάσαμε Meraki, εκφράζοντας έτσι το πάθος, την επιμέλεια και την αφοσίωση που μας προκαλεί», σημειώνουν η Άντυ και η Ελίνα και αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα καταστρωμένο σχέδιο κι όχι για μία αυθόρμητη απόφαση που προήλθε από έμπνευση της στιγμής.

 

Αναρωτήθηκα όμως γιατί να ξεκινήσουν, σχεδιάζοντας τσάντες; Η επαγγελματική φύση της καθεμίας παραπέμπει σε άλλη κατηγορία. Ωστόσο, έχουν μία πολύ καλή εξήγηση να δώσουν για την επιλογή αυτή και μάλιστα δυσκολεύει λίγο το εγχείρημά τους, κάνοντας την πρόκληση ακόμα μεγαλύτερη.

Βασικό κίνητρο για τη δημιουργία του brand ήταν η ανταπόκριση στην προσωπική μας ανάγκη για μια ποιοτική δερμάτινη τσάντα με καθαρές γραμμές και ιδιαίτερο σχεδιασμό, μια ανάγκη που πιστεύουμε ότι έχει δημιουργηθεί σε πολλές σύγχρονες γυναίκες.

Στο σχεδιασμό της τσάντας, οι δυο τους βρήκαν μία εφαρμογή των γνώσεών τους. Επικεντρώθηκαν στην τσάντα, αντιμετωπίζοντάς την «ως ένα αντικείμενο που συνδυάζει λειτουργικότητα και αισθητική, ένα δίπτυχο που αποτελεί πρόκληση σε οποιαδήποτε σχεδιαστική διαδικασία».

 

Ουσιαστικά μιλάμε για μία καλή δερμάτινη τσάντα, με ύφος και χαρακτήρα, που δεν ανταποκρίνεται απαραίτητα στις τάσεις. Προφανώς δεν είναι κι αυτός ο σκοπός του brand. Οι δημιουργοί του Meraki ξέρουν καλά ότι η τσάντα είναι ένα στοιχείο που αναδεικνύει τη γυναικεία εμφάνιση, υπογραμμίζει τη δυναμικότητας μίας γυναίκας. Στην προσπάθειά τους να συγκεράσουν την ανάγκη τους για πρακτική δημιουργικότητα που έχει ταυτότητα κι όχι ημερομηνία λήξης, σχεδιάζουν τσάντες με διαχρονική αξία.

«Η περιοδικότητα των συλλογών Meraki είναι intentionally seasonless. Έτσι, φροντίζουμε να εμπλουτίζουμε την υπάρχουσα συλλογή με νέα σχέδια, αποχρώσεις και υλικά» σημειώνουν και τονίζουν ότι η κατασκευή γίνεται στο χέρι και η προμήθεια των πρώτων υλών από ντόπιους συνεταιρισμούς.

 

Παρατηρώντας τις τσάντες Meraki, συνειδητοποιώ και οπτικοποιώ όσα μου εξηγούν από την σχεδιαστική και την παραγωγική πλευρά. Ωστόσο, δεν παύω να θεωρώ ότι πρόκειται για ένα διαχρονικής αξίας fashion item που ποτέ δε θα νιώσεις περιττό στην ντουλάπα σου. Η ποιότητα στην κατασκευή, οι διακριτικές αισθητικές παρεμβάσεις, οι αυστηρές γραμμές αλλά και η χρηστική τους αξία πείθουν και την πιο επιφυλακτική.

Όσο για το μέλλον του brand και τις επόμενες κινήσεις, η Άντυ και η Ελίνα έχουν κάνεις τις σκέψεις τους. Η εξωστρέφεια του brand είναι στόχος τους και φυσικά η επέκταση εκτός συνόρων. «Το feedback που λαμβάνουμε από το εξωτερικό είναι πολύ δυνατό και μας κάνει να στρεφόμαστε αρκετά τα έξω» σημειώνουν.

 

Η συνέχεια του brand ίσως είναι μία συλλογή από νέα αντικείμενα-αξεσουάρ από δέρμα σε συνδυασμό με άλλα οργανικά ή βιομηχανικά υλικά. Ένα project που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία τους και μπορεί εύκολα να σχετιστεί και να συνυπάρξει με αυτό που ξέρουν ήδη να κάνουν καλά, τις τσάντες.

Οι τσάντες Meraki έχουν αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά, στοιχεία που δεν τις αφήνει να χαθούν στο σωρό και η προσωπική δουλειά κι εργασία που γίνεται από την αρχή, είναι ίσως η ουσία που μεταμορφώνει ένα φαινομενικά απλό αξεσουάρ σε μία άρτια τσάντα. 

 

Info:

merakibags.tictail.com

Instagram: @meraki.bags