ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Infanta bags: Η ρετρό αισθητική της Αθανασίας Μπακιρλή

Ρομαντισμός, floral και ασπρόμαυρες φωτογραφίες τραβηγμένες με polaroid. Η Αθανασία Μπακιρλή αγαπά τα νοσταλγικά μονοπάτια και δημιουργεί τσάντες με ρετρό αισθητική.

Στην περιγραφή του brand στο Instagram μας προτρέπεις να βάλουμε ρομαντισμό στις τσάντες μας. Πώς υπάρχει στη ζωή σου;

Συμβαίνει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής μας να συγχέουμε τον ρομαντισμό με τον έρωτα ή με τον άκρατο συναισθηματισμό. Ακούμε τη λέξη ρομαντισμός και σκεφτόμαστε «πολύ μελό, δεν είναι εποχή για τέτοια πράγματα». Στην πραγματικότητα ρομαντισμός για εμένα είναι αυτές οι μικρές λεπτομέρειες που μπορείς να βάλεις στη ζωή σου για να νιώσεις λίγο πιο όμορφα ακόμη και αν έχουν μια νότα παλιακού ή νοσταλγίας. Ρομαντισμός είναι να έχεις άλμπουμ με φωτογραφίες σε μια εποχή που όλα είναι ψηφιακά, να επιλέγεις να ακούς δίσκους στο πικ απ των γονιών σου και όχι στον υπολογιστή ή το να προτιμάς να φορέσεις ένα φόρεμα midi με peter pan γιακά.

 

Πότε και πώς ξεκίνησε η ιδέα των Infanta bags;

Η ιδέα των Infanta bags ξεκίνησε σε μια εποχή που συνειδητοποιούσα πόσο αγαπώ τη μόδα. Το να ασχοληθώ με τη ραπτική ήταν αρχικά για μένα ένας «κόντρα ρόλος» θα έλεγα καθώς ήμουν πάντα κυρίως του θεωρητικού τομέα με σπουδές στην ελληνική φιλολογία και μεγάλη αγάπη για τα βιβλία και τη λογοτεχνία. Η ιδέα αρχικά ήταν να ξεκινήσω να φτιάχνω τα δικά μου ρούχα γιατί ήθελα να φορέσω πιο retro κομμάτια και αξεσουάρ. Έτσι παρακολούθησα σεμινάρια κοπτικής ραπτικής και έπειτα για εξάσκηση ξεκίνησα να καταπιάνομαι με πιο μικρά projects ραπτικής όπως νεσεσέρ και tote bags για μένα και τις φίλες μου. Οι κολλητές μου ενθουσιάστηκαν και με παρότρυναν να ξεκινήσω το δικό μου brand με τσάντες και αξεσουάρ. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν οι Infanta Bags.

Γιατί Infanta;

Πρώτη φορά διάβασα το όνομα Ινφάντα σε ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία, στα «Ψάθινα καπέλα» της Μαργαρίτας Λυμπεράκη. Το βιβλίο με εντυπωσίασε με τον λυρισμό του και την νοσταλγική αναπόληση μιας γλυκιάς νεότητας κι έτσι κράτησα το όνομα infanta και το χρησιμοποιούσα συχνά σαν ψευδώνυμο. Όταν έφτασε η ώρα να «βαφτίσω» το brand η «Infanta» ήρθε αμέσως στο μυαλό μου, ειδικά όταν διάβασα πως «ινφάντα» είναι επίσης τίτλος τιμής που δίνεται στις πριγκίπισσες της Ισπανίας. Ήθελα να φτιάξω τσάντες που να κάνουν τα κορίτσια να νιώθουν χαρούμενα και ξεχωριστά σαν πριγκίπισσες και έτσι η συγκεκριμένη ονομασία μου φάνηκε ακόμη πιο ταιριαστή.

 

Ποιο είναι η πρώτη Ιnfanta δημιουργία σου;

Ένα ροζ νεσεσέρ με μεγάλα λουλούδια σε pastel αποχρώσεις και φερμουάρ. Το θυμάμαι γιατί ήμουν πολύ χαρούμενη με την ιδέα πως μόλις είχα φτιάξει κάτι που θα έφτανε στα χέρια μιας άλλης κοπέλας.

Με ποια υλικά δουλεύεις περισσότερο;

Όταν ξεκίνησα δούλευα με πιο ανάλαφρα βαμβακερά υφάσματα. Σταδιακά όσο περνάει ο καιρός δοκιμάζω και πιο βαριά και στητά όπως οι δερματίνες και τα σουέντ. Συχνά συνδυάζω δερματίνες με βαμβακερά υφάσματα για να δώσω μια πιο χαριτωμένη νότα στη δερματίνη που είναι κάπως πιο «σοβαρή» σε ύφος.

 

Τι διαφοροποιεί το brand σου;

Νομίζω πως εξ αρχής ξεκίνησα με σκοπό να δημιουργήσω κάτι διαφορετικό. Δε θέλησα να φτιάξω τσάντες πολύ μοντέρνες ή τσάντες που θα συναγωνίζονταν το στιλ και το ύφος αυτών που είναι προϊόντα μαζικής παραγωγής. Ήθελα να φτιάχνω τσάντες χαρούμενες  με όμορφα υφάσματα που να σκορπούν αισιοδοξία και να κάνουν κάθε γυναίκα που τις επιλέγει να χαμογελάει. Γιατί αυτή είναι και η δύναμη που έχει κάθε προϊόν που είναι χειροποίητο, μπορεί να γίνει ο,τι ονειρεύεται ο δημιουργός και εγώ ονειρεύτηκα οι τσάντες που φτιάχνω να γίνουν μια γλυκιά νότα για κάθε ρομαντικό κορίτσι.

Γιατί floral κι όχι κάτι άλλο;

Γιατί σε μια εποχή που υπάρχει γενικότερα μια κοινωνική και οικονομική κρίση οι άνθρωποι ψάχνουν την ομορφιά σε απλά πράγματα. Και το πιο απλό και ίσως και basic πράγμα από το οποίο μπορούμε να αντλήσουμε ομορφιά είναι η ίδια η φύση που ανθίζει ακούραστα ξανά και ξανά. Τα λουλούδια πέρα από την ομορφιά τους είναι, φέρουν και ένα συμβολισμό. Μπορείς να ανθίζεις παρά τις δυσκολίες και να αναδείξεις τη δική σου ομορφιά.

 

Πώς θα φανταζόσουν την ηρωίδα ενός παραμυθιού και ποιο πουγκί θα κρατούσε;

Η ηρωίδα του παραμυθιού, όπως τη φαντάζομαι εγώ, σίγουρα θα ήταν μια ατρόμητη κοπέλα. Λίγο εκκεντρική και περίεργη να γνωρίσει τον κόσμο. Μια μικρή Αλίκη στη δική της χώρα των Θαυμάτων. Θα κρατούσε το «Αudrey bucket» πουγκάκι μας για να βάζει μέσα το ημερολόγιο της, τα αγαπημένα της cupcakes που το κάθε ένα θα είχε και μια διαφορετική μαγική ιδιότητα.

Αγαπημένος στίχος από ποίημα;

Λόγω των σπουδών μου η λογοτεχνία και η ποίηση ήταν ο τομέας που μελέτησα και παράλληλα αγάπησα πάρα πολύ. Ξεχωρίζω δύο ποιητές και αυτοί είναι ο Κωνσταντίνος Καβάφης και η Κική Δημουλά. Αγαπώ την ελευθερία του στίχου τους και τον τρόπο που χειρίζονται τις λέξεις. Ένας από τους αγαπημένους μου στίχους είναι από το ποίημα της Δημουλά «Το διαζευκτικόν ή»: «Τὸ κάθε τελευταίο,τελευταίο το ονομάζω χωρίς επιφύλαξη. Και μεγάλωσα πολύ για να είναι αυτό αφορμή δακρύων» Νομίζω πως αγαπώ τον συγκεκριμένο στίχο επειδή μιλάει για το πώς μαθαίνουμε να αποδεχόμαστε τα πράγματα μεγαλώνοντας, μαθαίνοντας παράλληλα πως αυτά μας κάνουν να αντέχουμε.

 

Αγαπημένο χρώμα;

Θα έλεγα πως προτιμώ τις παστέλ αποχρώσεις του μοβ και του ροζ εξαιτίας της αθωότητας και της τρυφερότητας που εκπέμπουν.

Τι δε λείπει ποτέ από τη δική σου τσάντα;

Από τη τσάντα μου δε λείπουν ποτέ τα κλασικά καθημερινά αντικείμενα όπως το πορτοφόλι μου, το κινητό μου, ένα κραγιόν σε neutral απόχρωση και τα ακουστικά μου.

 

Βρες τις Infanta bags στο eshop, στο Facebook και στο Instagram