ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Edel Mulvihill: Η γυναίκα που κάνει τη ζωή της μια start up επιχείρηση

Μπορεί να έχεις βαρεθεί να ακούς και να διαβάζεις ότι η κρίση γεννάει ευκαιρίες, όμως έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα κι αν δεν έχεις πειστεί, γνώρισε την Edel Mulvihill και δε θα έχεις πια καμία αμφιβολία.

Mητέρα τριών παιδιών, γεννημένη στην Ιρλανδία και πολίτης της Ελλάδας εδώ και αρκετά χρόνια, η Edel δημιουργεί μια επιχείρηση που απαντάει σε μια ανάγκη που προκύπτει ακριβώς αυτή την περίοδο που τα πράγματα στη χώρα μας δεν είναι καλά: στο που και πως μπορούν να βρουν δουλειά οι Έλληνες γιατροί, με καλά χρήματα.

Πρόκειται για το Medel Recruitment, το οποίο εγκαινιάζεται με ένα Οpen Day στις 11 και 12 Ιουνίου στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Είναι το μοναδικό γραφείο αυτού του είδους που επικεντρώνεται στην αγορά εργασία της Ιρλανδίας και απευθύνεται αποκλειστικά σε Έλληνες. Όπως μας εξήγησε η Edel, πρόκειται για ένα εγχείρημα που ούτε λίγο ούτε πολύ, βασίζεται στη ζωή της.

Γνώρισε τον Έλληνα άντρα της στα φοιτητικά της χρόνια στην Αγγλία και εγκαταστάθηκε στην χώρα μας το 2003.  Μετά από 9 χρόνια ζωής στην Ελλάδα, οι συνθήκες έδειχναν την έξοδο. “Η οικονομική κρίση και η ανεργία αναγκάζουν την οικογένεια μας να μετακομίσει από την Ελλάδα στον τόπο καταγωγής μου, την Ιρλανδία” εξηγεί και προσθέτει ότι μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, βρήκε δουλειά ως ακτινολόγος – τεχνολόγος, το αντικείμενο σπουδών της δηλαδή. Μέσα σε ένα χρόνο, ανέλαβε θέση Διευθύντριας ακτινολογικού τμήματος.

 

Το 2014, η οικογένεια γυρίζει στην Ελλάδα λόγω επαγγελματικών ευκαιριών που παρουσιάστηκαν στον σύζυγο της Edel. Η ίδια, ωστόσο, διαπίστωσε ότι οι προοπτικές και οι απολαβές σε ό,τι αφορά τη δική της δουλειά ήταν αποκαρδιωτικές στην Ελλάδα. Έχοντας στη βαλίτσα της, την σπουδαία εμπειρία της Ιρλανδίας, σκέφτηκε να δημιουργήσει μια εταιρεία εύρεσης εργασίας για γιατρούς στη χώρα καταγωγής της.

“Έχω έδρα μου την Ελλάδα και η ιδέα είναι να συναντώ τους γιατρούς και να τους δώσω να καταλάβουν τη διαδικασία. Θα τους βοηθάω με τα χαρτιά που χρειάζονται και όλα όσα πρέπει να γίνουν” εξηγεί, τονίζοντας ότι για τις υπηρεσίες της δε θα παίρνει κάποια αμοιβή. “Το να προσπαθείς να φύγεις μόνος σου είναι κάτι πολύ περίπλοκο και τρώει πολύ χρόνο” συμπληρώνει, εξηγώντας ότι τα έσοδα της θα έρχονται από τις εταιρείες οι οποίες θα αναλάβουν την πρόσληψη των γιατρών που θα έχει συμβουλέψει η ίδια.

Είναι το μοναδικό γραφείο αυτού του είδους που επικεντρώνεται στην αγορά εργασία της Ιρλανδίας και απευθύνεται αποκλειστικά σε Έλληνες.

Και γιατί Ιρλανδία; Αρχικά, όπως τονίζει “οι Ιρλανδοί είναι πολύ κοντά στο θέμα της οικογένειας, της κοινωνικοποίησης. Είναι ανοιχτοί και κοινωνικοί όπως οι Έλληνες”. Επίσης, σα χώρα είναι πολύ φιλόξενη για να μεγαλώσεις το παιδί σου. Αλλά, κυρίως, γιατί έχει ανάγκη από γιατρούς και πληρώνει πολύ καλά για να τους αποκτήσει. “Στην Ιρλανδία υπάρχει η νοοτροπία της μετανάστευσης, οπότε όταν τελειώνουν τις σπουδές τους οι φοιτητές ιατρικής, φεύγουν για κάποια άλλη χώρα. Ένας γιατρός πληρώνεται περίπου 4 φορές περισσότερα χρήματα συγκριτικά με την Ελλάδα ενώ το κόστος ζωής δεν έχει μεγάλη διαφορά” εξηγεί.

“Η Ιρλανδία έχει Έλληνες γιατρούς αλλά δεν είναι εύκολο μονοπάτι ούτε το πιο διαφημισμένο. Δεν είναι ένα μέρος που θα εμφανιστεί πρώτο αν ψάχνεις δουλειά στο εξωτερικό ως γιατρός” επισημαίνει και τονίζει ότι αυτό το κενό θέλει να καλύψει με τις υπηρεσίες του Medel Recruitment.

Όπως έκανε και η ίδια έτσι πιστεύει ότι μπορούν να κάνουν κι άλλοι επαγγελματίες υγείας. “Το να κάτσεις εδώ και να περιμένεις να γίνει κάτι, δεν είναι πρακτικό” σημειώνει και τονίζει ότι δεν είναι κακό κάποιος να φύγει για μερικά χρόνια από τη χώρα του και να επιστρέψει.

Όταν τη ρωτάμε αν φοβάται το ρίσκο, απαντάει “δε νομίζω”. Υπογραμμίζοντας το πόσο αφιλόξενη είναι η Ελλάδα στην ίδρυση επιχειρήσεων, δηλώνει αισιόδοξη για την πορεία του εγχειρήματος της και το πιστεύει πολύ. Απόδειξη, ότι αρνήθηκε μια θέση που της προσφέρθηκε όταν χτύπησε πόρτες λέγοντας για το τι πρόκειται να κάνει. “Μου πρόσφεραν θέση αλλά δεν ήθελα. Ήθελα να προσπαθήσω να κάνω τη δική μου εταιρεία. Είμαι η μόνη στην Ελλάδα που κάνω κάτι τέτοιο. Είναι τρομακτικό να συζητάω με μεγάλες επιχειρήσεις, σίγουρα, αλλά είναι και πρόκληση”.

“Ένα βήμα τη φορά. Ξεκίνησα με τους γιατρούς, θέλω να το κάνω καλά και να αρχίσω μετά να βοηθώ και νοσηλευτές. Μελλοντικά, στόχος μου είναι να μπορώ μόνη μου να συστήνω προσωπικό στα νοσοκομεία της Ιρλανδίας και να μη χρειάζονται εταιρείες που μεσολαβούν” τονίζει.

“Οι Έλληνες γιατροί έχουν μόνο να κερδίσουν από εμένα. Θα υπάρχει κάποιος να τρέχει για εκείνους. Θα είμαι σαν προσωπικός βοηθός τους” καταλήγει και καλεί όσους ενδιαφέρονται να τη συναντήσουν στο Open Day.

*Γνώρισε το Medel Recruitment καλύτερα, στο Open Day που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουνίου 2016, στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Σεβαστουπόλεως 113). Γίνεται υπό την αιγίδα του ΙΣΑ και με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιρλανδίας. Και τις δύο ημέρες, η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και θα διαρκέσει ως τις 5 το απόγευμα.

**Το Facebook του Medel Recruitment

***Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson