ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Bo Derek: “O Αidan δεν θα κατέληγε ποτέ με την Carrie Bradshaw. Ήταν γραφτό να είναι μαζί μου”

Την βλέπω να βγαίνει από τη θάλασσα με το μαύρο της μπικίνι και την μοβ ισοθερμική της μπλούζα. Σπέτσες εδώ, Κυριακή πρωί και η Bo Derek μόλις διέσχισε κολυμπώντας τα 3.000 μ. του Spetses Mini Marathon. Η πρώτη σκέψη που μου έρχεται στο μυαλό είναι πως η wikipedia έχει κάνει ένα εξόφθαλμο λάθος. Aυτό το περίφημο κορμί, το σήμα κατατεθέν της, το συγκλονιστικά εντυπωσιακό στα 61 του χρόνια δεν είναι με τίποτα 1.60, αλλά αρκετά εκατοστά ψηλότερο. Κατά τ' άλλα, η επίσημη περιγραφή της, είναι ολόσωστη: Ένα διαχρονικό sex symbol, μια πανέμορφη ύπαρξη, μ' ένα μόνιμο άστρο που φωτοβολεί πάνω από τα κατάξανθα μαλλιά της. Το απόλυτο Δεκάρι με τόνο.

Η δεύτερη σκέψη μου έχει τη μορφή ανάμνησης και δεν είναι άλλη από την αξεπέραστη εικόνα της στο “10”, την ταινία που την έκανε διάσημη σ’ όλο τον κόσμο. Η περίφημη σκηνή όπου η Bo Derek τρέχει στην παραλία με το πιο αποκαλυπτικό ολόσωμο μαγιό που είχε να επιδείξει ο αμερικανικός κινηματογράφος μέχρι τότε, αποτελεί μία από τις πιο κλασικές της μεγάλης οθόνης.

Το απαραίτητο βίντεο για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι.

Συνειδητοποιώ πως δύο φορές έχω δει την Bo Derek εν κινήσει, και οι δυο σε παραλία. Να φοράει μαγιό.

 

Αφορμή για να τη συναντήσω και να κουβεντιάσω μαζί της, η συμμετοχή της στον κολυμβητικό διάπλου του Spetses Mini Marathon όπου η αειθαλής Bo Derek, η γυναίκα με το απόλυτο κορμί και εκείνα τα θρυλικά κοτσιδάκια που πλέκονται σε χάντρες, τιμά με την παρουσία της τα τελευταία χρόνια. Θα μου μιλήσει με ενθουσιασμό, για τις Σπέτσες, τις φανταστικές ελληνικές θάλασσες και κυρίως για την κολύμβηση, “την πιο μεγάλη της απόλαυση”.

“Είναι η 3η χρονιά που συμμετέχω στον κολυμβητικό διάπλου του Spetses Mini Marathon. Μερικά χρόνια πριν είχα βρεθεί στο νησί με τη καλύτερή μου φίλη και εκεί που κολυμπούσαμε δώσαμε  η μία στην άλλη την υπόσχεση να ερχόμαστε κάθε χρόνο εδώ, σ’ αυτόν τον πανέμορφο τόπο, για να βουτάμε σ’ αυτά τα νερά”.

Λατρεύω το κολύμπι και στις Σπέτσες η ατμόσφαιρα είναι υπέροχη. Νιώθω πολύ χαρούμενη όταν έρχομαι εδώ. Έχετε υπέροχες θάλασσες.

Όμορφη σαν Bo

1971 στην τοποθεσία Long Beach, California. Είναι 15 χρονών και το μόνο που θέλει να κάνει είναι ηλιοθεραπεία και σερφ. Κι αυτό κάνει βασικά. Συμμετέχει σε διαφημιστικά, χρειάζεται χρήματα για ν’ αγοράσει μία σανίδα του σερφ. Έναν χρόνο μετά παρατάει το σχολείο, κάποια στιγμή σκέφτεται να το επιστρέψει στα θρανία, αλλά δύο χρόνια αργότερα, στα 17 της είναι ήδη παντρεμένη με τον σκηνοθέτη John Derek. Αλήθεια πώς ήξερε πως ήταν αυτό που λέμε “Ο Ένας”; “Δεν το ήξερα τότε”, μου απαντάει. “Μου πήρε πολύ καιρό για να το καταλάβω. Ήμουν νέα. Ήμουν τόσο νέα”.

 O Derek, 30 χρόνια μεγαλύτερός της, γνωρίζοντάς την παθαίνει κεραυνοβόλο έρωτα κι απαγορευμένο αφενός γιατί η Bo είναι ακόμα ανήλικη, αφετέρου γιατί είναι ήδη παντρεμένος με τη διάσημη ηθοποιό Linda Evans. Αφορμή της γνωριμίας τους έμελλε να είναι- τι άλλο- μία ταινία, την οποία θα γυρίσουν στη Μύκονο. Είναι 1973, εκείνη 17, εκείνος 47. Στο ταξίδι αυτό τον Derek συνοδεύει η σύζυγός του. Λίγους μήνες αργότερα η τελευταία επιστρέφει στις ΗΠΑ για να υποβάλλει αίτηση διαζυγίου και το παράνομο- ακόμα- ζευγάρι μένει στην Ευρώπη απ’ όπου δεν επιστρέφει πριν η Bo ενηλικιωθεί, αφού αν γύριζαν στις ΗΠΑ, ο John ίσως αντιμετώπιζε κατηγορίες για αποπλάνηση ανηλίκου. Τότε η νεαρή κοπέλα με τα ξανθιά μαλλιά και το ηλιοκαμμένο ψιλόλιγνο κορμί συστηνόταν ακόμα στον κόσμο με το αληθινό της όνομα, Mary Cathleen Collins.
 

 Photo credit: AP Images/Nick Ut

Ο John Derek έδωσε στη νεαρή τότε Mary το όνομά του. Ένα αστέρι γεννιέται.

 

Μετά το “10” κι έχοντας καθιερωθεί αστραπιαία με μία και μόνο σκηνή σε εικονικό σύμβολο του σεξ, η Derek σαρώνει αισθησιακά τα 80s πρωταγωνιστώντας σε ταινίες που φέρουν την τολμηρή σκηνοθετική σφραγίδα του άντρα της, όπως το “Bolero”, το “Tarzan the Ape Man και το “Ghosts Can’t Do It”, φιγουράρει σε εξώφυλλα του Playboy και μοιραία στοιχειώνει τα όνειρα πολλών εφήβων της εποχής.

– Στην αρχή της καριέρας σας αισθανθήκατε ποτέ ότι ο τίτλος του sex symbol θα σας παγιδεύσει σε ένα συγκεκριμένο είδος ταινιών;

– Ήταν ο πρώτος ρόλος μου σε ταινία. Απλά ένας ρόλος. Με την ίδια λογική θα μπορούσα να έχω παίξει την serial killer, όπως ο Anthony Hokpins και να με ρωτάτε τώρα ‘πώς είναι να παίζεις την ψυχοπαθή δολοφόνο'”.

 

 

Αν μετανιώνω; Δεν μπορείς ν’ αλλάξεις τίποτα. Καμιά φορά μπορείς να κοιτάξεις πίσω και να πεις ‘μακάρι να είχα πάρει κάποιες άλλες αποφάσεις αλλιώς’. Σίγουρα θα είχα βγάλει πολλά περισσότερα χρήματα αν είχα κάνει ορισμένα πράγματα αλλιώς αλλά δεν θα ήμουν χαρούμενη. Κι εμένα αυτός ήταν πάντα ο στόχος μου.

Photo Credit: AP Photo/Craig Molenhouse

Η Ursula Andress ήταν η 2η γυναίκα που παντρεύτηκε ο Derek πριν την Linda Evans, αλλά αυτό δεν στάθηκε ποτέ εμπόδιο στη φιλία της με την Bo Derek.

Oι Derek έμειναν μαζί 22 χρόνια, μέχρι τον θάνατο του John, το 1998. Την ρωτάω να μου αποκαλύψει κάτι από εκείνον. “Θα σου πω μια ατάκα του που έχω πάντα στο μυαλό μου. Αυτό που έλεγε ο άντρας μου πάντα, από τότε που τον πρωτογνώρισα το θυμάμαι. Μπήκε στο μυαλό μου κι έχει κολλήσει από τότε, δεν έχω μπορέσει να την απομακρύνω ούτε στιγμή: ‘Bo, οι βαρετοί άνθρωποι θα σε κάνουν να βαριέσαι’. Ακούγεται απλοϊκή σκέψη, αλλά δεν είναι. Γιατί αλήθεια, πόσο θλιβερό να νιώθεις βαρετά και να μην εκτιμάς αυτά που σου δίνονται. Υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι για να είσαι χαρούμενος και να νιώθεις ενθουσιασμό για τη ζωή. Κι εσύ να είσαι βαρετός γιατί νιώθεις έτσι”.

 

Της ζητάω μια συμβουλή. Ας πούμε, το μυστικό για να κρατήσει η σχέση πολλά χρόνια. Το ‘χει κάνει, λογικά θα ξέρει “Πρέπει να επιλέξεις προσεκτικά τον σύντροφό σου, να πάρεις τη σωστή απόφαση. Οι άνθρωποι μπορούν να γραπωθούν από το πρώτο άτομο που εμφανίζονται μπροστά τους επειδή νιώθουν απελπισμένοι ή λόγω ανασφάλειας, για λάθος λόγους.

 Πιστεύω πως οι πιο επιτυχημένες σχέσεις δημιουργούνται μεταξύ ανεξάρτητων ανθρώπων που νιώθουν ασφαλείς με τον εαυτό τους. Αν υπάρχει κάποια συνταγή, αυτό είναι το βασικό συστατικό της.

Το δικό της Sex and the City

H Bo Derek τα τελευταία 15 χρόνια είναι η σύντροφος του John Corbett. Αν το όνομά του δεν σου λέει κάτι απευθείας τότε θα σου πω εκείνο με το οποίο έχει γίνει γνωστός σε εκατομμύρια ανθρώπους- κυρίως γυναίκες- στον πλανήτη. Είναι ο Aidan, το αντίπαλον δέος του Mr Big στην καρδιά της Carrie Bradshaw. Εκείνος που δεν επέλεξε κι εμείς απορούσαμε “μα γιατί, αφού είναι τόσο καλός”. Αλήθεια, είναι τόσο καλός σύντροφος, στην πραγματικότητα;

“Με όλη μου την καρδιά θα σου απαντήσω ένα τεράστιο ΝΑΙ”. Η Bo Derek επιβεβαιώνει. Την πιστεύω, τα μάτια της κι αυτή η γλυκιά λεπτή φωνή που όταν χαίρεται ανεβαίνει 2 τέλειες οκτάβες δεν μπορούν να λένε ψέματα.
 

Photo Credit: AP Photo/Dan Steinberg

“Ήταν σαν blind date. Συνέβη το 2002, σ’ ένα πάρτι για τα Όσκαρ, το οποίο οργάνωνε ένας κοινός μας φίλος. Αυτός είχε την ιδέα να μας φέρει κοντά για να γνωριστούμε. Όλα συνέβησαν πολύ φυσιολογικά. Ο John συνόδεψε εμένα και τη φίλη μου στο πάρτι, έτσι γνωριστήκαμε”.

Οι δυο τους ζουν σ’ ένα ράντσο στην Καλιφόρνια, όπου εκτρέφουν άλογα. Η Bo τα λατρεύει. Εννοείται πως έβλεπε φανατικά Sex and the City, καμία έκπληξη. Αυτό όμως που δεν περίμενα να μου πει είναι πως δεν ήθελε η Carrie να καταλήξει με τον Aidan. Ένα γιατί ορθώνεται. “Πιστεύω ότι δεν ήταν ποτέ γραφτό ο Aidan να καταλήξει με Carrie. Ήταν γραφτό να είναι μαζί μου” μου λέει και ξεσπάει σε γέλια. Ok, δεκτό.

Δεν μπορούσα να αποχαιρετήσω την Bo Derek χωρίς να πάρω από τα χείλη της μία συμβουλή ομορφιάς. Αν όχι από εκείνη που ομολογουμένως τα ‘χει καταφέρει, τότε από ποια;

“Το κολύμπι, σίγουρα αυτό. Είναι το καλύτερο. Εγώ κολυμπάω όλο τον χρόνο εδώ και πολλά χρόνια. Άκουσέ με, ξεκίνα το άμεσα”.