ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αυτές είναι οι γυναίκες που αλλάζουν τη ζωή στα ακριτικά νησιά

Το καλοκαίρι είναι η νέα τάση για τους ταξιδιώτες. Τα ακριτικά νησιά της χώρας μας είναι ο in αυγουστιάτικος προορισμός. Από Οκτώβρη τα φώτα σβήνουν. Στα δρομάκια δεν ακούγονται ροδάκια από βαλίτσες και στις αμμουδιές τα ανταριασμένα κύματα παίρνουν τη θέση των λουόμενων. Οι άνθρωποι της +πλευσης (σύμπλευσης) είναι εκεί για να προσφέρουν στους κατοίκους και να δώσουν μία ανάσα που τόσο πολύ έχουν ανάγκη, αμφότεροι.

Κάθε χρόνο, ακτιβιστές γιατροί, εθελοντές κάθε ειδικότητας πραγματοποιούν ετήσιο διάπλου με τα φουσκωτά σκάφη των μελών της, με σκοπό δωρεάν ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις και παροχή υλικοτεχνικών υποδομών. Στόχος η υποστήριξη και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των Ελληνικών ακριτικών νήσων.

Αμιγώς εθελοντικού χαρακτήρα, η +πλευση οργανώνει δράσεις καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, με στόχο την μέγιστη δυνατή προσφορά προς τα ακριτικά νησιά. Διοργανώνουν δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου, με σκοπό να συμβάλλουν στον πολιτισμό και την παιδεία στις τοπικές κοινωνίες.

Οι γυναίκες της σύμπλευσης μιλούν στο Ladylike.gr για όλα εκείνα που νιώθουν όταν φτάνουν σε κάθε νησί, για την ανάγκη που τις ωθεί να προσφέρουν αλλά και τι είναι για αυτές η +πλευση.

Μελίνα Τραυλού, επιχειρηματίας

Η συμμετοχή μου στην Σύμπλευση είναι κατ’ αρχήν, επιταγή συνείδησης- ως άνθρωπος, αλλά και ως πολίτης μιας χώρας, της Ελλάδας, που αποτελείται από παραπάνω από 2,500 νησιά, πολλά από αυτά απομακρυσμένα και με τις βασικές τους ανάγκες να αγνοούνται παντελώς. Οι εθελοντές της Σύμπλευσης δίνουν στους ακρίτες δικαίωμα πρόσβασης στο δεδομένο: στην υγεία, στις υποδομές, στον πολιτισμό. Με άλλα λόγια, στις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Η στήριξη των νησιών μας, αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού και της ταυτότητάς μας, είναι καθήκον του κάθε πολίτη, είναι χρέος μας, κομμάτι της κοινωνικής μας ευθύνης. Και ανάμεσα στα πλείστα οφέλη που αντλώ από την συμμετοχή μου στις δράσεις της Σύμπλευσης, τίποτα δεν μου προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση από την επαφή μου με τους ήρωες ακρίτες που επιμένουν να μην εγκαταλείπουν τα νησιά τους.

Σάντη Κορμά, παιδίατρος

Η Σύμπλευση για μένα είναι η ικανοποίηση της έμφυτης ανάγκης ως ιατρός και γυναίκα για προσφορά και ενεργό συμμετοχή. Είναι μια ανάταση ψυχής, μια ανάσα αισιοδοξίας.

Αίγλη Ζέλλου, παιδίατρος-γαστρεντερολόγος

Η Σύμπλευση για μένα είναι μια μοναδική εμπειρία περιπέτειας, θάλασσας, ομαδικότητας, με εξαιρετικό συντονισμό, συνδυασμός ιατρικής πράξης και πολιτισμού προς συνανθρώπους μας που το περιμένουν και ξέρουν να το εκτιμούν.

 

Φωτεινή Μπίνιου, υπεύθυνη πολιτιστικής ομάδας

Η Σύμπλευση για μενα σημαίνει πολυδιάστατη προσφορά στον συνάνθρωπο μου.

Μαρίνα Δέμη, βιολόγος

Η σύμπλευση για μένα είναι στάση ζωής με αξίες όπως αλληλεγγύη και φιλανθρωπία.

Νάγια Σταμπούλη, παιδοψυχολόγος

Προσφορά, αγάπη για τα ελληνικά ακριτικά νησιά μας.

 

Χρυσούλα Ηλιοπούλου, ψυχολόγος

Σύμπλευση για μένα σημαίνει εργατικότητα, συντονισμός και αλληλοβοήθεια.

Νικολέτα Ξυδέα, αρχαιολόγος-μουσειολόγος

Σημαίνει ανιδιοτέλεια. Με εμπνέει και μου δίνει κίνητρο να προσφέρω σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

Μαρία Κοντού, συγγραφέας

Συμμετέχεις στο γενικό καλό, βάζοντας τις ανάγκες των άλλων πάνω απο τις δικές σου.

 

Έλλη-Άννα Κοτσαηλίδη, οδοντίατρος

Σύμπλευση για μένα σημαίνει ανιδιοτελής προσφορά προς συνανθρώπους μας που επιβιώνουν σε δύσκολες συνθήκες. Συνθήκες που δύσκολα κάποιος από εμάς μπορεί να φανταστεί αν δεν συναντήσει από κοντά τους ανθρώπους αυτούς. Αυτό που ενώνει όλους εμας είναι η θέληση να βοηθήσουμε και να προσφέρουμε ότι περισσότερο και καλύτερο μπορούμε.

Άννα-Μαρία Γούδα, νοσηλεύτρια

Σύμπλευση  σημαίνει προσφορά, ενδιαφέρον, ενσυναίσθηση, αγάπη, χαμόγελα και  ομαδικότητα. Έννοιες που με εκφράζουν και αποτελούν το λόγο  που είμαι μέλος της ομάδος.

Βίκυ Κούκουνα, νοσηλεύτρια

Συμμετέχω γιατί ταυτίζομαι με τα ιδανικά της ομάδας που είναι η προσφορά στον συνάνθρωπο. Μία παρέα με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία χαμογελαστών προσώπων.

 

Μελίνα Μωραΐτη, οδοντίατρος

Η χαρά και η ευγνωμοσύνη των κατοίκων μετά από κάθε επίσκεψή μας φανερώνει την αναγκαιότητα αυτής της δράσης και μας δίνει κουράγιο για να συνεχίσουμε, προσφέροντας κάθε χρόνο περισσότερα και σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων σε ανάγκη.

Ελίνα Θεοδωρακοπούλου, ειδικευόμενη δερματολογίας

Μια ομάδα με δυναμική χειμάρρου όσο αφορά την ανιδιοτελή προσφορά σε αυτούς τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη εκεί μακρυά στα ακριτικά νησιά μας, τα νησιά του Αιγαίου. Είμαστε μια γροθιά δεμένοι όλοι ιατρικό προσωπικό και μη, καπετάνιοι και μούτσοι όλοι μαζί δίνουμε απλόχερα την αγάπη μας την βοήθεια μας στους νησιώτες μας που διαφυλάττουν το ελληνικό μας γαλάζιο.

Ηλιάννα Αθανασίου, ιδιωτική υπάλληλος

Η σύμπλευση για εμένα σημαίνει προσφορά, ομάδα, αγάπη και οικογένεια. Το συναίσθημα που λαμβάνεις κάθε φορά από τον κάτοικο κάθε νησιού είναι κάτι μοναδικό. Σε γεμίζει αγάπη και ταυτόχρονα συνεισφέρεις στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους και τους προσφέρεις άμεσα τις υπηρεσίες σου μέσω της ομάδας.

Μαριμίνα Παπαθανάσιου, αρχιτέκτονας

Σύμπλευση για μενα θα πει κάτι νέο και ταυτόχρονα διαχρονικό, μια όμορφη ανάπαυλα σε μια άσχημη πραγματικότητα, μια ατομική πράξη σε μια ομαδική δράση. Σύμπλευση για μενα είναι μια περιπέτεια προσφοράς.

Αντιγόνη Κουλουκάκου, ηθοποιός

Θα ήθελα να πω ότι προσφέρω περισσότερα από αυτά που λαμβάνω συναισθηματικά αλλά θα ήταν ψέματα. Η δραστηριότητα της ομάδας με κάνει καλύτερο άνθρωπο και θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να συμμετέχω ώστε κάθε παιδάκι σε κάθε νησί να χαμογελάει περισσότερο και να μεγαλώνει με υγεία, αγάπη και τις απαραίτητες υποδομές για ένα καλύτερο μέλλον.

 

Photo Credits: Πέτρος Σοφικίτης – Κατερίνα Αυγερινού