ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Το 1o Athens Fashion Film Festival μέσα από την ματιά της εμπνεύστριάς του, Νικόλ Αλεξανδροπούλου

Έχεις κατά καιρούς χαζέψει μερικά fashion films, αλλά νομίζω δύσκολα θα τα έχεις αντιμετωπίσει ως ένα νέο, αυτόνομο κινηματογραφικό είδος. Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει, αφού τη φετινή χρονιά, το πάντρεμα του κινηματογράφου με τη μόδα θα βρει τη στέγη του στο πρώτο Fashion Film Festival που θα γίνει στην Αθήνα.

Η Ελληνο-Ιταλίδα παραγωγός και σκηνοθέτης, Νικόλ Αλεξανδροπούλου, εμπνεύστρια του πρώτου Athens Fashion Film Festival και creative director μας διηγήθηκε σύντομα την ιστορία του θεσμού παγκοσμίως, μίλησε για την αμφίδρομη επιρροή της μόδας και του κινηματογράφου, αναφέρθηκε στις πολλές διαστάσεις που έχουν και τα δύο στην κοινωνία και τον πολιτισμό αλλά και στην παρουσία και τη θέση της γυναίκας σε αυτούς τους τομείς.

 

Το story

Η Νικόλ Αλεξανδροπούλου μέσα από προσωπική έρευνα που έκανε για την δουλειά της ανακάλυψε τον φανταστικό κόσμο των fashion films. «Οι ταινίες μόδας έχουν ενδιαφέρον», μου είπε και αναφέρθηκε στην αισθητική και την ποιητικότητα που μπορείς κανείς να εντοπίσει σε μία ταινία του είδους.

Έτσι λοιπόν, μπήκε στην διαδικασία αναζήτησης υλικού και βρέθηκε αντιμέτωπη με ενδιαφέρον υλικό που ανακάλυψε μέσω των υπόλοιπων φεστιβαλικών κυκλωμάτων που πραγματοποιούνται παγκοσμίως. Αντιλήφθηκε εύκολα ότι πρόκειται για ένα αυτόνομο κινηματογραφικό είδος που ευτυχώς σκέφτηκε να φέρει και στην Ελλάδα.

«Τα fashion films υπήρχαν πάντα με υψηλή αισθητική. Πριν το 2000, είχαν ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης. Άνθρωποι μέσα από τον κινηματογράφο, την τέχνη και τη μόδα είδαν την κινηματογραφική τους διάσταση, οπότε και αποφάσισαν να τα αναδείξουν. Έτσι, από το 2000 άρχισαν αν δημιουργούνται τα πρώτα fashion film festivals» σημειώνει η κα Αλεξανδροπούλου και συνεχίζει αναφέροντας μερικά από τα πιο σημαντικά με πρώτο να είναι αυτό της Γαλλίας. Σήμερα υπάρχει μία λίστα με 40 κινηματογραφικά φεστιβάλ μόδας, όπως αυτά σε Μιλάνο, Τόκιο, Βερολίνο και οσονούπω στην Αθήνα.

Η Αθήνα θα γίνει ένας τόπος, όπου θα συναντώνται άνθρωποι από όλο τον κόσμο

Ο σκοπός

Σκοπός του AFFF, σύμφωνα με την Νικόλ Αλεξανδροπούλου ήταν να φέρει σε επαφή και να συστήσει στο ελληνικό κοινό το αυτόνομο κινηματογραφικό είδος των fashion films. Φιλοδοξία της είναι να καταφέρει μέσω του φεστιβάλ την δημιουργία μιας συνένωσης δημιουργικών επαγγελματιών, μίας πλατφόρμας που θα γεννά συνέργειες. «Η Αθήνα θα γίνει ένας τόπος, όπου θα συναντώνται άνθρωποι από όλο τον κόσμο» μου λέει προσδιορίζοντάς τους ως παραγωγούς, σκηνοθέτες και σεναριογράφους από τον κόσμο του κινηματογράφου, σχεδιαστές μόδας, brands, creative directors, περιοδικά, bloggers και influencers από αυτόν της μόδας.

Οι συνέργειες και οι παράλληλες δράσεις

Το Athens Fashion Film Festival, εκτός από την προβολή ταινιών και το διαγωνιστικό κομμάτι θα έχει αρκετές παράλληλες δράσεις που προκύπτουν από συνεργασίες. Πρώτη είναι αυτή με το Milano Fashion Film Festival και με τον δήμο Φλωρεντίας, οποίος έχει παράδοση και τεράστια κληρονομιά στη μόδα και την τέχνη.

Από το Μιλάνο, θα είναι εδώ Constanza Cavalli Etro, ιδρύτρια και διευθύντρια του Fashion Film Festival Milano, η οποία θα φέρει  ένα κομμάτι σχετικό με την ενδυνάμωση της γυναικείας παρουσίας στον τομέα της τέχνης  της  μόδας και του κινηματογράφου. Επιπλέον, θα γίνει παρουσίαση του Firenze. Fashion Atlas της Maria Luisa Frisa, ενός βιβλίου που έχει να κάνει με το πώς η πόλη επηρεάζει τη μόδα και το αντίστροφο.

Οι δράσεις που θα πλαισιώνουν το φεστιβάλ θα έχουν ενδιαφέρον για το κοινό, είτε είναι fashionistas είτε όχι. Εξάλλου,  «δεν χρειάζεται να είσαι φανατικός ακόλουθος της μόδας για να απολαύσεις μία ωραία ταινία μόδας», αναφέρει η κα Αλεξανδροπούλου και οι αποδείξεις δίνονται παρακάτω.

Μόδα και κινηματογράφος

Μπορεί τα fashion films να είναι παιδιά της νέας χιλιετίας, ωστόσο, υπάρχουν παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την άμεση σχέση τους. Χαρακτηριστικά, η κα Αλεξανδροπούλου αναφέρει το θρυλικό Breakfast at Tiffany’s, την σύνδεσή του με τον οίκο Givenchy και το fashion icon που δημιουργήθηκε μέσα από αυτό. Ένα ακόμα παράδειγμα είναι το American Gigolo με την συμμετοχή του Giorgio Armani στην δημιουργία του χαρακτήρα του κεντρικού ρόλου.

Πρόκειται λοιπόν, για δύο ταινίες σταθμούς στον κινηματογράφου που έχουν σαφέστατες αναφορές στη μόδα, όπως αυτή προσδιορίζει εποχές, χαρακτήρες, κοινωνικά status. Η μόδα ανέκαθεν είχε το ρόλο της στις εκάστοτε κοινωνίες και φυσικά αυτό έχει αντίκτυπο στον κινηματογράφο. Δύο δημιουργικοί κόσμοι ενώνονται, αλληλεπιδρούν και αλληλοεπηρεάζονται αρμονικά, δημιουργώντας ένα νέα είδος, τα fashion films.

Διαγωνιστικό κομμάτι & θεματικές των fashion films

 

Από το Athens Fashion Film Festival δεν θα μπορούσε να λείπει το διαγωνιστικό κομμάτι. Αλλά ποια είναι τα κριτήρια επιλογής, ποιοι είναι αυτοί που θα κρίνουν και ποιες είναι οι θεματικές των ταινιών;

«Οι ταινίες που έφτασαν ήταν 600 και ήμουν πολύ χαρούμενη» αναφέρει περήφανη η κα Αλεξανδροπούλου, ενώ τονίζει ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να καταλήξει στα 100 films που θα πάρουν μέρος τελικά, χωρίς την πολύτιμη βοήθεια της ομάδας της. Από τα fashion films που θα συμμετέχουν, τα 80 θα πάρουν μέρος στο διαγωνιστικό κομμάτι, το οποίο θα πλαισιωθεί από μία 7μελή επιτροpπή, η οποία θα αποφασίσει για του νικητές 12 κατηγοριών.

Η πολιτισμική ταυτότητα, η ηθική της μόδας, η σεξουαλική ταυτότητα και η σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν και το πώς μπλέκονται ο ρεαλισμός, η φαντασία και ο χρόνος μεταξύ τους είναι οι θεματικές των fashion films που θα προβληθούν στο φεστιβάλ.

Milano for Women

Όπως αναφέρθηκε, οι παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ θα είναι πολλές και ενδιαφέρουσες, όπως το «Ένδυμα του Πολίτη», η «Πράσινη Μόδα» και η «FFFMilano for Women».

Φυσικά, στην συζήτησή μας θα σταθούμε στην τελευταία θεματική που απασχολεί αρκετά την παγκόσμια κοινή γνώμη τελευταία. Με ποιο τρόπο λοιπόν, το AFFF θίγει αυτό το φλέγον θέμα, από ποια σκοπιά το αντιμετωπίζει και πώς αντιλαμβάνεται την γυναικεία παρουσία;

«Δεν θέλω να μπω στο ακτιβιστικό του θέματος», αναφέρει η Νικόλ Αλεξανδροπούλου, συνεχίζοντας, «Θέλω να ενδυναμώσω το γυναικείο ταλέντο και την ανάγκη των γυναικών να το εκφράσουν στους τομείς που θέλουν».

Θέλω να ενδυναμώσω το γυναικείο ταλέντο και την ανάγκη των γυναικών να το εκφράσουν στους τομείς που θέλουν

Μέσα στα σχέδιά της για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν είναι η διεύρυνση του πεδίου με υποθεματικές που θα ασχολούνται με την γυναικεία παρουσία σε κάθε τομέα που αφορά το φεστιβάλ. «Η θέση της γυναίκας είναι πιο δύσκολη από ποτέ,  ειδικά αυτή τη στιγμή. Στη χώρα μας , η κρίση έχει χειροτερέψει τη θέση της, τη στιγμή που άρχισε να κυνηγά τα όνειρά της και να είναι ανεξάρτητη. Έχω ανάγκη να στηρίξω τα όνειρά των γυναικών, να τους δώσω έναν λόγο να μην τα παρατήσουν. Γι’ αυτό ένα μεγάλο αφιέρωμα στη γυναίκα, θα έχει πάντα παρουσία», προσθέτει δίνοντας μας άτυπα μία υπόσχεση για την στήριξη του ρόλου της γυναίκας τόσο στο χώρο της μόδας όσο και του κινηματογράφου.

 

Η επίγευση του AFFF

Συζητώντας για την πορεία του Athens Fashion Film Festival, η Νικόλ Αλεξανδροπούλου, τονώνει ακόμα περισσότερο τον ρόλο του, συσχετίζοντάς το με τομείς που ανθούν και στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, όπως είναι ο τουρισμός και ο κινηματογράφος. Μέσα από αυτό τη διοργάνωση του φεστιβάλ, στόχος είναι να προσελκύσει η χώρα μας περισσότερες κινηματογραφικές παραγωγές, να δημιουργηθεί ένας ακόμα λόγος να επισκεφθείς κανείς την Ελλάδα, ακόμα και τον Φεβρουάριο, να ενταχθεί η Αθήνα στον χάρτη με τις πόλεις όπου γίνονται Fashion Film Festival, και να αποτελέσει έναν ενδιαφέρον προορισμό για τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Ένα μεγάλο ταξίδι γεμάτο ιστορίες από όλο τον κόσμο, με επαφές από νέους πολιτισμούς και με κοινωνικές αναζητήσεις είναι αυτό που θα μείνει σε όσους παρακολουθήσουν το πρώτο Athens Fashion Film Festival.

 

Το πρώτο Athens Fashion Film Festival διοργανώνεται από την εταιρεία Athens Cultural Creatives και την Νικόλ Αλεξανδροπούλου, και τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείου Τουρισμού, Δήμου Αθηναίων, Ιταλικής Πρεσβείας, Δήμου Φλωρεντίας και Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Θα διεξαχθεί στις 25, 26 και 27 Φεβρουαρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας». Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες:

www.athensfff.com

instagram.com/afffathensfashionfilmfestival

facebook.com/athensfff

linkedin.com/company/athensfff