TRENDS

Spring/Summer 2019 Trends: Τι πρέπει να γνωρίζεις για τις τάσεις της επόμενης σεζόν

Photo by Charles Sykes/Invision/AP

Πλέον, το να θεωρηθεί κάτι «τάση» είναι εύκολο. Είτε αυτή η τάση αφορά το φαγητό, την τεχνολογία, την ομορφιά ή τη μόδα. Λόγω των social media και της έκθεσης που έχουμε σε τόσες πολλές πληροφορίες από όλο τον κόσμο, είναι εύκολο να μάθουμε τι φοριέται, πώς βαφόμαστε, τι τρώμε, τι ακούμε κ.ο.κ.

Ισχύει σαφώς αυτό και όσον αφορά τη μόδα. Πλέον «τάσεις» δεν θεωρούνται μόνο αυτές που προκύπτουν από τα runways και τις συλλογές σχεδιαστών, αλλά και αυτές που βλέπουμε στην street style μόδα, τo Facebook, το Instagram, το Pinterest και σε ό,τι έχει να κάνει με τα social media.

Όλα όμως από κάπου ξεκινάνε. Η βασική έμπνευση όλων των fashion trends, είναι και θα είναι πάντα η κοινωνία. Ο κόσμος που ζούμε. Αυτός είναι ο κοινός παράγοντας όλων των τάσεων, είτε προέρχονται από την πασαρέλα, είτε από το τελευταίο post στο IG της Kim Kardashian.

Παρ’ όλα αυτά, είναι οι πασαρέλες που εμπιστευόμαστε με κλειστά μάτια. Οι σχεδιαστές καταφέρνουν αριστουργηματικά να πάρουν μια κοινωνική κατάσταση από την επικαιρότητα και να την «μετατρέψουν» στην πιο εμψυχωτική συλλογή. 

Οι συλλογές για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2019, λοιπόν, έχουν αυτό το κοινωνικό αντίκτυπο «γραμμένο» πάνω τους, με τεράστια γράμματα. Η ανάγκη της ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα, δεν ήταν ποτέ τόσο κρίσιμη, ένα στοιχείο που έδωσε το παρών στις περισσότερες ανοιξιάτικες συλλογές.

«Μια από τις μεγαλύτερες τάσεις που είδαμε κατά την διάρκεια των shows ήταν το κρίσιμο ζήτημα της πραγματικής γυναίκας. Η επιστροφή στην θηλυκότητα, γυναίκες δυναμικές που θέλουν να ντύνονται για τον εαυτό τους και να νιώθουν αυτοπεποίθηση και άνετες μέσα από τα ρούχα τους», δήλωσε σχετικά η Elizabeth von der Goltz global buying director του Net-a-Porter.

Όσον αφορά τις τάσεις αυτές καθαυτές, η μεγαλύτερη είναι του να συμπεριλάβουμε στις εμφανίσεις μας άνετα tailored ρούχα, διαφορετικά μήκη σε φούστες και ανάλαφρα πανωφόρια που αναδεικνύουν τη σιλουέτα.

Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι πολλά από τα ρούχα και αξεσουάρ που είδαμε στις πασαρέλες, αποτελούν τα τέλεια items για να ανεβάσεις στο Instagram, τα οποία έχουν μινιμαλιστική αλλά και μαξιμαλιστική διάθεση. Η στροφή στον μαξιμαλισμό είναι ένα στοιχείο που βλέπουμε σε πολλές συλλογές μεγάλων οίκων (Gucci, Tom Ford), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η μονοχρωμία είναι “out”.

Όλα είναι αποδεκτά αυτή την άνοιξη, αρκεί ό,τι φοράς να το υποστηρίζεις, εκφράζοντας περήφανα την θηλυκότητα σου. Women power, φίλη μου.

Animal Prints

Dolce & Gabbana SS’19

AP Photo/Antonio Calanni

 

AP Photo/Antonio Calanni

Δεν μας εκπλήσσει η τάση αυτή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μας αρέσει που υπάρχει στην λίστα των μεγαλύτερων ανοιξιάτικων trends. Τα animal prints έχουν μια θέση στην γκαρνταρόμπα μας για άλλη μια σεζόν, μόνο που τώρα είναι πιο bold από ποτέ. Θέλεις να φοράς ένα total λεοπάρ σύνολο; Τώρα μπορείς.

’80s fashion

Rodarte SS’19

Photo by Charles Sykes/Invision/AP

 

Photo by Charles Sykes/Invision/AP

Σκέψου μεταλλικές αποχρώσεις, υπερβολικούς και έντονους ώμους και relaxed fit σε φορέματα, παντελόνια και φούστες. Ο μαξιμαλισμός που λέγαμε, παρουσιάζεται μέσα από τα εμπνευσμένα από την δεκαετία, σχέδια δίνοντας πνοή στις καθημερινές μας εμφανίσεις. Ποιος είπε ότι η μόδα είναι βαρετή;

Nude

Max Mara SS’19

AP Photo/Antonio Calanni

 

AP Photo/Antonio Calanni

Μετά από τα metallics και τις έντονες αποχρώσεις, έρχονται σχεδιαστές όπως η Emilia Wickstead, η Roksanda και το A.W.A.K.E να μας πουν να «χαλαρώσουμε» και να σκεφτούμε πιο απλά. Οι ουδέτερες και nude αποχρώσεις έχουν την τιμητική τους αυτή τη σεζόν. Πριν πεις, «βαριέμαι», σκέψου την ηλιοκαμένη επιδερμίδα σου με ένα nude και ρομαντικού ύφους φόρεμα. Άλλαξες μήπως γνώμη;

Neon

Balenciaga SS’19

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

How could any of you missed this look!! @balenciaga #balenciagass19

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Crunchy (@ccrunchy_mk) στις

 

Με την επιστροφή των ’80s ήταν αναπόφευκτο να μην δούμε την τάση αυτή να αναβιώνει. Βέβαια, δεν «κατηγορούμε» μόνο τα 1980s για το trend αυτό, αλλά και τα 2000s, χρώματα που στα ρέιβ πάρτι της δεκαετίας εμφανίσεις με neon αποχρώσεις, ήταν must. Πώς αλλιώς θα ξεχώριζες στο κλαμπ, χωρίς ένα φλούο πορτοκαλί τοπ;

Φιόγκοι

Dior SS’19

 Photo/Francois Mori

 

 Photo/Francois Mori

Όταν ο μαξιμαλισμός και ρομαντισμός συναντιούνται, δεν μπορεί παρά να προκύψει αυτή τη τάση. Λίγο η ανάγκη του “the bigger, the better”, λίγο η στροφή προς την θηλυκότητα και να που οι φιόγκοι σε ρούχα, κοσμήματα, ζώνες, και φυσικά τα μαλλιά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Βow down b…s που είπε και η Beyonce.

Prairie φορέματα

Alexander McQueen SS’19

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

#McQueenUnlockingStories. This cream, corseted flower print silk taffeta Ophelia Dress began with Sarah Burton’s initial sketch of a corseted bodice, elbow-length poet sleeves, portrait neckline and a full, ballerina-length skirt with pleated volume at the hip. One of the beginnings of the Ophelia dress was sparked by a rare Victorian silk wedding dress passed down through a Devon family. This tender memento of a long-ago country wedding made an imaginary link with the West Country women of Thomas Hardy’s novels. Traces of its emotional resonance became embedded in the print, while its fragile silk structure was minutely studied. Still-life photographs were digitally superimposed over a digital scan of the Victorian wedding dress. To understand the complexity of the proportion of the print, it was rendered at full-size. The result — the ghostly ‘angel’ of Ophelia. An archived dress with full, structured skirt, designed by Sarah Burton for her Goya-inspired Pre Autumn/Winter 2012 collection. At the fittings it was draped and staggered, folded and constructed in toile form. The exaggerated volume was placed at either side of the skirt, below the waist; a crucial decision which was taken to modernise the shape, lifting the Ophelia Dress free of literal Victorianna. Waisted, corseted silhouettes are an Alexander McQueen signature. The development of this one took many steps, using original vintage cotton boned corsets to act as a basis. Experts in the atelier analysed the structures, and constructed several examples of boned toiles in white cotton. #AlexanderMcQueen #27OldBondStreet

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alexander McQueen (@alexandermcqueen) στις

 

Έβλεπες το «Μικρό σπίτι το λιβάδι» μικρή; Αν όχι, τότε ξεκίνα τώρα, γιατί το fashion inspo, είναι μπόλικο. Οι σχεδιαστές θέλουν οι εμφανίσεις μας να έχουν ένα ρομαντικό, boho chic ύφος και τα prairie (στα αγγλικά σημαίνει «λιβάδι») φορέματα είναι ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξεις αυτή την τάση. Ναι, το σεξ πουλάει, αλλά τα πολύ αποκαλυπτικά ρούχα έχουν κουράσει. Γι’ αυτό και οι σχεδιαστές μας θέλουν πιο «ντυμένες», χωρίς όμως να χάνουμε την θηλυκότητα μας. Εξ’ ού και η άνοδος των prairie φορεμάτων.

Athleisure

Etro SS’19

AP Photo/Luca Bruno

 

AP Photo/Luca Bruno

Δεν ξέρω αν η athleisure τάση, μπορεί να θεωρηθεί «τάση» ή απλά lifestyle. Η ενσωμάτωση των αθλητικών ρούχων στην καθημερινότητά μας, έχει γίνει  κάτι σαν τρόπος ζωής τα τελευταία χρόνια και δεν πρόκειται ν’ αλλάξει σύντομα. Παρ’ όλα αυτά, οι σχεδιαστές μας συστήνουν μια νέα πτυχή της athleisure μόδας, αυτής που περιλαμβάνει ρούχα για την ποδηλασία, το σερφ, την κολύμβηση, μέχρι και το skate. Τα σορτς ποδηλασίας, τα oversized φουτεράκια, τα ανάλαφρα t-shirts και σακάκια πάνε την «τάση» της athleisure μόδας, ένα (stylish) βήμα παραπέρα.

Κεντρική φωτογραφία: Photo by Charles Sykes/Invision/AP