ASHLEY GRAHAM

Τα πιο σημαντικά γεγονότα στη μόδα το 2016

Από τα εκπληκτικά φορέματα στο κόκκινο χαλί, στην επιστροφή τις λάμψης των 80s στις πασαρέλες και τον χαμό του θρυλικού street style φωτογράφου Bill Cunningham, το 2016 υπήρξε μία επεισοδιακή χρονιά για την μόδα. Η Ashley Graham είναι το επόμενο πιο ανερχόμενο μοντέλο και η Kate Moss άνοιξε το δικό της πρακτορείο μοντέλων και η Lady Gaga έκανε το ντεμπούτο της στην πασαρέλα. Παρακάτω θα βρεις τις πιο σημαντικές στιγμές στην βιομηχανία της μόδας για το 2016.

Η τελευταία collection του Hedi Slimane για τον οίκο Saint Laurent

 

Για την τελευταία του συλλογή για τον οίκο Saint Laurent, ο Hedi Slimane άφησε το σημάδι του. Ο σχεδιαστής παρουσίασε το προσωπικό του couture show για το Φθινόπωρο 2016 στο Παρίσι, σε ένα κτίριο του 18ου αιώνα στο  Rue de l’Université. Η collection ήταν αφιερωμένη στην couture σκηνή των 80s και περιλάμβανε φορέματα με βαθιά λαιμόκοψη, σιλουέτες με έντονους ώμους, τριγωνικά σκουλαρίκια και φυσικά την εκπληκτική κόκκινη γούνα σε σχήμα καρδιάς που αργότερα φορέθηκε από την Rihanna . Για τον Slimane ήταν ο ιδανικός τρόπος να κλείσει την φιλοξενία του τεσσάρων χρόνων στον οίκο με ιδιαίτερο αντίκτυπο.

Ο Jaden Smith πρωταγωνιστεί στην womenswear καμπάνια της Louis Vuitton

 

Κάνοντας ένα τεράστιο βήμα για την ουδετερότητα των φύλων, η Louis Vuitton περιλαμβάνει τον Jaden Smith στην καμπάνια Womenswear Series 4, με εκείνον να φοράει γυναικεία ρούχα. Ο 18χρονοσ φόρεσε μία φούστα Vuitton με πιέτες, μπλούζα με κρόσσια και δερμάτινο jacket ποζάροντας δίπλα από τα μοντέλα Sarah Brannon, Jean Campbell και Rianne Van Rompae, σπάζοντας κάθε φραγμό όσον αφορά τα φύλα.

Ένας θρύλος της μόδας έφυγε από την ζωή

 

Τον Ιούνιο, ο κόσμος της μόδας θρήνησε τον χαμό του αγαπημένου φωτογράφου, Bill Cunningham. O 87χρονος έφυγε από την ζωή εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στην βιομηχανία -και κυρίως στην street style σκηνή, κατά την διάρκεια των Fashion Weeks στη Νέα Υόρκη. Για να τον τιμήσουν, η γωνία που βρισκόταν πάντα και φωτογράφιζε στην Νέα Υόρκη μετονομάστηκε “Bill Cunningham Corner” τον Ιούλιο και μετά, κατά την διάρκεια του πρώτου Fashion Week χωρίς εκείνον, οι φωτογράφοι απέτισαν φόρο τιμής στον θρύλο φορώντας το χαρακτηριστικό του μπλε σακάκι.

Η κυριαρχία του ‘See-now, Buy now’

 

Το see-now, buy now -δηλαδή το να μπορείς να αγοράσεις ό,τι είδες μόλις στην πασαρέλα, την ίδια στιγμή- ταρακούνησε αρκετά το ημερολόγιο του Fashion Week. Ένας αυξανόμενος αριθμός από σχεδιατές -από τον Ralph Lauren μέχρι τον Tom Ford, την Rebecca Mikoff και τον Tommy Hilfiger- παρουσίασαν συλλογές που μπορούσες να αγοράσεις κατευθείαν απ’ την πασαρέλα, δημιουργώντας μια τεράστια στροφή στο πώς λειτουργούσε ως τώρα η βιομηχανία.

Η Lady Gaga μεταμορφώνεται σε μοντέλο στην πασαρέλα

 

Ανάμεσα στο line up για το show του Marc Jacobs για το Φθινόπωρο 2016 βρισκόταν η Lady Gaga -η οποία περπάτησε στην πασαρέλα με ένα οversized παλτό και παπούτσια πλατφόρμες. Όπως και τα υπόλοιπα μοντέλα στο show, η τραγουδίστρια είχε ντεκαπαρισμένα μαλλιά για την περίσταση. Η εμφάνιση της Gaga ήταν το μεγαλύτερο cameo που έχει κάνει celebrity σε πασαρέλα.

Το ντεμπούτο της Maria Grazia Chiuri

 

H Maria Grazia Chiuri έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα creative director στον Dior, στα 70 χρόνια ύπαρξης του οίκου. Για το ντεμπούτο της με την ανοιξιάτικη συλλογή για το 2017, η Chiuri έκανε το απόλυτο girl power statement με T-shirts που έγραφαν “We Should All Be Feminists” και “Dio(r)evolution”. Ήταν αρκετά ξεκάθαρο πως ο νέος οίκος Dior ήταν εξαιρετικά θηλυκός και εξαιρετικά περήφανος για το γεγονός.

Η Bella Hadid λανσάρει τα υπερβολικά κοψίματα

 

Χωρίς καμία αμφιβολία, η Hadid ήταν το πιο ανερχόμενο μοντέλο το 2016. Το μοντέλο κυριάρχησε και στο κόκκινο χαλί στο φετινό φεστιβάλ Καννών, με το πιο sexy φόρεμα της χρονιάς. Η Hadid εμφανίστηκε με ένα σατέν κόκκινο Alexandre Vauthier Couture φόρεμα με τεράστια κοψίματα που άφηναν πολύ λίγα στην φαντασία και με το ζόρι γλίτωσε τη στιλιστική καταστροφή.

Η Kate Moss ανοίγει δικό της πρακτορείο μοντέλων

 

Η Moss φέτος έκανε το εκπληκτικό άλμα από μοντέλο σε businesswoman. Σε ένα προφίλ στο Business of Fashion, η Moss ανακοίνωσε το Kate Moss Agency, ένα πρακτορείο ταλέντων που αναζητεί τους νέους, επόμενους stars από τραγουδιστές μέχρι χορευτές, μέχρι ηθοποιούς. Μαζί με την ανακοίνωση, το supermodel -διαβόητη για το ότι δεν υπάρχει πουθενά στα social media- επιτέλους άνοιξε λογαριασμό στο Instagram για το νέο της πρακτορείο.

Η Ashley Graham γίνεται το πιο ανερχόμενο μοντέλο για το 2016

 

Το μοντέλο είχε μια πολύ σημαντική χρονιά στην μόδα, διαλύοντας τα στερεοτυπικά όρια του ‘plus-size’. Φωτογραφήθηκε για το Annual Swimsuit Issue του Sport’s Illustrated, περπάτησε στο show των Η&Μ και έγινε το πρόσωπο της εταιρείας, αλλά λάνσαρε και την δική της σειρά με εσώρουχα σε συνεργασία με το Addition Elle. Το μοντέλο χρησιμοποίησε σωστά την ‘φωνή’ της γράφοντας ένα γράμμα περί body shaming και μίλησε για τη σημαντικότητα του να βλέπουμε όλους τους σωματότυπους στην μόδα. Ο χρονιά της έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, αφού η εταιρεία Mattel λάνσαρε μία Barbie βασισμένη στον σωματότυπο της Graham.

H Diane von Furstenberg δίνει τα ηνία στον Jonathan Saunders

 

Toν Μάιο, η Diane von Furstenberg ανακοίνωσε πως θα έδινε τα ηνία του brand της στον Λονδρέζο σχεδιαστή, Jonathan Saunders. O Saunders πήρε την θέση του chief creative officer και απέδειξε πως ήταν ο πιο κατάλληλος για την δουλειά, όταν λάνσαρε την πρώτη του DVF collection τον Σεπτέμβριο -γεμάτη με prints, χρώματα και 70s στιλ- για να κερδίσει τις καλύτερες κριτικές.