SEX AND THE CITY

Το μάθημα μόδας που παρέδωσε η Samantha Jones του Sex and the City σε όλες τις γυναίκες άνω των 40

AP Photo/Laura Rauch

Δε θα μπω καν στη διαδικασία του τόσο κλασικού (πλέον) ερωτήματος, «Ποιος χαρακτήρας από το Sex and the City είσαι;». Νομίζω ότι βαθιά μέσα μας ξέρουμε, ότι είμαστε λίγο απ' όλες. Όλες έχουμε λίγη από τη σοβαρότητα και goofiness της Miranda, τον καθωσπρεπισμό της Charlotte, τις εμμονικές τάσεις της Carrie και το μπρίο της Samantha.

Διάβασε ακόμη: H Kim Cattrall κλείνει τα 63 της χρόνια κι αυτές είναι 10 ατάκες της για να αντλήσεις έμπνευση

Παρόλα αυτά, η Samantha Jones (Kim Cattrall) ήταν πάντα από τις αγαπημένες μου και υπάρχει λόγος γι’ αυτό: ήταν bold. Ήταν μια γυναίκα που η σκέψη της δεν περιοριζόταν στα κουτάκια που μας σερβίρει η κοινωνία, δεν ήταν ποτέ του «φαίνεσθαι», ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετώπιζε τα πράγματα με πιο απελευθερωμένη αντίληψη από τους υπόλοιπους χαρακτήρες της σειράς.

Μιας και το στιλ συνήθως αντικατοπτρίζει στοιχεία του εαυτού μας, αυτά που χαρακτηρίζουν τη Samantha Jones σαν χαρακτήρα, είναι ξεκάθαρα αποτυπωμένα στα looks που φορούσε στο Sex and the City. Τα ’80s εμπνευσμένα αλλά «καθαρά» παράλληλα (σ.σ. οι πιο απλές γραμμές και σιλουέτες που είχαν τα ρούχα της ) σύνολά της, οι έντονες αποχρώσεις του φούξια, κίτρινου, neon πράσινου, μπλε, κόκκινου και όποιας άλλης fun απόχρωσης μπορείς να φανταστείς, ήταν όλα μέρος των εκπληκτικών εμφανίσεών της.

 

Δες ακόμη: 11 σύγχρονες σειρές για τη γυναικεία φιλία για να ξεκολλήσεις από το Sex and the City

Αυτό όμως που εγώ προσωπικά (και πολύς ακόμη κόσμος θεωρώ) συγκρατώ όχι μόνο από το στιλ της Sam Jones αλλά και της περσόνας αυτής γενικότερα, είναι το πώς μια γυναίκα της ηλικίας της παρουσίαζε τον εαυτό της. Οι writers της σειράς, αριστουργηματικά έστησαν έναν χαρακτήρα που παρόμοιό του δεν είχαμε δει ως τότε στην τηλεόραση: μια γυναίκα άνω των 40 η οποία ντύνονταν σέξι, ήταν ευθύς και σεξουαλικά απελευθερωμένη.

 

Αν μιλήσουμε για το στιλ της, λοιπόν, το βασικότερο μάθημα μόδας, στιλ -μπορείς να το πεις όπως θες-, που έμαθε στις γυναίκες άνω των 40 και σε όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι ένα πράγμα: η μόδα δεν έχει ηλικία.

 

Αν το να φορέσεις ένα σέξι, φούξια, bodycon φόρεμα και να έχεις στο πλευρό σου έναν άνδρα με τα μισά από εσένα χρόνια, είναι αυτό που αναζητάς και είσαι 40, 50, 60, 70, τότε κανε το. Φόρα αυτό το φόρεμα και κράτα αυτό τον άνδρα γερά από το χέρι.

 

Όπως έχει πει η Samantha, «Είμαι 52 γ…ω χρονών και θα υποστηρίξω άψογα αυτό το φόρεμα». Κλισέ του τύπου «η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός», εδώ ισχύει όσο δεν πάει άλλο. Και γενικά δηλαδή. Αλλά, ειδικά όσον αφορά τη μόδα, που στο παρελθόν -και ακόμα δηλαδή για να είμαστε ειλικρινείς-, οι πιο ώριμες ηλικίες ήταν απαγορευτική παρουσία στη βιομηχανία, το γεγονός ότι μια Samantha Jones έσκασε σαν σίφουνας στους τηλεοπτικούς μας δέκτες φορώντας ρούχα τα οποία υποστήριζε απόλυτα, ακόμη και στα, to quote,«στα 52 γ….ω» ήταν μια φανταστική και κάπως εκπαιδευτική εικόνα ανθρώπου για να παρακολουθεί κανείς.

 

Το μάθημα της Samantha Jones, της ημέρας κ.τ.λ.: φόρα ό,τι σου αρέσει, όποια και η ηλικία σου, αρκεί να το θέλεις, να σε εκφράζει και να μπορείς να το υποστηρίξεις με αυτοπεποίθηση. Κλισέ, ξε-κλισέ αυτή είναι μια φιλοσοφία που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τη ζωή με λιγότερη μνησικακία και θα μας κάνει να νιώσουμε πιο ελεύθερες.

 

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Laura Rauch