ΜΟΔΑ

O oίκος Prada λέει “όχι” στη γούνα. Ένα σημαντικό βήμα για την ανθρωπότητα

AP Photo/Antonio Calanni

Αν κάνουμε ένα ταξίδι στον χρόνο, θα δούμε πολλά να «θυσιάζονται» στον βωμό της μόδας. Από τη χρήση δερμάτινων ρούχων στις συλλογές μόδας που προέρχονται -surprise, surprise- από ζώα, την άνθηση των λεγόμενων "sweatshops", όπου χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν σε εργοστάσια οίκων μόδας με σκοπό να παράγουν ρούχα με το «κιλό», μέχρι και την τεράστια ποσότητα απορριμμάτων που δημιουργείται από το περίσσευμα υφασμάτων, η βιομηχανία της μόδας έχει βάλει το λιθαράκι της στο να επιβαρυνθεί ο κύκλος της ζωής.

Γι’ αυτό και πολλά brands μόδας, από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων (βλ. H&M) αλλά και οίκοι μόδας προσπαθούν να βάλουν ένα στοπ σε αυτό. Με τη βιώσιμη μόδα να τίθεται ως ένα μείζον θέμα στον χώρο της μόδας, τα ηθικά ζητήματα του τύπου «πώς φτιάχνονται τα ρούχα» έχουν αρχίσει ν’ απασχολούν αρκετά τους σχεδιαστές μόδας.

Δες ακόμη: Ο οίκος Gucci θα αποσύρει τις γούνες από τη νέα του συλλογή

Τα καλά νέα είναι ότι τα πράγματα αρχίζουν ν’ αλλάζουν σιγά-σιγά και όταν η αλλαγή ξεκινάει από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου, τότε ακόμη περισσότεροι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα.

AP Photo/Antonio Calanni

AP Photo/Antonio Calanni

Μετά τους οίκους Versace, Gucci, Chanel, Louis Vuitton, Gucci, Jimmy Choo, Michael Kors, Tom Ford, Stella McCartney και Burberry οι οποίοι είτε μειώνοντας τη χρήση πλαστικού, είτε καταργώντας τη χρήση αληθινής γούνας από τις συλλογές τους προσπαθούν να κάνουν τα brands τους πιο φιλικά προς το περιβάλλον, έρχεται τώρα και η Prada να κάνει το ίδιο.

Διάβασε ακόμη: Η Burberry λέει ”όχι” στο πλαστικό

Μια επίσημη ανακοίνωση έστειλε ο πολυτελής οίκος μόδας, δηλώνοντας ότι από την επόμενη συλλογή του (αυτή για το 2020) θα σταματήσει να χρησιμοποιεί αληθινή γούνα, μετά από συμφωνία με την Fur Free Alliance. Η αφορμή προέκυψε μετά από κουβέντα που είχε ο οίκος με το FFA.

AP Photo/Antonio Calanni

AP Photo/Antonio Calanni

Η Miuccia Prada, ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια της Prada, δήλωσε για την απόφαση αυτή του brand: «Η καινοτομία και η κοινωνική ευθύνη περιλαμβάνονται στις θεμελιώδεις αξίες του Prada Group. Η απόφαση να υιοθετηθεί μια πολιτική “χωρίς γούνες” αντικατοπτρίζει ένα σημαντικό στάδιο αυτής της δέσμευσης. Η έρευνα και η ανάπτυξη εναλλακτικών υλικών θα επιτρέψει στον οίκο να διερευνήσει νέες δυνατότητες σε επίπεδο δημιουργικότητας και την ίδια στιγμή να ανταποκριθεί στην ανάγκη για προϊόντα με περισσότερη περιβαλλοντική ηθική.»

AP Photo/Antonio Calanni

AP Photo/Antonio Calanni

Πέρα από τον ηθικό παράγοντα, η κίνηση αυτή της Prada αλλά και των υπόλοιπων οίκων μόδας, κάνει πολύ καλό στην εικόνα τους. Το ζήτημα της γούνας έχει αρχίσει να αφορά πολλούς από τους καταναλωτές, οι οποίοι γίνονται πιο συνειδητοί με τις αγορές τους. Μην ξεχνάμε, φυσικά ότι αυτό επηρεάζει αρνητικά και τους σχεδιαστές μόδας που δεν έχουν ακόμα καταργήσει την αληθινή γούνα από τις συλλογές τους. Πέρσι στην Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο για τις ανδρικές συλλογές, το σχεδιαστικό δίδυμο των Dsquared2, έγινε στόχος αρνητικών σχολίων όταν στην πασαρέλα της συλλογής τους, μοντέλο (σ.σ. η Kendall Jenner) εμφανίστηκε φορώντας ένα γούνινο παλτό.

 

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Antonio Calanni