ΜΟΔΑ

Οι καλύτερες διακοπές ξεκινούν άνευ κράτησης

Διανύουμε την περίοδο που όλοι στο γραφείο ρωτάνε για τον φετινό προορισμό των διακοπών. Άλλοι κλείνουν εισιτήρια για πλοία και αεροπλάνα, άλλοι ρωτούν το τηλέφωνο του δωματίου που είχες μείνει πέρσι στο μικρό κυκλαδονήσι μπας και βρουν κάτι κι άλλοι απλά τα έχουν όλα προγραμματισμένα από το Πάσχα. Εγώ απλά σκέφτομαι πότε να πάρω άδεια (δεν έχω κανονίσει απολύτως τίποτα ακόμα) και η παρηγοριά μου είναι εκείνες οι διακοπές που ενώ ήταν καθ’ όλα προγραμματισμένες, καθώς ο προορισμός ήταν μακρινός και χωρίς καθημερινή σύνδεση με τον Πειραιά, τελικά ξεκίνησαν άνευ κράτησης.

Η ιστορία σύντομα ειπωμένη ξεκινά ως εξής: πρώτη φορά που είχα καταφέρει να τα βάλω όλα σε τάξη, να συνδυάσω δύο προορισμούς και τελικά να έχω τα εισιτήρια στα χέρια μου, αρχικά για τη Σίκινο και μετά για τη Σέριφο με ένα μικρό πέρασμα από Κίμωλο. Τα δωμάτια με περίμεναν και στα δύο νησιά, αλλά τη μέρα αναχώρησης από τον Πειραιά κάτι πήγε στραβά. Εγώ ήμουν αργοπορημένη και ως γνωστόν τα καράβια φεύγουν στην ώρα τους. Επομένως, έφυγε χωρίς εμένα μέσα και εγώ έμεινα να το κοιτάζω από τη στεριά, καθώς αυτό απομακρυνόταν από το λιμάνι.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βέργης

Μία βαθιά ανάσα για να μη βάλω τα κλάματα και τις φωνές και αναγκαστικά αυτό το καλοκαίρι οι διακοπές μου ξεκίνησαν άνευ κράτησης. Αδιανόητο τότε, αξέχαστο τώρα το σκηνικό που έζησα. Αφού, λοιπόν, ό,τι είχα προγραμματίσει είχε χαθεί μεσοπέλαγα, αποφάσισα να μπω σε ένα καράβι που θα έφτανε το βράδυ στη Μήλο. Τι θα έκανα εκεί δεν είχα ιδέα, αλλά και μόνο το γεγονός ότι το νησί αυτό είχε σύνδεση με τη Σίκινο, αρκούσε για να μπω στο καράβι και να κατέβω στο λιμάνι του νησιού.

 

Μέσα Αυγούστου, στο λιμάνι της Μήλου δε θέλεις κράτηση για να βρεις να κάτσεις να φας και να πιεις κάτι, θες παρακάλια και συγγένεια με τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας.  Με την βαλίτσα ανά χείρας, σύρθηκα μέχρι το ταβερνάκι που είχε ένα τραπέζι ελεύθερο, αφού μόλις είχε φύγει η κράτηση. Συνδύασα το αναπάντεχα καλό φαγητό με μια FIX Άνευ, η οποία διαθέτει αυθεντική γεύση μπύρας αλλά χωρίς αλκοόλ, ώστε να σκεφτώ καθαρά τα επόμενα μου βήματα στο άγνωστο.

 

Έστρωσα τις πετσέτες κάτω από το αρμυρίκι και απλά περίμενα να με πάρει ο ύπνος. Προφανώς, ποτέ δεν συνέβη αυτό. Θες το άγχος μήπως χάσω πάλι το καράβι, το ζευγαράκι που κουβέντιαζε πίσω μου όλο το βράδυ, εγώ μάτι δεν έκλεισα. Τελικά πρόλαβα το καράβι, στο οποίο δεν είχα κάνει κράτηση, έφτασα στη Σίκινο, πέρασα από την Κίμωλο, κατέληξα στην Σέριφο και έζησα τις πιο αναπάντεχα όμορφες διακοπές της ζωής μου.

 

Το αποκορύφωμα ήταν στο καράβι της επιστροφής στον Πειραιά, το οποίο περνούσε ξανά από την Μήλο. Και πάλι χωρίς να είναι μέρος των διακοπών, εγώ κατέβηκα ξανά σε αυτό το νησί απ’ όπου ξεκίνησε η περιπέτεια και παρέτεινα τις διακοπές μου για 3 μέρες ακόμα. Έμεινα όπου βρήκα, αφού είχα βρεθεί εκεί άνευ κράτησης και πάλι. Κι επειδή μιλώ τόση ώρα σε πρώτο ενικό, να σημειώσω ότι δεν ήμουν μόνη μου φυσικά σε όλο αυτό. Δύο αρκούν για να μοιραστούν αυτή τη μικρή καλοκαιρινή ιστορία.

 

Φυσικά αυτή η μικρή ιστορία έχει και ζουμερές λεπτομέρειες που την κάνουν ακόμα πιο ξεχωριστή. Τις διηγούμαι συχνά πυκνά σε παρέες, φίλους, συναδέλφους και γνωστούς σε ένα ταβερνάκι ή στην αυλή του σπιτιού μου παρέα με μία Fix Άνευ.

Αυτή είναι μόνο μία απόδειξη ότι τα καλύτερα έρχονται εκεί που δεν τα περιμένεις. Άνευ κράτησης διακοπές σημαίνει μία ακόμα εμπειρία, μία μικρή περιπέτεια που θα θυμάσαι για πάντα και θα την εξιστορείς παρέα με μία παγωμένη FIX Άνευ αλκοόλ, με αυθεντική γεύση μπύρας και ελάχιστες θερμίδες, κάθε καλοκαίρι.