FASHION SHOW

Η μόδα είναι fun. Ο Marc Jacobs προωθεί την ατομικότητα μέσα από μια “κεφάτη” συλλογή ρούχων

ΙmaxTree

Ο Marc Jacobs δεν ήταν ποτέ στο top 5 των αγαπημένων μου σχεδιαστών μόδας. Βρίσκω τις συλλογές του την τελευταία δεκαετία, πολύ «φανταχτερές», χωρίς λόγο καμιά φορά. Ίσως να μην ισχύει αυτό, αλλά κάπως έτσι αντιλαμβάνομαι την τέχνη του. Δεν είναι προσωπικό, είναι απλά θέμα γούστου. Παρ' όλα αυτά, η συλλογή του για την Άνοιξη 2020 άγγιζε ζητήματα που με αφορούν σαν άνθρωπ

Διάβασε ακόμη: NYFW: Ο Marc Jacobs δίνει couture αέρα στο νεοϋορκέζικο street wear

Σαν ένας σχεδιαστής που πάντα προμοτάρει τη διαφορετικότητα (αυτό ίσως να είναι και από τα χαρακτηριστικά του που μου αρέσουν πάνω του), η καινούργια συλλογή του ήταν μια ευχάριστη νότα στις «καυστικού» ύφους χωρίς καμία ουσία συλλογές, που είδαμε κατά την διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας στη Νέα Υόρκη. Με νοσταλγική διάθεση -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επικρατούσε ένα βαρύ κλίμα στην πασαρέλα-, ο Αμερικανός σχεδιαστής γιόρτασε την ατομικότητα με τον πιο fun και ανάλαφρο τρόπο, σε μια, κατά τα αλλά, βαθυστόχαστη συλλογή μόδας. Με το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν και σε πρόσωπα που αποτέλεσαν έμπνευση για τον ίδιο και που απεβίωσαν τη χρονιά που μας πέρασε, ο Jacobs με έμμεσο τρόπο, τίμησε ανθρώπους όπως τον Karl Lagerfeld, την Doris Day και Lee Radziwill.

Δες ακόμη: Το πολύχρωμο fashion show του Marc Jacobs θα σου φτιάξει τη διάθεση

Κάνοντας την τέλεια μίξη των δεκαετιών του ’60 και του ’70, ο σχεδιαστής είχε όλα αυτά τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν σαν σχεδιαστή, «παρόντα» στη συλλογή του: το mix & match των μοτίβων, «αλλόκοτα» ρούχα και αξεσουάρ όπως τα ογκώδη φλοράλ φορέματα που θύμιζαν δημιουργίες από Υψηλής Ραπτικής συλλογές, στεφάνια από λουλούδια -αλλά «αλλιώς» αυτή τη φορά- και φυσικά καπέλα όπως bowler και top hats που θα έκαναν τον Mad Hatter από την Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων, περήφανο.

ΙmaxTree

ImaxTree

Όλα αυτά, με ένα μαγικό τρόπο όμως έβγαζαν νόημα. Έβγαζε νόημα να βλέπεις ένα απλό ριγέ, πλεκτό φόρεμα να συνδυάζεται με ένα oversized καπέλο δασοφύλακα γιατί ήταν ένα look το οποίο έμοιαζε ότι είχε επιλέξει το ίδιο το μοντέλο. Μια neon πορτοκαλί καμπαρντίνα συνδυασμένη με ένα χρυσό column dress και κόκκινο καουμπόικο καπέλο, είχε μια δόση λογικής στα μάτια μας ακόμα και της ανορθόδοξης χρωματικής παλέτας.

ΙmaxTree

ΙmaxTree

Ακόμα και αν η συλλογή ήταν «διαφορετική» και φασαριόζα -όλες οι συλλογές του Jacobs έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά εξάλλου-, αυτή τη φορά, όλα είχαν έναν λόγο, έναν σκοπό. Ίσως το γεγονός, ότι τα μοντέλα χαμογελούσαν και χόρευαν στην πασαρέλα, και επειδή υπήρχε μια διάθεση ελευθερίας που επικρατούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του show, να έπαιξαν τον ρόλο τους.

ΙmaxTree

ImaxTree

Αλλά, at the end of the day, αυτό που καταλαβαίνουμε εμείς και που ίσως να ήταν ο λόγος που η συλλογή στέφθηκε με επιτυχία να ήταν η ειρωνεία που ήταν βαθιά κρυμμένη μέσα στις δημιουργίες του Marc Jacobs.

ΙmaxTree

ΙmaxTree

Ο τρόπος που αντιμετώπισε αυτή τη φορά τα ρούχα του είχαν μια «μην παίρνεις τον εαυτό σου τόσο στα σοβαρά» διάθεση, κάτι που εν τέλει μας κάνει να νιώθουμε πιο ελεύθεροι. Ελεύθεροι στον τρόπο που πράττουμε και στον τρόπο που ντυνόμαστε. Τι κι αν η κοινωνία λέει ότι δεν μπορείς να φορέσεις μαύρο με μπλε, χρυσό με πορτοκαλί ή τζιν παντελόνι κάτω από τζιν βερμούδα; Αν εσύ νιώθεις ΟΚ να το κάνεις, τότε μπορείς. Και ποτέ δεν ξέρεις. Μπορεί να δημιουργήσεις τα πιο stylish σύνολα ever. Ο Marc Jacobs πάντως αυτό σε παροτρύνει να κάνεις. Η ατομικότητα στα καλύτερά της.

 

Κεντρική φωτογραφία: ΙmaxTree