ΜΟΔΑ

Ήταν ο εραστής του Gianni Versace και ο δολοφόνος του;

Επρόκειτο να είναι το αποκορύφωμα μιας εβδομάδας από λαμπερά και υπερβολικά shows στη Ρώμη για το εξαμηνιαίο Alta Moda Alta Roma, όπου για επτά συνεχόμενες μέρες, η ελίτ της μόδας, σχεδιαστές και celebrities είχαν συγκεντρωθεί για να απολαύσουν τις τελευταίες couture δημιουργίες.

Ενώ η τοποθεσία του φινάλε ήταν ειδυλλιακή -στα Ισπανικά Σκαλιά, κάτω από την εκκλησία Trinità dei Monti- το event σταμάτησε πριν καν αρχίσει Κάτι τρομερό είχε συμβεί 5,000 μίλια μακριά το οποίο αποδείχθηκε πως ήταν η κατάληξη μιας τριμηνιαίας σειράς δολοφονιών που είχε εξαπλωθεί σε τέσσερα κράτη και τελείωσε με έναν θάνατο τόσο αξιοσημείωτο, που ταξίδεψε πέρα από τον Ατλαντικό Ωκεανό με τις καταστροφικές συνέπειες ενός τυφώνα.

Ο Gianni Versace, η χαμογελαστή, ασπρομάλλικη φιγούρα που συμβόλιζε την Ιταλική μόδα σε όλο τον κόσμο, δολοφονήθηκε τα ξημερώματα έξω από τη βίλα του στο Μαϊάμι, ενώ ξεκλείδωνε τις πύλες της αχανούς ιδιοκτησίας του.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Eddie Biachi, είπε: “Πυροβολήθηκε δύο φορές στο κεφάλι. Η αστυνομία ήρθε πολύ γρήγορα, προσπαθούσαν να τον βοηθήσουν, να τον επαναφέρουν.” Κάποιος προσπάθησε να κυνηγήσει τον θύτη, αλλά τον έχασε σε έναν λαβύρινθο από τουρίστες και εκείνος δραπέτευσε.

 

Εκείνη τη στιγμή, δεν υπήρχε λόγος υποψίας οτι η δολοφονία του Versace είχε να κάνει με την τρομοκρατία που βίωνε η gay κοινωνία κατά τη διάρκεια της άνοιξης λόγω του ανθρωποκυνηγητού από τον Andrew Cunanan. Ο Andrew Cunanan είχε δολοφονήσει ως τότε 4 ανθρώπουςν και ήταν καταζητούμενος από την αστυνομία.

Ο Gianni Versace γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου, 1946 στο Reggio Calabria της Ιταλίας. Η μητέρα του, Franca, ήταν μοδίστρα που είχε 45 ράφτρες σε ετοιμότητα στο studio της. Όπως κι άλλοι σχεδιαστές σαν τον Yohji Yamamoto που επηρεάστηκε από το επάγγελμα της μητέρας του, ο Versace ήτα ερωτευμένος με τη διαδικασία και το πως η μητέρα του μπορούσε να μεταμορφώσει ένα άτομο με το έντονο μάτι και προσοχή στη λεπτομέρειά της.

“Το σχέδιο ήρθε σε ‘μένα”, είπε κάποτε ο Versace. “Δεν χρειάστηκε να κινηθώ.”

 

Δουλεύοντας για λίγο καιρό με την μητέρα του, ο Versace στο τέλος αναγκάστηκε να αφήσει τη γενέτειρά του με σκοπό να μάθει περισσότερο για το σχέδιο, στο Μιλάνο. Ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν επιδιώξει να ανακαλύψουν εκ νέου τον εαυτό τους και να εγκαταλείψουν όλα τα απομεινάρια από το σπίτι τους όταν μετακομίζουν σε μία πόλη 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή που προήλθαν, ο Versace δεν μπόρεσε να αφήσει πίσω του τα στοιχεία που το έκαναν αυτό που ήταν.

Όταν γεννιέσαι σε ένα μέρος όπως η Calabria και υπάρχει ομορφιά γύρω, ένα Ρωμαϊκό λουτρό, ένα Ελληνικό αρχαίο, δεν γίνεται να μην επηρεασθείς από το κλασσικό παρελθόν, είπε.

 

Το πρώτο επαγγελματικό άνοιγμα του Versace περιλάμβανε να γίνει ο chief designer για τα ‘Byblos’ τα οποία πήραν το όνομά τους από ένα ξενοδοχείο στο Saint Tropez , το οποίο θα περιέθαλπτε όχι μόνο το ταλέντο του Versace αλλά και των Guy Paulin, Alan Cleaver και Keith Varty. Ενθαρρυμένος από την επιτυχία του, ο Versace παρουσίασε την πρώτη του collection στο Palazzo della Permanente Art Museum of Milan. Το πρώτο του fashion show ακολούθησε τον Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς και η πρώτη boutique άνοιξε στο Via della Spiga του Μιλάνου, το 1978.

Αναγνωρίζοντας την σημαντικότητα της οικογένειας, όταν έφτασε η ώρα να ξεκινήσει την επιχείρησή του, ο Versace ζήτησε από τα αδέρφια του Santo και Donatella να τον βοηθήσουν με την αυτοκρατορία Versace που μόλις χτιζόταν.

Ο Andrew Cunanan πριν γίνει ο 449 φυγάς στη λίστα του FBI με τους 10 Πιο Καταζητούμενους Φυγάδες και έχοντας 400 πράκτορες να δουλεύουν στην υπόθεσή του, ήταν το μικρότερο από τα 4 παιδιά από πατέρα πρώην βετεράνο στο Vietnam και μητέρα νοικοκυρά. Στο σχολείο, o Cunanan εκτός από πιο έξυπνος μαθητής ήταν και εξπέρ στην παραποίηση και μπερδεμένος με την σεξουαλικότητά του.

Αργότερα στη ζωή του, ο Cunanan -με βάση τα ντοκουμέντα του FBI- κέρδιζε χρήματα από περίεργες δουλειές από δω κι από κει, ως ζιγκολό και μπαίνοντας σε μακροχρόνιες σχέσεις με μεγαλύτερους σε ηλικία ομοφυλόφιλους που τον ‘έλουζαν’ με δώρα και χρήματα.”

Ενώ τα κίνητρα του Cunanan συζητούνται μέχρι σήμερα, το FBI πιστεύει πως ξεκίνησε τις δολοφονίες επειδή πίστευε πως είχε προσβληθεί από τον ιό HIV/AIDS είτε από τον Jeffrey Trail, David Madson, Lee Miglin -που ήταν τα προηγούμενα θύματά του- είτε από τον Gianni Versace (αν και αυτή η θεωρία συχνά απορρίπτεται αφού ο δολοφόνος βγήκε αρνητικός στον HIV).

“Αν είχα AIDS ή αν κάποιος το έκανε αυτό σε ‘μένα θα γυρνούσα 5 κράτη και θα σκότωνα όσους μπορούσα”, είχε πει ο Cunanan στους φίλους του, πριν ξεκινήσει τις δολοφονίες.

Τα δύο πρώτα θύματα ήταν γνωστοί του Cunanan, αν και η οικογένεια του Miglin αρνείται πως υπήρχε ο οποιοσδήποτε σύνδεσμος μεταξύ του Cunanan και κάποιο μέλος της οικογενείας. Σύμφωνα με διάφορες καταθέσεις, όμως, οι δύο τους ήταν φίλοι οι οποίοι σε προηγούμενες περιστάσεις είχαν πληρώσει έναν ζιγκολό για τις υπηρεσίες του.

Ο Cunanan και ο Gianni Versace είναι γνωστό πως είχαν συναντηθεί πριν τα γεγονότα του πρωινού της 15ης Ιουλίου.

 

Πιθανόν να ήταν το Ιταλικό παλάτι 2,137 τετραγωνικών, με 10 κρεβατοκάμαρες, 16 μέτρα πισίνα που είχε χρυσά πλακάκια των 24 καρατίων, μωσαϊκά, σιντριβάνια, μπαλκόνια, αγάλματα και χρυσά υδραυλικά, του Versace, που έδειχναν την επιτυχία του σε αυτούς εκτός του κύκλου της μόδας.

Πάνω στο κεντρικό Ocean Drive, ο Versace είχε καθημερινή πρωϊνή ρουτίνα που θα περπατούσε τέσσερα τετράγωνα μέχρι το News Cafe για να αγοράσει περιοδικά και καφέ.

“Πέρασε την είσοδο, έκανε κύκλο και μετά μπήκε μέσα”, είπε η σερβιτόρα του News Cafe. “Ήταν σχεδόν σαν να ήξερε πως κάποιος τον ακολουθούσε.”

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας, είπε πως ο Versace άνοιγε την πύλη του σπιτιού του όταν τον πλησίασε ένας λευκός άντρας, γύρω στα 25, που φορούσε ένα γκρι t-shirt μαύρο backpack και μαύρο σορτς και λευκό καπέλο.. που τον πυροβόλησε στο κεφάλι από πολύ κοντά.”

Η αστυνομία ακολούθησε τις κινήσεις του Cunanan στο Normandy Plaza Hotel, ένα τετράγωνο κάτω από την τοποθεσία της δολοφονίας, στο οποίο είχε κάνει check-in στις 12 Μαΐου. Οι ντετέκτιβ αργότερα βρήκαν ηλεκτρικές μηχανές κουρέματος και μερικά περιοδικά μόδας.

Με την αστυνομία να πλησιάζει όλο και πιο κοντά, ο Cunanan διέρρηξε ένα σκάφος που ήταν δεμένο στην παραλία του Μαϊάμι και πήρε μαζί μία εφημερίδα Corriere della Sera την οποία πιστεύεται πως πήρε για να διαβάσει για το έγκλημα που διέπραξε στο σπίτι του Versace.

Οκτώ μέρες αφού δολοφόνησε τον Versace, o Cunanan αυτοκτόνησε στην κρεβατοκάμαρα του σκάφους -χρησιμοποιώντας το ίδιο όπλο που είχε σκοτώσει τους Madson και Miglin.

Πενθούντες συγκεντρώθηκαν έξω από τη βίλα του Versace αφήνοντας πίσω κόπιες του Miami Herald και έγραφαν “Το χρέος τακτοποιήθηκε” δίπλα από τον τίτλο της πρώτης σελίδας που έγραφε “Ανθρωποκυνηγητό Τελειώνει”.