ΜΟΔΑ

Για πρώτη φορά στα χρονικά transgender μοντέλα σε εξώφυλλο περιοδικού

Το περιοδικό Harper's Bazaar είναι υπεύθυνο για πολλά σημαντικά editorials στην ιστορία της μόδας. Παρ΄όλα αυτά, απ' οτι φαίνεται υπάρχει ακόμα χώρος για νέα επιτεύγματα, αφού στο τελευταίο τεύχος στο Bazaar της Ινδίας, τα transgender μοντέλα Tracey Norman και Geena Rocero βρίσκονται στα εξώφυλλα. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που το περιοδικό περιλαμβάνει trans μοντέλα στο εξώφυλλό του.

Η ιδέα προήλθε από τον art director του περιοδικού, Christopher Sollinger, αφού διάβασε ένα άρθρο για την καριέρα της Tracey Norman στα 70s και 80s, οποία τελείωσε απότομα όταν αποκαλύφθηκε πως ήταν transgender. “Το οτι έπρεπε να κρύβεται και να φοβάται, ενώ είναι μία τόσο όμορφη γυναίκα με τόσα ταλέντα, ήταν απλά τόσο λάθος,” είπε ο Sollinger στο The Cut. “Είναι κάποια που θα έπρεπε να γιορτάζεται. Ήθελα να δημιουργήσω μία εικόνα που θα μπορεί να κοιτάει και να νιώθει περήφανη και πως την βλέπουν και την αγαπούν και την εκτιμούν.”

Επεκτάθηκε, όμως, και πέρα από τη Norman θέλοντας να γιορτάσει όλων των ειδών τη διαφορετικότητα. “Το να δείχνεις λευκές γυναίκες τη μία μετά την άλλη στα εξώφυλλα δεν δουλεύει πια -πρέπει να δείξουμε τις γυναίκες του κόσμου όπως είναι τώρα,” είπε η Sollinger. Έτσι, λοιπόν, ο director χρησιμοποίησε ένα cast μοντέλων που αποτελούνταν σχεδόν εξολοκλήρου από έγχρωμες γυναίκες, όπως τις Cora Emmanuel, Hind Sahli, Soo Joo Park και Tyra Banks (η οποία υπέγραψε να συμμετέχει στο project μόνο όταν ο Sollinger μοιράστηκε την ιστορία της Norman μαζί της -και μετά πλήρωσε για την μεταφορά της στη φωτογράφιση η ίδια, σύμφωνα με το The Cut.)

Στο ίδιο group βρισκόταν και η Geena Rocero, μισή Φιλίπινέζα μισή Αμερικανίδα μοντέλο και ιδρύτρια του Gender Proud, που είναι διάσημη για την αποκάλυψη της ταυτότητάς της σε ένα Ted Talk το 2014. “Η ποικιλομορφία ήταν από πάντα το DNA του Harper’s Bazaar,” είπε η Nonita Kalra, editor του Harper’s Bazaar India.

Για τα εξώφυλλα, τα 9 μοντέλα φωτογραφήθηκαν από τον Stockton Johnson φορώντας custom δημιουργίες για το κεφάλι σχεδιασμένες από τον Αμερικάνο καλλιτέχνη Isaac Aden. Δες παρακάτω όλες τις φωτογραφίες.