ΜΟΔΑ

Εσύ θα κρατούσες τσάντα φτιαγμένη από ανθρώπινο DNA;

Σύντομα θα μπορείς να φοράς τον Alexander McQueen. Και όχι δεν είναι τυπογραφικό λάθος.

Σύμφωνα με το Oyster Magazine, μία μαθήτρια του Central Saint Martins -το πανεπιστήμιο που σπούδασε ο McQueen- ονόματι Tina Gorjanc, χρησιμοποίησε το τελευταίο DNA του σχεδιαστή για να φτιάξει δέρμα το οποίο θα μετατραπεί σε δερμάτινα αξεσουάρ. Η σειρά αξεσουάρ θα ονομαστεί ‘Pure Human’ και υπόσχεται να είναι η χρυσή τομή της πολυτέλειας και της βιολογίας.

 

Ενώ όλα αυτά μπορεί να φαίνονται αρκετά ανατριχιαστικά, η σχεδιάστρια λέει πως στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί το DNA του για να εφιστήσει την προσοχή σχετικά με το θέμα της κατοχής του σώματος κάποιου αφού έχει πεθάνει.

Όπως εξηγείται στο website του οίκου, το Pure Human είναι ένα ‘κρίσιμο σχεδιαστικό έργο που στοχεύει την αντιμετώπιση των ελλείψεων σχετικά με την προσπασία των βιολογικών πληροφοριών και να συνεχίσει τη συζήτηση χρησιμοποιώντας την τρέχουσα νομική δομή.”

Η Gorjanc μπόρεσε να πάρει το DNA του McQueen από τα ρούχα της κολεξιόν του από 1992, ‘Jack the Ripper Stalks His VIctims’ που ήταν η πρώτη του, όπου στις πλαστικές τσέπες των ρούχων είχει τοποθετήσει μία τούφα από τα μαλλιά του. Μετά καλλιέργησε τα κύτταρα έτσι ώστε να τα μετατρέψει σε ιστό δέρματος.

Σε μία συνέντευξη με το Dezeen, η Gorjanc είπε πως μπόρεσε να εξασφαλίσει την πατέντα για τη σειρά αφού δεν υπάρχει νόμος που να περιορίζει την εμπορική χρήση του ανθρώπινου γενετικού υλικου.” Η χρήση του DNA κάποιου δεν θεωρείται κλοπή, εν εντιθέσει δίκαιη χρήση.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η Gorjanc πιστεύει πως δεν υπάρχει ηθικό δίλλημα με το πρότζεκτ της. “Αν μία φοιτήτρια σαν κι εμένα είχε τη δυνατότητα να πατεντάρει ένα υλικό που προέρχεται από βιολογικά στοιχεία του Alexander McQueen, όπως δεν υπήρχε νομοθεσία για να σταματήσει εμένα”, είπε, “δεν μπορώ να φανταστώ τι θα ήταν ικανές να κάνουν μεγάλες εταιρείες με μεγαλύτερη χρηματοδότηση, στο μέλλον.”

Για τώρα, η Gorjanc έχει μπορέσει να αναπτύξει μόνο ένα μικρό δείγμα δέρματος αλλά έχει καταφέρει τον ιδιοκτήτη της πρώτης κολεξιόν του McQueen να δωρίσει περισσότερα μαλλιά για το πρότζεκτ, που θα περιλαμβάνει δερμάτινα τζάκετ, backpacks και τσάντες.