CELEBRITIES

Πρίγκιπας Harry: Ετοιμάζει τα απομνημονεύματα του. Θα είναι αυτό το νέο annus horribilis της Ελισάβετ;

Emma McIntyre/Getty Images for Global Citizen VAX LIVE/Ideal Image

To προσωπικό του αυτοβιογραφικό βιβλίο ετοιμάζει ο πρίγκιπας Harry το οποίο θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2022 από τον εκδοτικό οίκο Penguin Random House. Σύμφωνα με ανακοίνωση που υπογράφει ο πρίγκιπας Harry το βιβλίο θα αποτελεί μια «ακριβή και ειλικρινή» καταγραφή της ζωής του.

Όπως αναφέρει ο πρίγκιπας Harry, το βιβλίο θα περιέχει «την καταγραφή των εμπειριών, περιπετειών, απωλειών και μαθημάτων ζωής που τον διαμόρφωσαν». Το βιβλίο θα καταγράφει το ταξίδι του πρίγκιπα Harry από την παιδική του ηλικία, μέχρι την εμπλοκή του με τον στρατό, τον γάμο του με τη Meghan Markle και την απόφασή του να παραιτηθεί από τα επίσημα καθήκοντά του για τη βασιλική οικογένεια το 2020.

Ο πρίγκιπας Harry τόνισε ότι γράφει τα απομνημονεύματά του «όχι ως ο πρίγκιπας που γεννήθηκα, αλλά ως ο άνδρας που έγινα». Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του, ο πρίγκιπας Harry: «φόρεσα πολλά καπέλα όλα αυτά τα χρόνια, μεταφορικά και κυριολεκτικά και η ελπίδα μου είναι ότι με το να πω την ιστορία μου – με τα πάνω και τα κάτω μου, τα λάθη και τα μαθήματα που έμαθα- θα μπορέσω να δείξω ότι δεν έχει σημασία από που έρχεσαι, έχουμε περισσότερα κοινά απ’ όσα νομίζουμε».

Τον πρίγκιπα Harry στη συγγραφή του βιβλίου θα βοηθήσει ο βραβευμένος με Pulitzer δημοσιογράφος και συγγραφέας J.R. Moehringer. Οι αντιδράσεις στα νέα στη Βρετανία δίχασαν το κοινό. Ένα τόσο προσωπικό βιβλίο, από έναν πρίγκιπα ο οποίος έφυγε από τη Βρετανία για να εξασφαλίσει την ιδιωτικότητά του, είναι μια αντίφαση την οποία επεσήμαναν αρκετοί χρήστες του Twitter.

«Λυπάμαι, αλλά ποιον τον ενδιαφέρει το να διαβάσει την αυτοβιογραφία του πρίγκιπα Harry; Έχουμε δει πολλά κι από τους δύο όλο αυτόν τον καιρό. Ας σεβαστούμε την επιθυμία τους για ιδιωτικότητα κι ας μην αγοράσουμε αυτό το βιβλίο», επεσήμανε ένας χρήστης του Twitter. Άλλοι πρότειναν να του αφαιρεθούν οι βασιλικοί τίτλοι του. «Βλέπω ότι ο πρίγκιπας Harry γράφει την αυτοβιογραφία του για να μιλήσει για τα καλά και τα άσχημα της βασιλικής οικογένειας. Πρέπει να του αφαιρέσουν τους τίτλους, το ίδιο και στη Meghan. Λερώνουν το όνομα της βασιλικής οικογένειας. Και οι δύο λατρεύουν τη δημοσιότητα και τα media», επεσήμανε κάποιος χαρακτηριστικά.

«Λυπάμαι βαθύτατα και πιστεύω και χιλιάδες άλλοι, που η ιδιωτικότητα που έψαχνε ο Harry δεν μπορεί να απαλλάξει τη βασιλική οικογένεια από επιπλέον αχρείαστο πόνο, με αυτό το αχρείαστο βιβλίο. Ακόμα κι αν τα έσοδα πάνε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, θα είναι ένα εγχείρημα που θα μετανιώσει», σημείωσε ένας ακόμα.

Στον αντίποδα κάποιοι επεσήμαναν ότι είναι δικαίωμα του Harry να μοιραστεί την ιστορία του. «Η αλήθεια είναι ότι μόνο ο πρίγκιπας Harry και η Meghan ξέρουν τι θα περιλαμβάνει αυτή η αυτοβιογραφία. Αν η επιλογή του είναι να αφήσει πίσω του “καμμένη γη”, είμαι μαζί του. Αν διαλέξει ευγένεια για την οικογένειά του, είμαι μαζί του και πάλι. Ό,τι επιθυμούν ο Harry και η Meghan για τους εαυτούς τους. Τελεία», είπε χαρακτηριστικά μία χρήστης προφανώς από το team Harry.

«Ο πρίγκιπας Harry θα καταπνίξει κάθε άρθρο, ιστορία και ψέμα που γράφητκε γι’ αυτόν εδώ και 36 χρόνια. Είμαι έτοιμη», σημείωσε κάποια ακόμα.

Η αλήθεια είναι πώς τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας είναι συνηθισμένα να ακολουθούν τον κανόνα που τους θέλει ούτε να παραπονούνται ούτε να εκθέτουν τη ζωή τους δημόσια. Η απόφαση του πρίγκιπα Harry και της Meghan Markle όχι μόνο να αφήσουν πίσω τους ρόλους τους, αλλά και να μιλήσουν για τα κακώς κείμενα της ζωής στη βασιλική οικογένεια (θα σου θυμίσω τις κατηγορίες περί ρατσισμού που έκαναν κατά τη συνέντευξή τους στην Oprah Winfrey) έχουν δημιουργήσει ρήξη στις σχέσεις του με την οικογένειά του. Κι ενώ τα πράγματα ίσως ξεκινούν να αποκαθίστανται με τις επισκέψεις του πρίγκιπα Harry στη Βρετανία, ίσως αυτό το βιβλίο να αναμοχλεύσει τις πληγές που άνοιξαν με τη φυγή του Harry.

Το 2022, ανάλογα με όσα αποκαλύψει ο πρίγκιπας Harry στην αυτοβιογραφία του, έχει τη δυνατότητα να γίνει το νέο annus horribilis της βασίλισσας Ελισάβετ. Την τελευταία φορά που η ίδια χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο ήταν στις 24 Νοεμβρίου του 1992 για να περιγράψει τη χρονιά κατά την οποία πήραν διαζύγιο ο πρίγκιπας Andrew και η πριγκίπισσα Anna και που κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της πριγκίπισσας Diana και οι ηχογραφημένες συνομιλίες της με τον James Gilbey, πριν το διαζύγιο της με τον πρίγκιπα Κάρολο που όπως είχε γίνει γνωστό διατηρούσε σχέση με την Καμίλα. Παράλληλα είχε ξεσπάσει και φωτιά στο κάστρο του Windsor. Λίγα δεν τα λες.