LIFE

Υπέρβαροι χορευτές ενάντια στις σωματικές διακρίσεις

Η χορογράφος Kat Champion, συνεργάζεται με την καλλιτέχνιδα και plus size ακτιβίστρια Kelli Jean Drinkwater, ώστε να δημιουργήσουν μια χορογραφία στην οποία συμμετέχουν μόνο υπέρβαροι χορευτές.

Οι επτά χορευτές που συμμετείχαν, εξέφρασαν τα συναισθήματά τους μέσω των κορμιών τους, για το prooject ”Nothing to lose”. Η συγκεκριμένη ενέργεια έχει σαν στόχο να αντιμετωπίσει τις καθημερινές διακρίσεις και τη λογοκρισία που βιώνουν οι άνθρωποι με σώματα τα οποια κρίνονται ως ”χοντρά”, ”παχουλά”, ή ”plus size”.

Στόχος του project είναι μέσω των προκαταλήψεων, να αποκαλυφθούν οι αισθητικές δυνατότητες και η ομορφιά των μεγαλύτερων φιγούρων. Η Champion εμπνεύστηκε από τα κορμιά των απλών ανθρώπων και την αντίθεση που αυτά έχουν δίπλα στα σώματα των επαγγελματιών χορευτών.

Μετά την ιστορία του viral #DancingMan, ενός υπέρβαρου κυρίου που χόρευε έντονα μέχρι που κατάλαβε ότι τον τραβούν φωτογραφίες και γελούν μαζί του και έκατσε στη γωνιά του γεμάτος ντροπή, το ζήτημα ”οι άνθρωποι πρέπει να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους”, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Έτσι λοιπόν ο φωτογράφος Toby Burrows, κλήθηκε να φωτογραφίσει τους υπέρβαρους χορευτές. Το εγχείρημα ήταν δύσκολο όπως παραδέχτηκε, επειδή το να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων αυτών, ώστε να δείξουν την αυτοπεποίθησή τους στο φακό, ήταν δύσκολο αρκετές φορές.

Παρόλο που μίλησε ξεχωριστά με κάθε χορευτή, ο φωτογράφος ήθελε περισσότερο να αποτυπώσει στις εικόνες του τη δραματικότητα που του έβγαζε η σωματική διάπλαση εν κινήσει, παρά μεμονωμένα τις προσωπικότητές τους. Τους φωτογράφισε λοιπόν με φόντο έναν μίνιμαλ, τσιμεντένιο τοίχο, σε πόζες που θυμίζουν αγάλματα που πετούν.

Παρά το σκεπτικό του project ”Nothing to lose”, ο Burrows παραδέχεται ότι οι φωτογραφίες του δεν προορίζονται απαραίτητα για να δώσουν ένα κοινωνικό μήνυμα. Απλούστατα είναι μια απόδειξη για την ομορφιά κάθε κορμιού, λέει ο Burrows και προσθέτει ”Είχε να κάνει με το να απαθανατίσω μια μοναδική και απροσδόκητη σειρά από εικόνες, που θα δημιουργήσει ενδιαφέρον και συζήτηση. Αυτός δεν είναι ο σκοπός της τέχνης;”.