ΟΣΚΑΡ

Freddie Mercury: 5 πράγματα που δεν ξέρεις για τον άνθρωπο που “χάρισε” το Όσκαρ στον Rami Malek

AP Photo/Marco Arndt, File

Μπορεί ο Freddie Mercury να έφυγε πολύ νωρίς από τον μάταιο τούτο κόσμο, σε ηλικία 45 ετών το 1991, από βρογχοπνευμονία λόγω του AIDS από το οποίο έπασχε, αλλά κατάφερε κατά τη διάρκεια της ζωής του να δώσει ένα στίγμα που τον κρατά ζωντανό στην μνήμη μας μέχρι σήμερα. Εντάξει, όλη αυτή η μνήμη σίγουρα ενισχύθηκε από το γεγονός ότι φέτος κυκλοφόρησε η ταινία "Bohemian Rhapsody" που αν και επικρίθηκε για τις ιστορικές ανακρίβειές της, αποθεώθηκε για την ερμηνεία του Rami Malek στον ρόλο του rockstar. Ο τελευταίος παραλαμβάνοντας το βραβείο Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για τον τρόπο που υποδύθηκε τον Freddie Mercury είπε μεταξύ άλλων: «Κάναμε μία ταινία για έναν γκέι, έναν μετανάστη που έζησε τη ζωή του ως ο εαυτός του χωρίς να απολογείται. Το γεγονός ότι γιορτάζω αυτόν και την ιστορία αυτή μαζί σας απόψε είναι η απόδειξη ότι αναζητούμε ιστορίες σαν αυτή». Ξέρεις όμως κάτι; Στην ιστορία του τεράστιου Freddie, που τιμήθηκε χθες με έναν τρόπο στην 91η τελετή απονομής των Οσκαρ, υπάρχουν σημεία που ίσως δεν γνωρίζεις.

Γεννήθηκε σε ένα μέρος που μάλλον δεν ξέρεις πού βρίσκεται

 

Ο Freddie Mercury παρ’ όλο που θα μπορούσε να έχει γεννηθεί με ένα όνομα τόσο cool όσο η προσωπικότητά του, γεννήθηκε ως Farrokh Bulsara στην Ζανζιβάρη. Η Ζανζιβάρη είναι μια ημιαυτόνομη περιοχή της Τανζανίας, ένα σύμπλεγμα νησιών στον Ινδικό ωκεανό που εκείνη την εποχή της γέννησής του (γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1946), βρισκόταν ακόμα υπό βρετανική κατοχή. Από εκεί ο ίδιος και η οικογένειά του πέρασαν κάποια χρόνια στην Ινδία (Οι ίδιοι ήταν Παρσί) και όταν πια ήταν στα τέλη της εφηβείας του μετακόμισε μαζί τους στην Αγγλία.

Λάτρευε τις γάτες ίσως περισσότερο και από τους αρχαίους Αιγύπτιους

 

Αν έχεις δει το “Bohemian Rapsodhy” μια ιδέα περί αυτού του χαρακτηριστικού την έχεις πάρει ήδη, αλλά είναι πιθανό να μην υποψιάζεσαι την έκταση της λατρείας του Freddie για τις γάτες του. Ο rockstar που κάποια στιγμή της ζωής του μοιραζόταν την έπαυλή του με 10 γάτες, σύμφωνα με την βιογραφία ”Mister Mercury” που έγραψε για εκείνον ο προσωπικός του βοηθός Peter Freestone. Αναφέρεται πως όπου κι αν ταξίδευε στον κόσμο τηλεφωνούσε στο σπίτι για να μιλήσει στις γάτες του. Η Mary Austin, σύντροφος και έπειτα φίλη για ολόκληρη την ζωή του, σήκωνε τις γάτες μία μία και τις κρατούσε δίπλα στο ακουστικό για να ακούν τη φωνή του Freddie. Ο ίδιος μάλιστα αφιέρωσε και τον πρώτο του προσωπικό δίσκο στις γάτες του. «Το άλμπουμ είναι αφιερωμένο στην γάτα μου τον Jerry- επίσης τον Tom, τον Oscar και την Tiffany και όλες τις γάτες του σύμπαντος- όλοι οι υπόλοιποι ας πάνε να πνιγούν», έγραφε χαρακτηριστικά.

Ήταν καλός φίλος με την πριγκίπισσα Νταϊάνα

Η Νταϊάνα αγαπούσε τους μουσικούς, τους ανθρώπους που ζούσαν ελεύθεροι τη ζωή τους, τους ανθρώπους που όλοι οι υπόλοιποι έκριναν και εκείνη απλά αποδεχόταν. Θα ήταν παράξενο λοιπόν αν το δικό της άστρο δεν είχε μια ιδιαίτερη συνάντηση με το δικό του. Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα της ηθοποιού Cleo Rocos η Νταϊάνα όχι μόνο ήταν καλή φίλη με τον Freddie Mercury αλλά ένα βράδυ βγήκε μαζί του για να διασκεδάσει σε gay club του Λονδίνου μεταμφιεσμένη σε drag. Η μεταμφίεση κρίθηκε απαραίτητη για να μην αναγνωρίσει κανείς την «Πριγκίπισσα του λαού» που έμεινε στο club και απόλαυσε την ελευθερία της ανωνυμίας για 20 λεπτά προτού επιστρέψει στο παλάτι του Kensington. Η Λαίδη Νταϊάνα μετά τον θάνατο του Freddie Mercury, του καλού τους φίλου Kenny Everett και πολλών ακόμα θυμάτων του AIDS αφιερώθηκε στη μάχη για την εξάλειψη της ασθένειας, αλλά και του ταμπού που τη συνόδευε τις δεκαετίες του ’80 και του ’90.

AP Photo/Adrian Dennis

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα σε επίσκεψή της στο London Lighthouse, ξενώνα φιλοξενίας και κέντρο υποστήριξης ασθενών με AIDS το 1996- AP Photo/Adrian Dennis

Είχε περισσότερα δόντια από τον μέσο άνθρωπο

AP Photo/Gill Allen

AP Photo/Gill Allen

Μπορεί να είχε μια φωνή με εκπληκτικές δυνατότητες και τον αέρα του rockstar να τον εξυψώνει σε δυσθεώρητα ύψη γοητείας αλλά το χαμόγελο δεν ήταν το δυνατό του στοιχείο. Ο Freddie Mercury είχε 4 παραπάνω δόντια (δύο έξτρα ζευγάρια κοπτήρες) από τον μέσο όρο των ανθρώπων, τα οποία αρνιόταν πεισματικά να βγάλει φοβούμενος πώς η διαδικασία θα αλλοιώσει την φωνή του. Εντάξει, κι εμείς αν είχαμε τέτοιο χάρισμα μάλλον θα το σκεφτόμασταν λίγο παραπάνω. Η περίπτωση του είναι σπάνια καθώς συνολικά το 3,4% των ανθρώπων στον πλανήτη έχουν παραπάνω δόντια και από αυτό μόνο το 1% έχει παραπάνω από δύο.

Το μέρος όπου κηδεύτηκε το ξέρει μόνο ένα πρόσωπο

 

Παρ’ όλο που δεν ήταν ζευγάρι από την στιγμή που ο Freddie Mercury είπε στην Mary Austin ότι είναι γκέι, η Mary παρέμεινε η πιο καλή του φίλη, η μεγάλη του αγάπη ως το τέλος. Μάλιστα είναι εκείνη στην οποία παραδόθηκαν οι στάχτες του μετά την κηδεία του την οποία τέλεσε Ζωροάστρης ιερέας, καθώς αυτή ήταν η θρησκεία που ακολουθούν οι Παρσί. Η Mary Austin είχε πει τότε πως ο Freddie της είχε ανακοινώσει σε ανύποπτη στιγμή: «Ξέρω ακριβώς πού θέλω να με βάλεις. Αλλά κανείς δεν πρέπει να το μάθει, γιατί δε θέλω κανείς να με ξεθάψει. Θέλω να αναπαυθώ εν ειρήνη». Η Mary Austin το σεβάστηκε και κράτησε τις στάχτες του στο δωμάτιό της πριν τελικά τις πάει στο μέρος που της είχε υποδείξει. Είπε ψέματα ότι πάει για θεραπεία προσώπου και το κατάφερε. Το μυστικό της το έχει κρατήσει.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Marco Arndt, File