LIFE

Οι Mappes κλείνονται στο Mall και κάνουν 140 ώρες σερί ραδιόφωνο, για καλό σκοπό

Ήταν μια τυπική βόλτα στο The Mall Athens προκειμένου αν βρω εκείνα τα Χριστουγεννιάτικα δώρα που θα κάνουν τους αγαπημένους μου ανθρώπους να χαμογελάσουν. Αντ' αυτών όμως, βρήκα ένα μεγαλύτερο δώρο, έκτασης λίγων τετραγωνικών μέτρων που έχει σα στόχο να γεμίσει χαμόγελο πολύ περισσότερους ανθρώπους απ' όσους είχα εγώ στη λίστα μου.

Στον 3ο όροφο του εμπορικού κέντρου, στεγάζεται ένα ειδικά διαμορφωμένο ραδιοφωνικό στούντιο με 3παραγωγούς, το οποίο εκπέμπει live 24 ώρες το 24ωρο από τις 7 το πρωί της Δευτέρας 18 Δεκέμβρη, μέχρι και τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 22.

Ο Δημήτρης Ουγγαρέζος, η Ιωάννα Λαΐου και ο Σταμάτης DinDanDone, οι Μάππες του πρωινού του Ρυθμού 949, κάνουν έναν ραδιομαραθώνιο μέσα από τη συχνότητα του σταθμού, όντας παράλληλα έγκλειστοι σε αυτό το κουβούκλιο στο The Mall. Τι εννοώ έγκλειστοι; Θα εξηγήσω ακολούθως.

Πηγαίνοντας να συναντήσω τα παιδιά, δεν είχα μάλλον καταλάβει ακριβώς τι θα έκαναν για αυτές τις πέντε μέρες. Το τολμηρό τρίδυμο θα ζήσει για πάνω από εκατό ώρες μέσα σε αυτόν τον χώρο. Ο Σταμάτης είχε μόλις ξυπνήσει από μια απογευματινή σιέστα. 

 

Η πρώτη μου ερώτηση με το που τους είδα; “Καλά, πού πλένεστε;” Η απάντηση που πήρα είναι ότι έχουν ειδική συνοδεία μέχρι κάποια ειδικά διαμορφωμένα αποδυτήρια με ξεχωριστό αντρικό και γυναικείο μπάνιο, όπου κάνουν το μπάνιο τους όταν το επιθυμούν. Στα λοιπά της εμπειρίας, ο κόσμος που έρχεται να τους δει τους φέρνει κουτιά με μελομακάρονα και κουραμπιέδες, μπουκάλια με αλκοόλ για τις δύσκολες ώρες, ενώ υπάρχουν και οι άνθρωποι που φροντίζουν να τους φέρουν καφέ ή φαγητό.

Μισό λεπτό να επαναλάβω. Δε θα βγουν από αυτό το δωμάτιο για πέντε μέρες.

 

 

Αυτό συμβαίνει για φιλανθρωπικό σκοπό, αφού κατά τη διάρκεια του ραδιομαραθώνιου, όσα χρήματα συγκεντρωθούν από τα μηνύματα και τις αφιερώσεις των ακροατών και των επισκεπτών, θα διατεθούν στην Κιβωτό του Κόσμου. Κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε ημερών, η μουσική που ακούς από τη συχνότητα του Ρυθμού 949, είναι ουσιαστικά το playlist που έχει διαμορφωθεί από τις αφιερώσεις του κόσμου. Μην απορήσεις αν παίξει Παντελίδης μετά τους Nirvana δηλαδή. Η Ιωάννα έπαιξε στις δύο τη νύχτα Έφη Θώδη “Στου παιδιού μου τη χαρά έσφαξα έναν κόκορα”, ενώ τη στιγμή που μου το λέει αυτό έχουν μόλις ζητήσει το τραγούδι των Πόκεμον.

 

Ρωτάω να μάθω λίγα περισσότερα πίσω από την ιδέα του ραδιομαραθώνιου, η οποία οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν πολύ πιο συναρπαστική όταν την έζησα από κοντά. Αναλαμβάνει να μου απαντήσει ο Σταμάτης: “Εμείς επιλέξαμε να κάνουμε αυτό, επειδή είναι κάτι που μας ταλαιπωρεί και εμάς σωματικά – καθόλου ψυχολογικά – και είναι κάτι που μέσα από το δικό μας ζόρι μπορούμε κι εμείς περισσότερο να περάσουμε το μήνυμα ότι υπάρχουν παιδιά, γυναίκες, οικογένειες γύρω μας, οι οποίες ταλαιπωρούνται. Θέλουμε κι εμείς μέσα από αυτό που κάνουμε να έρθουμε κοντά τους και να τους βοηθήσουμε όσο πιο πολύ γίνεται. Βάζουμε τα δυνατά μας και κάθε μέρα πάει όλο και καλύτερα. Ξεκινήσαμε και η αφιέρωσή σου θα έπαιζε μέσα σε μία ώρα, ενώ τώρα έχει φτάσει σε μια ουρά αναμονής πέντε – έξι ωρών. Ελπίζω να στέλνουν μήνυμα και να το παίζουμε μετά από τρεις μέρες“.

 

Το καθημερινό τους πρόγραμμα ουσιαστικά είναι να διαβάζουν και να παίζουν τις αφιερώσεις του κόσμου, να κάνουν αναφορές, να φιλοξενούν ορισμένους καλλιτέχνες, να μιλούν με όσους έρχονται να τους δουν από κοντά και να ξεκουράζονται τόσο όσο. Κοιμούνται δύο με τρεις ώρες κάθε φορά και το κάνουν ανά βάρδιες, ώστε να είναι πάντα κάποιος στον αέρα. Μέχρι και την Τετάρτη, τα αγόρια είχαν μείνει αισίως ξύπνια για 22 ώρες, ενώ η Ιωάννα για 18.

Το σημαντικό κομμάτι του παζλ που λείπει είναι αυτό της Παρασκευής που θα βγούμε και θα νιώσουμε ότι πραγματικά κάναμε κάτι που μας ζόρισε και άξιζε.

Στα του νοικοκυριού, ο καθένας στρώνει το δικό του κρεβάτι, με την Ιωάννα να δηλώνει ευγνώμων που οι συμπαραγωγοί της είναι νοικοκύρηδες. Βέβαια ο Σταμάτης λέει πως στρώνει και το κρεβάτι του Δημήτρη, ενώ το πρωί στο μπάνιο του μαζεύει τα σφουγγάρια και τα αφρόλουτρα. Δεν ξέρω τίποτα εγώ, τα μεταφέρω όπως ειπώθηκαν. 

 

Είναι ζόρικα, αλλά είναι στο πλαίσιο αυτού που πάμε να κάνουμε. Αν είχαμε τα λούσα μας δε θα είχε νόημα. Εντωμεταξύ, ο κόσμος νομίζει ότι δε μας δίνουν φαγητό οπότε μας φέρνουν όλοι από κάτι“, μου λέει η Ιωάννα. Ο Σταμάτης από την άλλη καλεί όποιον θέλει να τους επσκεφθεί για να φάει μαζί τους, βέβαια θα ήθελε κι εκείνος κάτι: “Να μου φέρουν μια κοτόσουπα. Μου λείπει κάτι μαγειρευτό“.

Ο Δημήτρης μιλάει στο τηλέφωνο και επιστρέφει ενθουσιασμένος “Θα βγει στο τηλέφωνο ο Καρράς. Για σας μπορεί να μην είναι κάτι, αλλά για μένα είναι σαν να έχεις τους ACDC ή τους Rolling Stones“. Στην ίδια ανύπαρκτη λογική συνεχίζει ο διάλογός μας ενώ μόλις του φέρνουν ένα αφρόλουτρο “Βρήκα πάρα πολύ σημαντικό να πάρω στη βαλίτσα το laptop και τον σκληρό με τις ταινίες, αλλά δεν πήρα αφρόλουτρο για να πλένομαι. Πες μου εσύ λογική“. Ποια είμαι εγώ να σε κρίνω, Δημήτρη μου;

Οι καλλιτέχνες που έρχονται δεν το κάνουν για να προβληθούν γι’ αυτό και δεν μιλάμε για τη δουλειά τους. Συζητάμε για τον σκοπό που βρισκόμαστε εδώ κι εκείνοι έρχονται επειδή έμαθαν για την ενέργεια και θέλουν να βοηθήσουν. Και μόνο η παρουσία τους μετράει.

Πώς μπορείς κι εσύ να γίνεις κομμάτι του ραδιομαραθώνιου του Ρυθμού 949;

1. Στέλνεις με SMS τον τίτλο τραγουδιού και το όνομά σου, στο 19828 (χρέωση 2€+ ΦΠΑ + τέλη κινητής τηλεφωνίας) που ανήκει στην Κιβωτό του Κόσμου, κι εμείς θα παίξουμε το τραγούδι που ζήτησες

2. Κάνε δωρεάν μίνιμουμ 2€ στο κουτί ενίσχυσης της Κιβωτού του Κόσμου, ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΤΟΥ ΡΥΘΜΟΥ 949, μέσα στο TheMallAthens και πες στους Μάππες, ποιο τραγούδι θες να ακούσεις στον αέρα του Ρυθμού 949

3. Κάνε κατάθεση μίνιμουμ 2€ στους λογαριασμούς της Κιβωτού του Κόσμου

EUROBANK – IBAN: GR3702601780000870100872073

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: IBAN:GR3801720230005023032595870

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ IBAN: GR 6201101000000010029610242