Παναγία των Παρισίων: Η ταινία του 2004 που ''προέβλεπε'' την καταστροφή της

Η πιο θλιβερή ατάκα για την Παναγία των Παρισίων ειπώθηκε «Πριν το ηλιοβασίλεμα».

Ο κόσμος πήγε για ύπνο χθες έχοντας στο μυαλό του τις εικόνες καταστροφής από το Παρίσι, όπου οι φλόγες αγκάλιασαν το σύμβολο της πόλης τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων που έστεκε εκεί εδώ και 850 χρόνια. Τα καλά νέα είναι πως η Παναγία των Παρισίων συνεχίζει να στέκεται στο ίδιο σημείο, αφού ο σκελετός της σώθηκε μετά από ώρες μάχης των πυροσβεστών με τη φωτιά. Η στέγη ωστόσο και το βέλος που ήταν και το διασημότερο χαρακτηριστικό του μνημείου έχουν χαθεί στις φλόγες.

AP Photo/Thibault Camus

Οι Παριζιάνοι κοιτούσαν με τρόμο τις φλόγες και τη στάχτη που πετούσε στον αέρα από ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα της πόλης τους, της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου, ενώ την ίδια ώρα οι χρήστες των social media θυμήθηκαν ότι αυτό το τέλος είχε ήδη «προβλεφθεί» για τον καθεδρικό ναό.

Η πρόβλεψη ή μεγάλη τραγική σύμπτωση καλύτερα, διατυπώθηκε σε μία από τις σκηνές της ταινίας «Πριν το ηλιοβασίλεμα» του Richard Linklater, με πρωταγωνιστές τον Ethan Jawke και τη Julie Delpy. Η ρομαντική δραματική ταινία είναι η δεύτερη της σχετικής τριλογίας του Richard Linklater, και ακολουθεί την ταινία του 1995 «Πριν το ξημέρωμα». Στην δεύτερη ταινία οι δύο ήρωες, ο Jesse και η Celine, συναντιούνται στο Παρίσι, 9 χρόνια μετά την πρώτη τους νύχτα μαζί στη Βιέννη.

Σε μία από τις σκηνές της ταινίας ο Jesse μέσα από μία βάρκα κοιτάζει το αστικό τοπίο του Παρισιού και μοιράζεται μια ιστορία με τη Celine για τον πανέμορφο ναό της Παναγίας των Παρισίων που φαίνεται στο βάθος.

 

Jesse: (Κοιτάζει την Παναγία των Παρισίων πίσω από τη βάρκα) Ουάου! Η Παναγία των Παρισίων, φίλε. Δες την!

Celine: Ω, ουάου!

Jesse: Άκουσα μια ιστορία κάποτε για τότε που οι Γερμανοί είχαν καταλάβει το Παρίσι και έπρεπε να υποχωρήσουν, είχαν παγιδεύσει με εκρηκτικά την Παναγία των Παρισίων για να την ανατινάξουν. Αλλά έπρεπε να αφήσουν πίσω κάποιον υπεύθυνο για να πατήσει το κουμπί και ο τύπος, ο στρατιώτης, δεν μπορούσε να το κάνει... Οπότε ξέρεις, καθόταν εκεί, αφοπλισμένος από το πόσο όμορφο ήταν αυτό το κτήριο. Και μετά, οταν οι συμμαχικές δυνάμεις μπήκαν μέσα, βρήκαν όλα τα εκρηκτικά εκεί και τον διακόπτη άθικτο και το ίδιο και στον Πύργο του Άιφελ, στην Βασιλική της Ιερής Καρδιάς, και σε κανά δύο άλλα μέρη, νομίζω.

Celine: Αλήθεια είναι αυτό;

Jesse: Δεν ξέρω... Αλλά πάντα μου άρεσε αυτή η ιστορία.

Celine: Ναι, είναι υπέροχη ιστορία. Αλλά πρέπει να το σκεφτείς ότι κάποια μέρα η Παναγία των Παρισίων θα καταστραφεί. Κάποτε στη θέση της υπήρχε μία άλλη εκκλησία ή ένας καθεδρικός. Ακριβώς εκεί.

Jesse: Πού; Ακριβώς στο ίδιο σημείο;

Celine: Nai! Αυτό είναι τέλειο, δεν το έχω ξανακάνει.

Jesse: Ναι.

Celine: Είχα ξεχάσει πόσο όμορφο είναι το Παρίσι.

Η «πρόβλεψη» της τραγωδίας πριν από 15 χρόνια σε μία ταινία όπως καταλαβαίνεις έβαλε φωτιά στο Twitter και πολλοί την θυμήθηκαν λέγοντας το δικό τους αντίο στο κωδωνοστάσιο της Παναγίας των Παρισίων.

 

 

 

 

«Ευχαριστώ στο Twitter που με αυτή την τραγική αφορμή μου θύμησε αυτή τη σκηνή από το «Πριν το ηλιοβασίλεμα». Καθώς η Παναγία των Παρισίων είναι τυλιγμένη στις φλόγες αξίζει να θυμηθούμε ότι όλη η φυσική ομορφιά είναι φευγαλέα. Ας την απολαμβάνουμε όσο υπάρχει και ας τη θυμόμαστε αφού έχει φύγει», έγραψε σοφά ένας από τους χρήστες του Twitter και προσυπογράφουμε.

SHARE

ΕΓΓΡΑΦΗ

LADYLIKE NEWSLETTER

Όσα θέλει μία γυναίκα στο email της

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ