NETFLIX

Η υπόθεση εξαφάνισης της μικρής Madeleine μόλις έγινε σειρά ντοκιμαντέρ στο Netflix

AP Photo/Sang Tan, File

«Κάποιος γνωρίζει τη συνέβη στη Μαντλίν Μακάν». Με τη φράση αυτή κλείνει το trailer του νέου, πολυαναμενόμενου ντοκιμαντέρ, το οποίο είναι πλέον διαθέσιμο στο Netflix. Mια παραγωγή που υπακούει στα γνωστά αισθητικά κι όχι μόνο δεδομένα της ψηφιακής πλατφόρμας που έχει δώσει νέα ώθηση στο είδος του ντοκιμαντέρ, ειδικά σ' εκείνο που αφορά σε δραματοποιημένες υποθέσεις εγκλημάτων που έχουν απασχολήσει έντονα τη δημοσιότητα. Όπως η περιβόητη εξαφάνιση της μικρής Βρετανίδας, από τουριστικό θέρετρο της Πορτογαλίας, στο οποίο έκανε διακοπές με την οικογένειά της. 

Η «Εξαφάνιση της Μαντλίν Μακάν» είναι μία σειρά ντοκιμαντέρ που διερευνά με τον δικό της τρόπο την κάθε θεωρία που έχει προσπαθήσει να εξηγήσει τι συνέβη τελικά στην 3χρονη κόρη του Gerry και της Kate McCann. Ωστόσο, πρόκειται για ένα εγχείρημα χωρίς τις ευλογίες της οικογένειας της αγνοούμενης. Οι γονείς της μικρής δε δέχτηκαν να έχουν την παραμικρή ανάμειξη στο ντοκιμαντέρ. Όπως έχουν δηλώσει: «Είμαστε ενήμεροι ότι το Netflix προγραμματίζει να προβάλει ένα ντοκιμαντέρ για την εξαφάνιση της Μαντλίν. Η εταιρεία παραγωγής μάς είπε ότι ετοίμαζαν το ντοκιμαντέρ και μας ζήτησαν να συμμετάσχουμε. Δεν μπορούμε, ωστόσο, ακόμα να καταλάβουμε πώς το ντοκιμαντέρ αυτό θα βοηθήσει στην αναζήτηση της Μαντλίν και ειδικά, μάλιστα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα, την οποία μπορεί και να εμποδίσει. Συνεπώς, ούτε η οπτική μας, ούτε η προτίμησή μας συνάδουν με την προβολή του ντοκιμαντέρ. Δεν πρόκειται να κάνουμε περαιτέρω ανακοινώσεις ή να παραχωρήσουμε σε συνεντεύξεις αναφορικά με το πρόγραμμα».

 Η γραμμή που στηρίζει το εν λόγω ντοκιμαντέρ είναι πως η Μαντλίν απήχθη από διακινητές το 2007, αλλά είναι ζωντανή. Θεωρία, η οποία αντικρούεται με εκείνη του ιδιωτικού ντετέκτιβ, Julian Peribañez τον οποίο είχε προσλάβει η οικογένεια McCann για να βρει την κόρη της.

Η Madeleine McCann εξαφανίστηκε το βράδυ της 3ης Μαΐου 2007 από το κρεβάτι της στην Πράια ντα Λουζ, ένα θέρετρο στην περιφέρεια Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, πυροδοτώντας αυτό που μια εφημερίδα χαρακτήρισε ως «την πιο πολύκροτη υπόθεση εξαφάνισης στη σύγχρονη ιστορία». Εκείνη και τα δίδυμα  αδέρφια της τοποθετήθηκαν για ύπνο στις 20:30 στο ισόγειο του διαμερίσματός τους στο θέρετρο, ενώ οι ΜcCann με τους φίλους τους δειπνούσαν στο εστιατόριο, 55 μ. μακριά. Οι γονείς έλεγχαν τα παιδιά τους όλο το βράδυ, μέχρι που η μητέρα της Madeleine ανακάλυψε στις 22:00 ότι λείπει. Τις επόμενες εβδομάδες, και ιδιαίτερα μετά την παρερμηνεία μιας γενετικής ανάλυσης DNA, η πορτογαλική αστυνομία κατέληξε να πιστεύει ότι η Μadeleine είχε πεθάνει ως συνέπεια ενός ατυχήματος στο διαμέρισμα, και ότι οι γονείς της το είχαν συγκαλύψει. Οι McCann χαρακτηρίστηκαν ως ύποπτοι τον Σεπτέμβριο του 2007, κατηγορία η οποία άρθηκε όταν η Γενική Εισαγγελέας της Πορτογαλίας αρχειοθέτησε την υπόθεση τον Ιούλιο του 2008, λόγω έλλειψης στοιχείων.

Οι γονείς συνέχισαν την έρευνα προσλαμβάνοντας ιδιωτικούς ντετέκτιβ, ώσπου η Scotland Yard άνοιξε τη δική της έρευνα (Επιχείρηση Grange) το 2011. Ο ανώτατος αξιωματικός που ερευνούσε την υπόθεση ανακοίνωσε ότι αντιμετώπιζε την εξαφάνιση ως «μια εγκληματική πράξη από έναν άγνωστο», πιθανόν μια προσχεδιασμένη απαγωγή, ή ληστεία που πήγε στραβά. Το 2013, η  Scotland Yard κυκλοφόρησε εικόνες ατόμων που ήθελε να εντοπίσει, συμπεριλαμβανομένης μιας ενός άνδρα που εθεάθη να μεταφέρει ένα παιδί προς την παραλία εκείνο το βράδυ. Κατόπιν αυτού, η πορτογαλική αστυνομία ξεκίνησε ξανά την έρευνά της. Η Επιχείρηση Grange έμεινε πίσω το 2015, αλλά οι εναπομείναντες ντετέκτιβ συνέχισαν να ακολουθούν ένα μικρό αριθμό στοιχείων που περιγράφηκαν τον Απρίλιο του 2017 ως σημαντικά. Μία από τις πιο πολυσυζητημένες πτυχές της υπόθεσης είναι η μαρτυρία της οικογενειακής φίλης του ζευγαριού, η οποία αναφέρει έναν άνδρα να μεταφέρει ένα παιδί μακριά από το θέρετρο 45 λεπτά πριν η Madeleine εξαφανιστεί.

Η εξαφάνιση έχει προσελκύσει σημαντικό διεθνές ενδιαφέρον αυτά τα 12 χρόνια, με τη δημοσιογραφική κάλυψη στο Ηνωμένο Βασίλειο να θυμίζει το θάνατο της Νταϊάνα το 1997. Οι McCann δέχτηκαν υπερβολικό έλεγχο και αβάσιμους ισχυρισμούς περί εμπλοκής στο θάνατο της κόρης τους, ιδιαίτερα στον κίτρινο τύπο και το Twitter. Tο 2008 έλαβαν αποζημιώσεις και επίσημη απολογία στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας Express Newspapers, και το 2011 κατέθεσαν σε μια δημόσια δικαστική εξέταση σχετικά με παραπτώματα του βρετανικού Τύπου, υποστηρίζοντας την επιχειρηματολογία για αυστηρότερο έλεγχο του Τύπου.

Ωστόσο, η Madeleine η οποία σήμερα θα ήταν- ή είναι- 15 ετών, παραμένει αγνοούμενη.

AP Photo/Daniel Ochoa de Olza

AP Photo/Daniel Ochoa de Olza

Το πανό με τη φωτογραφία της μικρής Αγγλίδας, μια πρωτοβουλία των φιλάθλων της Real Μαδρίτης, έναν μήνα μετά την εξαφάνισή της. Έγραφε «Είμαστε όλοι με τη Madeleine».