ΦΥΤΑ

Μουσική για φυτά; Κι όμως, αυτή η λίστα του Spotify βοηθάει στην ανάπτυξή τους

Pexels

Το ότι η μουσική έχει θεραπευτικές και κατευναστικές ιδιότητες, δεν είναι νέο. Η μουσική έχει τη δύναμη να σε χαλαρώνει, να αποβάλλει το άγχος, να σε βοηθάει στη συγκέντρωση όταν θέλεις να βγάλεις εις πέρας κάποιο task, να σε συνοδεύει στις οικιακές δουλειές αυξάνοντας την αντοχή και την υπομονή σου. Ακόμα και να σε αποκοιμίζει. Θα μπορούσα να γράφω σεντόνια ολόκληρα για τη θετική επίδραση που έχει η μουσική στη ζωή μας.

Η μουσική, λοιπόν, δεν είναι ευεργετική μόνο για τη δική σου ψυχική υγεία, αλλά και γι’ αυτήν των φυτών σου. Τα φυτά αυξάνουν τον ρυθμό ανάπτυξής τους, όταν τους βάζεις μουσική, όσο τρελό και αν σου ακούγεται. Το Spotify έχει ορισμένες ενδείξεις ως προς αυτόν τον ισχυρισμό.

Playlists για φυτά από το Spotify: Το Here Comes The Sun, δεν θα μπορούσε να λειπει από τη λίστα

Τα αποτελέσματα μιας ποσοτικής έρευνας που διεξήγαγε η streaming πλατφόρμα, έδειξαν ότι οι λίστες αναπαραγωγής «Music for Plants» αυξήθηκαν σε δημοτικότητα κατά 1.400% κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τότε που οι άνθρωποι αγόραζαν περισσότερα φυτά για να καθαρίζουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού τους και να περνούν ποιοτικό χρόνο μέσα σε αυτό, φροντίζοντάς τα. Τη δεδομένη στιγμή, πάντως, υπάρχουν πάνω από 2,9 εκατομμύρια playlists για φυτά που έχουν δημιουργηθεί από χρήστες στην πλατφόρμα.

Εν όψει αυτής της έντονης επιθυμίας του κόσμου για δημιουργία playlists ιδανικών για φυτά, το Spotify συνεργάστηκε με διάφορους plant influencers όπως οι PlantKween, Kelly Wearstler, Darryl Cheng του House Plant Journal, Summer Rayne Oakes του Homestead Brooklyn και Black Men With Gardens και δημιούργησε την πρώτη του εξειδικευμένη συλλογή από τραγούδια που βοηθούν στην ευημερία των φυτών σου.

«Είμαι πεπεισμένος ότι τα φυτά αισθάνονται τη μουσική και την ανθρώπινη παρουσία. Τα ηχητικά κύματα αντηχούν στον κόσμο των φυτών», ανέφερε ο Uriel Waizel, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από αυτήν τη λίστα.

Τι τραγούδια περιλαμβάνει η λίστα Music for Plants του Spotify

Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω λίστα αποτελείται από μια σειρά ήχων και τραγουδιών, συμπεριλαμβανομένων 43 μελωδικών δευτερολέπτων που κελαηδούν πουλιά. Πολλά από τα τραγούδια είναι παρόμοια στην ενορχήστρωση.

Μερικά από τα πιο δημοφιλή τραγούδια που εμφανίζονται σε άλλες, παρόμοιες λίστες

Ivy – Frank Ocean

Such Great Heights – Iron & Wine

BUTTERFLY EFECT – Travis Scott 

Mr. Brightside – The Killers

Garden (Say It Like Dat) – SZA

Here Comes the Sun – The Beatles

Secret Garden – Bruce Springsteen

Three Little Birds – Bob Marley & The Wailers

Shape of You – Ed Sheeran

Rose Garden – Λιν Άντερσον

Dreams – Fleetwood Mac