LIFE

Σαν σήμερα πριν από 28 χρόνια προβλήθηκε η Λάμψη. Οι ατάκες που μας έμειναν αξέχαστες

NDP Photo Agency

Πριν από 28 ακριβώς χρόνια, η ελληνική τηλεόραση έμελλε να γνωρίσει τη δική της «Τόλμη και γοητεία», τη δική της «Δυναστεία», τη δική της αυθεντικά ελληνική σαπουνόπερα. Η «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου έκανε την εμφάνισή της με το γνωστό μουσικό της σήμα (με την υπογραφή του Ρόμπερτ Ουίλιαμς) στην συχνότητα του ΑΝΤ1 στις 16 Σεπτεμβρίου του 1991 και ολοκληρώθηκε 14 χρόνια αργότερα. Η σειρά αριθμεί 3.457 επεισόδια. Συνολικά γράφτηκαν 150.000 σελίδες διαλόγων για 190 ιστορίες, συμμετείχαν 1.500 ηθοποιοί, ενώ εργάστηκαν 7 σκηνοθέτες και αμέτρητοι τεχνικοί. Ο δημιουργός της σειράς ήταν ο Νίκος Φώσκολος ο οποίος είχε αφοσιωθεί στο να δημιουργήσει μια σειρά με πάθη και ίντριγκες εφάμιλλη των μεγάλων παραγωγών του εξωτερικού.

Διάβασε κι αυτό: 13 άχαστες επιλογές στο Netflix αυτό το φθινόπωρο

Το πέτυχε δημιουργώντας κάποιους αξέχαστους χαρακτήρες στη σειρά και διαλόγους που από τη μια προκαλούσαν συγκίνηση στους τηλεθεατές της σειράς και από την άλλη έγιναν πρώτης τάξεως υλικό για αμέτρητες παρωδίες. Χαρακτηριστικό τους, είναι το γεγονός ότι μέχρι να ειπωθεί η ουσιαστική για την πλοκή ατάκα θα έχουν παρεμβληθεί τουλάχιστον τρία «Δηλαδή θέλεις να μου πεις κάτι σοβαρό;» και ο αριθμός είναι μάλλον επιεικής.

 

Ανάμεσα στους βασικούς χαρακτήρες της σειράς αυτοί που πάντα μένουν στη μνήμη μας είναι η εισαγγελέας εφετών Βίρνα Λιώσση Δράκου, η οποία αγωνίζεται να διατηρήσει ακέραια τα ιδανικά και τις αξίες της ενώ είναι παντρεμένη με τον ιδρυτή της Giant, μίας εκ των μεγαλύτερων πολυεθνικών παγκοσμίως, τον αρκετά διεφθαρμένο και εξωφρενικά άπιστο Γιάγκο Δράκο, ο ψυχίατρος γιος του, Αλέξης Δράκος, ερωτευμένος με τη Βίρνα, ο οποίος παλεύει να βοηθήσει μια διανοητικά ασταθή νεαρή κοπέλα, τη Σελήνη, που κατοικεί και αυτή στην έπαυλη της οικογένειας, ο επαναστάτης αδερφός του Τίμος, η ευαίσθητη καλλιτέχνης Τατιάνα και η φιλόδοξη γραμματέας και ερωμένη του Γιάγκου, Σάντρα.

Στους ρόλους του Γιάγκου και της Βίρνας είδαμε τον Χρήστο Πολίτη και την Κάτια Δανδουλάκη. Σάντρα ήταν η Λουκία Παπαδάκη, ο πρώτος Αλέξης Δράκος ο Κώστας Σπυρόπουλος, ο πρώτος Τίμος ο Τάκης Ανούσης, η πρώτη Τατιάνα η Τάνια Καψάλη και η Σελήνη ήταν Ελένη Κούρκουλα.

Κι ενώ στο πρωινό του ΑΝΤ1 τίμησαν τη σειρά με το μικρό βίντεο που θα δεις πιο κάτω, εμείς είπαμε να τιμήσουμε τη σειρά γράφοντας εδώ μερικές από τις ατάκες της σειράς που 28 χρόνια μετά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε.

 

Σελήνη πάει άσυλο;

Ο μόνιμος φόβος της Σελήνης που αγαπούσε πολύ τον Αλέξη και το λούτρινο αρκουδάκι της.

Μίλα επιτέλους!

Ατάκα που ακουγόταν σχεδόν σε κάθε επεισόδιο, όταν πια το θα σου πω κάτι αλλά θα φτάσουμε εκέι μέσω Κίνας σενάριο, εξαντλούνταν.

Μπορεί να τραβιέμαι με λίγα φουστάνια παραπάνω, αλλά την αγαπώ, τη σέβομαι.

Ο Γιάγκος Δράκος παραδέχεται στον δικηγόρο του τις απιστίες του κατά της Βίρνας.

Τι μπορεί να μου πάρει μετά το διαζύγιο; Τι; Τα μισά καράβια και πέντε – έξι τράπεζες;

Η επόμενη ατάκα του Γιάγκου στον δικηγόρο του όταν μαθαίνει ότι η Βίρνα κατέθεσε αίτηση διαζυγίου.

Σήμερα έχω πιει σχεδόν πολύ

Η Βίρνα σε μια στιγμή ευάλωτη, ενώ έχει πιει όλο τον Βόσπορο λόγω της εσωτερικής σύγκρουσης της ηθικής της και του πλούτου γύρω της.

Φύγε Γιάγκο

Η Βίρνα μετά από κάθε απιστία του Γιάγκου.

Είμαι νευρική, ταραγμένη, αισθάνομαι τύψεις και ενοχές απέναντί σου. Ειλικρινά νιώθω σαν σκουπίδι αλλά έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα έπρεπε να έρθω να στο πω. Για δεύτερη φορά στη ζωή μου περιμένω παιδί από τον άντρα σου.

Η Σάντρα σε μία σπάνια στιγμή ανθρωπιάς (ή και όχι).

Μάλιστα. Οι άλλοι όταν θέλουν να σκοτώσουν χρησιμοποιούν πιστόλι. Εσύ, μένεις έγκυος. Είναι η δεύτερη φορά που με πυροβολείς με ένα νόθο.

Η αντίδραση της Βίρνας στην παραπάνω δήλωση, πάντα ψύχραιμη και αξιοπρεπής και καθόλου υπέρ της αλληλοϋποστήριξης των γυναικών τη μακρινή δεκαετία του 1990.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό, δε ξέρω που θα καταλήξει

Η Βίρνα προσπαθεί να αποκρούσει μία ακόμα ερωτική εξομολόγηση του Αλέξη.

Καταλαβαίνεις τι λες;

Επίσης λεγόταν σε κάθε επεισόδιο, αφού το θέμα του διαλόγου έφτανε προς το σημείο εξάντλησης.

Αυτό το ανθρωπόμορφο τέρας

Η Βίρνα Δράκου ως εισαγγελέας είχε πολλές φορές χρησιμοποιήσει αυτή τη φράση για να περιγράψει τις παραβατικές συμπεριφορές των κακών της σειράς. Αυτό το ανθρωπόμορφο τέρας είναι η πιο εύηχη υπερβολή που μας άφησε αυτή η σειρά και κάτι μου λέει πως θα τη χρησιμοποιούμε στον αιώνα τον άπαντα.

Ποιος είσαι κύριε Δράκο;

Βίρνα και Γιάγκος σε face to face αναμέτρηση. Αυτή πρέπει να ήταν η 650η φορά που ρωτούσε κάτι τέτοιο η ανακρίτρια, γιατί ανακρίτρια ήταν δεν μπορεί ένα κουσούρι η δουλειά θα της το είχε αφήσει.

Βίρνα σε παρακαλώ. Μην προσπαθείς να με ταπεινώσεις περισσότερο απ’ όσο αντέχει το πετσί μου. Για τ’ όνομα του Θεού, Βίρνα, δε σου φτάνει ότι σ’ αγαπώ τόσο πολύ;

Γιάγκος, για μία ακόμα φορά επίκληση στο συναίσθημα.

Μετανοείτε – Ευλογητός

Αυτό δεν ειπώθηκε ποτέ αλλά γράφτηκε σε άπειρους τοίχους της σειράς και τέλος πάντων, δε θα μπορούσε να μη γίνει μνεία στον super villain της σειράς.

Πάρε κι ένα «Φύγε Γιάγκο» ακόμα έτσι, για το σβήσιμο.

 

Η σειρά που μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες το 1995 για τον αριθμό των επεισοδίων της ολοκληρώθηκε το 2005. Το τελευταίο επεισόδιο προβλήθηκε στις 29 Ιουλίου του 2005 και σημείωσε τηλεθέαση 41,4%.

 

Κεντρική φωτογραφία: NDP Photo Agency