ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ

20 μπαμπάδες της οθόνης που θα ήθελες να είναι και δικοί σου

Η Γιορτή του Πατέρα είναι μια αδικημένη γιορτή. Πέφτει μαζί με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και συνήθως σε βρίσκει στην παραλία. Έτσι ο μπαμπάς ξεμένει με ένα τηλέφωνο ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, με ένα πεταχτό φιλί.

Σε αυτή τη λίστα, κινηματογραφικοί και τηλεοπτικοί μπαμπάδες, ας πάρουν το αίμα πίσω για όλους τους παραμελημένους πατεράδες αυτής της χώρας. Δεν είναι καλύτεροι από τον δικό σου, αλλά μπορεί να σε εμπνεύσουν να δώσεις λίγη παραπάνω σημασία στον άνθρωπο που, στο τέλος της ημέρας, θα είναι πάντα ο μεγαλύτερος φαν σου.

Εικονογραφημένοι και μη, take it away:

Marlin the Clownfish – Finding Nemo (2003)

Έφαγε τους ωκεανούς να τον αναζητάει. Ο Marlin είναι υπερπροστατευτικός αλλά επανορθώνει με την απόλυτη αφοσίωσή του.

Τι θα του παίρναμε για την Ημέρα του Πατέρα: Έναν κοραλλιογενή ύφαλο μόνο για πάρτη του.

Κώστας Καρράς – Πάτερ Ημών (1995)

Ο Κώστας προσπάθησε να κρύψει αρχικά από τα κορίτσια του ότι η μαμά τους είχε φύγει, αλλά τελικά τα κατάφερε και μόνος του. Είχε την παιδικότητα που χρειαζόταν για να μη χάνει την επαφή με τις μικρές και την ωριμότητα για να τις καταλαβαίνει. Από τους πιο αγκαλίτσες μπαμπάδες της μικρής οθόνης.

Τι θα του παίρναμε για την Ημέρα του Πατέρα: Ένα σύστημα συναγερμού για την κα Κόλλια.

Mac MacGuff – Juno (2007)

Δεν μπορεί να είναι εύκολο να ακούς την ανήλικη κόρη σου να σου λέει ότι είναι έγκυος. Από όλους τους τρόπους αντίδρασης όμως, ο Mac επέλεξε τον καλύτερο. Την αμέριστη στήριξη πριν και μετά τη γέννα.

Τι θα του παίρναμε για την Ημέρα του Πατέρα: Ένα T-shirt με στάμπα Best (Future) Granddad.

George Bailey – It’s a Wonderful Life (1946)

Η μεγάλη δύναμη του θρυλικού φιλμ του Frank Capra ήταν ένας υπέροχος πατέρας, γιος και αδελφός που έβαζε πάντα τη δική του ευτυχία δεύτερη μετά των άλλων. Πάγια λατρεία.

Τι θα του παίρναμε για την Ημέρα του Πατέρα: Ένα λεύκωμα αφιερώσεων από όλη του την οικογένεια.

Mufasa – The Lion King (1994)

Αντί για Mufasa θα μπορούσε να ονομάζεται και παιδικό μας τραύμα. Ο θάνατος του Mufasa ήταν η μεγαλύτερη αυτοθυσία και η απότομη ενηλικίωση του Simba. Ακόμη και στον θάνατο, ο βασιλιάς της ζούγκλας ήταν εκεί για να τον καθοδηγεί.

Τι θα του παίρναμε για την Ημέρα του Πατέρα: Βούρτσα για μακρύτριχες γάτες.

Noah Levenstein – American Pie (1998-2012)

Ποιος πατέρας θα σε πήγαινε άκριτα και υποστηρικτικά στα Επείγοντα, για να σου ξεκολλήσουν το χέρι από το πέος σου; Ναι, αυτή ήταν μια πρόταση που μόλις έγραψα και ναι, αυτός θα ήταν μόνο ο Noah Levenstein.

Τι θα του παίρναμε για την Ημέρα του Πατέρα: Πομάδα για τα φρύδια.

Bryan Mills – Taken (2008)

«Αν αφήσεις την κόρη μου να φύγει, θα τελειώνουμε. Δεν θα σε ψάξω, δεν θα σε κυνηγήσω. Αλλά αν δεν το κάνεις, θα σε ψάξω. Θα σε βρω. Και θα σε σκοτώσω». Υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι για να σου αρπάζουν τόσο συχνά το παιδί, μάλλον δεν ξέρεις να το προστατεύεις. Στη θέση σου όμως δεν θα γυρνούσα την πλάτη στον Bryan Mills.

Τι θα του παίρναμε για την Ημέρα του Πατέρα: Μια θήκη με σιγαστήρες.

Arthur Weasley – Harry Potter (2001-2011)

Ο Arthur Weasley δεν ήταν μονάχα καλός πατέρας για τα δικά του (πολλά) παιδιά, αλλά και για τον Harry που τόσο πολύ αναζητούσε πατρικές φιγούρες. Από όλες όσες βρήκε, ο μπαμπάς του καλύτερού του φίλου ήταν τελικά η πιο συνεπής.

Τι θα του παίρναμε για την Ημέρα του Πατέρα: Εισιτήρια για το επόμενο Quidditch World Cup για εκείνον και την οικογένειά του.

Αλέξανδρος Θεοτοκάτος – Άκρως Οικογενειακόν (2001-2003)

Στήθος με στήθος έπαιξε με τον Διονύση Μαυροτσούκαλο του “Ευτυχισμένοι Μαζί”, αλλά κέρδισε το edge. Ιδανικός μπαμπάς για το παιδί που θέλει να κάνει τελικά περίπου ό,τι του κατέβει, χωρίς όμως να χάνει και την ηθική του πυξίδα.

Τι θα του παίρναμε για την Ημέρα του Πατέρα: Ένα υπογλώσσιο.

Bob Parr – The Incredibles (2004/2018)

Ο Bob αποσπάται εύκολα και δεν ξέρει να βάζει να βάζει προτεραιότητες, αλλά είναι γλυκός, δοτικός, ευχάριστος, ανοιχτός στις αλλαγές που περνά η έφηβη κόρη του και ξέρει να ζητά συγνώμη.

Τι θα του παίρναμε για την Ημέρα του Πατέρα: Μια πλατεία με το όνομά του.

Atticus Finch – To Kill A Mockingbird (1962)

Ο Atticus ήταν ο δικηγόρος υπεράσπισης ενός μαύρου άνδρα για τον βιασμό μίας λευκής γυναίκας που δεν έπραξε ποτέ και, κάπως έτσι, έγινε η πιο διαχρονική εικόνα φυλετικού ηρωισμού στην αμερικανική λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Στα παιδιά του έμαθε να μάχονται για το σωστό έναντι της αδικίας, όποιες κι αν είναι οι συνέπειες.

Τι θα του παίρναμε για την Ημέρα του Πατέρα: Την καθαίρεση του Donald Trump.

Eric Taylor – Friday Night Lights (2006-2011)

O Eric Taylor δεν είναι πατέρας. Είναι εικόνισμα. Ένας σπάνιος drama-free ανδρικός χαρακτήρας που κατάφερε να είναι το κέντρο βάρους μιας υποτιμημένης σειράς, τόσο-όσο αυστηρός και προσγειωμένος μπαμπάς της Julie, και πατρική φιγούρα σε όλα τα παιδιά που προπονούσε. Ίσως και ο καλύτερος της λίστας. Σίγουρα με την καλύτερη ατάκα: “Clear eyes, full hearts, can’t lose”.

Τι θα του παίρναμε για την Ημέρα του Πατέρα: Ένα πλυντήριο πιάτων γιατί τον παίρνει ο ύπνος όταν πρέπει να τα πλύνει.

Phil Dunphy – Modern Family (2009-)

Εάν και ο δικός σου μπαμπάς προσπαθεί να είναι hip και πάνω απ’ όλα φίλος σου, δείξτου τον Phil Dunphy. Θα βρει την αδελφή ψυχή του. Ο Phil είναι σχεδόν συγκινητικός μέσα στην καλοπροαίρετη χαζοβιολιά και τα ατυχή dad jokes του. Μπορεί να σε κάνει να ντρέπεσαι μπροστά στους φίλους σου αλλά δεν θα τον άλλαζες για κανέναν.

Τι θα του παίρναμε για την Ημέρα του Πατέρα: Βάλτον στην Apple και άστον να διαλέξει.

Philip Banks – The Fresh Prince of Bel-Air (1990-1996)

Ο ‘Uncle Phil’ ήξερε από πειθαρχία και από tough love. Ήξερε κι από καλές συμβουλές και είχε ένα σπίτι ανοιχτό για όλους. Όταν πήρε τον Will από τη ζόρικη γειτονιά του για να μη μπλέξει σε κακές παρέες, έδωσε σε αυτόν μια νέα ζωή και σε μας ένα πρότυπο πατέρα.

Τι θα του παίρναμε για την Ημέρα του Πατέρα: Όλα τα DVD του ‘Soul Train’ που λατρεύει.

Θωμάς Βασιλείου – Δεσποινίς Διευθυντής (1964)

Να σκας μπαούλο στα σκαλιά του μπαμπά σου απ’ τα κρασιά κι εκείνος να τραγουδάει μαζί σου. Στο τσακίρ να κάνει και μια φιγούρα στο ζεϊμπέκικο. Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος στο “Δεσποινίς Διευθυντής” είναι ένα όνειρο.

Τι θα του παίρναμε για την Ημέρα του Πατέρα: Πρόγραμμα απεριόριστων λεπτών ομιλίας με τη Λίλα.

Keith Mars – Veronica Mars (2004-2007, 2019)

Όταν προβλήθηκε το “Veronica Mars” έγινε άμεσο cult classic. Το λάγνο, νουάρ DNA του βοήθησε σ’ αυτό μαζί με τους γοητευτικούς χαρακτήρες του, αλλά η πραγματικά ξεχωριστή σχέση της σειράς ήταν αυτή της Veronica με τον πατέρα της. Κουλ και με κατανόηση, ο Keith προσπαθούσε πάντα να προστατεύσει την κόρη του από κακοτοπιές. Τώρα που η σειρά θα επιστρέψει στο Hulu, λογικά θα κάνει το ίδιο.

Τι θα του παίρναμε για την Ημέρα του Πατέρα: Μια καμπαρντίνα και μια σακούλα ντόνατς.

Terry Jeffords, Brooklyn Nine-Nine (2013 -)

Το μέγεθος του Terry κάνει την υπεραγάπη που έχει για τις τρεις του κόρες ακόμη πιο αξιολάτρευτη. Όπως όταν βλέπεις κάτι γίγαντες να βγάζουν βόλτα πομεράνιαν. Ως αρχιφύλακας της αστυνομίας, η μεγάλη του έννοια είναι να μη χάνει στιγμές από την οικογένειά του. Παίρνει Α+ για την προσπάθεια και για το ξέσπασμά του όταν δεν μπορούσε να συναρμολογήσει το κουκλόσπιτο της κόρης του.

Τι θα του παίρναμε για την Ημέρα του Πατέρα: Το αγαπημένο του γιαούρτι μάνγκο που δεν κατασκευάζεται πια.

Jack Pearson – This Is Us (2016-2019)

«Βλέπω τον Tom Hanks και σκέφτομαι, εντάξει, δεν είναι και τόσο σπουδαίος. Και ποια το κάνει αυτό; Ποια βλέπει τον Tom Hanks και σκέφτεται ότι είναι παντρεμένη με κάποιον καλύτερο;». Η Rebecca στο ‘This Is Us’ το σκέφτεται γιατί, παρά τους δαίμονές του, o Jack είναι καλός πατέρας και σύζυγος.

Τι θα του παίρναμε για την Ημέρα του Πατέρα: Τη φιλμογραφία του Tom Hanks.

Fred Andrews – Riverdale (2017-2019)

Από τις πιο φρέσκες προσθήκες στο πάνθεον των τηλεοπτικών μπαμπάδων, ο Fred Andrews κέρδισε τη θέση του για τις εγκάρδιες συζητήσεις που κάνει συχνά (και πολύ, πάρα πολύ υπομονετικά!) με τον Archie. Θα μας λείψει.

Τι θα του παίρναμε για την Ημέρα του Πατέρα: Μια δωροκάρτα για Levi’s (και μια μόνιμη θέση στις αναμνήσεις μας).

Charles Ingalls – Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι (1974-1982)

Προς όλους τους πατεράδες της λίστας: Ο Charles Ingalls είναι ο μπαμπάκας σας. Για κάμποσες γενιές από μας, μπορεί να ήταν και ο πρώτος τηλεοπτικός πατέρας που είδαμε ποτέ. Πιο γλυκομίλητος από τους ανθρώπους της εποχής του, ο Charles προσπαθούσε να μαθαίνει στα παιδιά του για την αξία της οικογένειας και της καλοσύνης στον δύσκολο κόσμο τους, αφήνοντάς τους και το περιθώριο να μάθουν τη ζωή και από μόνα τους. Του βγάζουμε το καουμπόικο καπέλο μας.

Τι θα του παίρναμε για την Ημέρα του Πατέρα: Μια επίσκεψη στη Δρ. Κουίν (που είναι Mόνη στην Άγρια Δύση).