LIFE

8 πράγματα που δεν ξέρεις για τον Γιάννη Ζουγανέλη

Τραγουδιστής, συνθέτης, ηθοποιός, παρουσιαστής, δάσκαλος. Τι απ' όλα είναι πιο πολύ ο Γιάννης Ζουγανέλης; Όλα. Ένας καλλιτέχνης που στο άκουσμά του ονόματός του το χαμόγελο στα χείλη σκάει αυθορμήτως. Ένας ασταμάτητος πολυπράγμων τύπος, μια ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια γνώσεων, μία αστείρευτη πηγή χιούμορ και σοβαρότητας απογυμνωμένης από καθωσπρεπισμούς και ταμπέλες. Ανοίγουμε το βιβλίο της ζωής του Γιάννη Ζουγανέλη και διαβάζουμε δυνατά τα πιο σπουδαία, πλην λιγότερο γνωστά κεφάλαια που τον καθόρισαν.

#1 Είναι συνθέτης συνολικά 114 τραγουδιών

Ανάμεσά τους, το “Στέλλα” του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, το “Orient Express” της Τάνιας Τσανακλίδου, το “Βιάσου” του Βλάσση Μπονάτσου και αρκετά κομμάτια της Ελεωνόρας Ζουγανέλη και του Σάκη Μπουλά.

#2 Θα μπορούσε να είναι αρχιτέκτονας

Αφού είναι πτυχιούχος στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, την οποία ολοκλήρωσε παράλληλα με τις μουσικές του σπουδές.

#3 Είναι Επίτιμος Καθηγητής της Ακαδημίας Τεχνών του Μονάχου

Το 1975, με υποτροφία από το Υπουργείο Πολιτισμού (για το συμφωνικό του έργο “Δέκα Βυζαντινά δοκίμια”) σπούδασε σύνθεση, ενορχήστρωση και όπερα στην Ακαδημία Τεχνών του Μονάχου, από την οποία και αποφοίτησε με “Αριστα”. Το 2016 διορίστηκε τακτικός καθηγητής στην Ακαδημία.

#4 Κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο στα 15

Το “Σώσον Κύριε τον Λαόν Σου” (1971). Από τους πρώτους που πίστεψαν στο μεγάλο του ταλέντο, ο Νικόλας Άσιμος και ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας.

#5 Έχει κάνει διεθνή καριέρα στην ορχηστρική μουσική

 Είναι από τους ελάχιστους Έλληνες συνθέτες ορχηστρικής μουσικής που έργα του έχουν κυκλοφορήσει σ’ όλο τον κόσμο. Το 2002 βραβεύτηκε με το βραβείο D.Sharp για τις πέραν των 500.000 πωλήσεις του συνόλου των έργων του παγκοσμίως. Ξεκίνησε να σπουδάζει βυζαντινή μουσική πριν πάει σχολείο.

#6 Έχει δημοσιεύσει διδακτορικές μελέτες

Ο “δικός μας” Γιάννης έχει συγγράψει συνολικά 5 διατριβές για τη μουσική και το θέατρο.

#7 Έχει βραβευτεί από τον ΟΗΕ και τη UNICEF

Για τη συνεργασία και διδασκαλία του σε παιδιά με αναπηρία για το σύγγραμμά του “Οι Προσωπικότητες δημιουργούνται με τη διαφορετικότητα”.

#8 Οι γονείς του ήταν κωφοί

“Μεγάλωσα μικρός. Το ότι οι γονείς μου ήταν και οι δύο κωφοί με έκανε από νωρίς να συνειδητοποιήσω πως έπρεπε να γίνω εγώ ο κηδεμόνας τους. Το ότι έπρεπε να τους εξηγήσω από μικρός τι είναι ο ήχος είχε πολύ μεγάλη σημασία για τη ζωή μου. Σε αυτό οφείλεται το ότι έγινα μουσικός”, έχει δηλώσει σχετικά.

 

Κεντρική φωτογραφία: NDP Photo Agency