GAME OF THRONES

Τα 11 καλύτερα power moves από τις γυναίκες του Game of Thrones

Μπορεί το Game of Thrones να μην είναι φιλόξενο για τις γυναίκες του, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αυτές θα σκύψουν το κεφάλι. Μερικές από τις πιο απολαυστικές στιγμές της σειράς, άλλωστε, είναι εκείνες όπου οι γυναικείοι χαρακτήρες αψηφούν τις προσδοκίες και φέρνουν το παιχνίδι στα μέτρα τους. Αμέσως τώρα οι αγαπημένες μας:

Η Olenna ξεφορτώνεται τον Joffrey

H Olenna Tyrell είναι ο πραγματικός αφανής ήρωας του Game of Thrones. Μπορεί να έχασε τελικά τη ζωή της, αλλά πριν μας εγκαταλείψει για τους Seven η Olenna δεν επέτρεψε ποτέ στη δύναμή της ως μητριάρχης του Οίκου των Tyrell να θολώσει τη βασική της προτεραιότητα – την αγαπημένη της οικογένεια. Ήταν δηλαδή εκείνος ο χαρακτήρας που ξετρυπώνεις πολύ σπάνια στο Game of Thrones. Δεν άφησε ποτέ συμφέροντα και ίντριγκες να επηρεάσουν τις ενδοοικογενειακές σχέσεις των Tyrell, είχε υπερασπιστεί και απενοχοποιήσει πλήρως τον σεξουαλικό προσανατολισμό του εγγονού της Loras απέναντι στον Tywin Lannister, και ήταν υπεύθυνη για τη μακρά ειρήνη και ευημερία των κατοίκων στην περιοχή του Reach. Το μεγαλύτερό της επίτευγμα όμως, θα είναι για πάντα η δολοφονία του Joffrey. Όπως εκμυστηρεύτηκε στη Margaery, «δεν πίστευες ότι θα σε άφηνα να παντρευτείς αυτό το τέρας, έτσι;». Olenna, ευχαριστούμε.

H Cersei ανατινάζει τα Σπουργίτια με το κρασί στο χέρι

Η ενήλικη ζωή της Cersei είναι ολόκληρη μια σειρά από power moves. Μετά τον θάνατο του Robert Baratheon προσπάθησε να ασκήσει όσο μεγαλύτερη ισχύ μπορούσε από τη θέση της βασίλισσας του Westeros και συνήθως πετύχαινε τους στόχους της. Αυτό μέχρι να κάνει το τεράστιο λάθος της ενίσχυσης των Sparrows. Του ακραίου, θρησκόληπτου κινήματος που φοβέριζε το King’s Landing και την ίδια, με αποκορύφωμα τη δημόσια διαπόμπευσή της στους δρόμους της πρωτεύουσας. Επειδή όμως κανείς δεν μένει ατιμώρητος για τα κρίματά του στο Game of Thrones (οσονούπω ούτε και η Cersei θα προβλέψω), η Mad Queen επιστράτευσε την αποθηκευμένη wildfire στα υπόγεια του Great Sept of Baelor και ανατίναξε όλα τα Σπουργίτια. Η σύνθεση πιάνου ‘Light of Seven’ που συνόδευσε το έγκλημά της, έκανε την έκρηξη την πιο μυσταγωγική στιγμή της σειράς.

Η Yara επιλέγει δράκους

Η Yara δεν κατάφερε να κερδίσει την κυριαρχία των Iron Islands μιας που η πλειοψηφία των θαλασσοδαρμένων υπηκόων της δεν ήταν έτοιμοι για γυναίκα σε θέση ηγέτη, αλλά η παλίρροια την έβγαλε στον δρόμο της Stormborn της ξακουστής. Η Yara και η Daenerys ξεπέρασαν τους δισταγμούς τους και δέθηκαν με αφορμή τα κρίματα των γονέων τους που παιδεύουσι τις ίδιες ακόμη ως τέκνα. Τώρα βέβαια που μιλάμε η Yara είναι αιχμάλωτη του ελεεινού θείου της Euron, αλλά αν επιβιώσει θα έχει επιλέξει την καλύτερη σύμμαχο. Στη θέση της κι εγώ στην κυριούλα με τους δράκους θα πήγαινα.

Η Daenerys κερδίζει τους Dothraki και τους Unsullied

Η Daenerys κάνει πια συχνά επίδειξη της δύναμής της, αλλά υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Κανείς από τους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες του Game of Thrones δεν ξεκίνησε όσο χαμηλά ξεκίνησε η Dany. Το κορίτσι κάνει απόσβεση. Η 7η σεζόν και οι συμβουλές του Hand της, Tyrion, δεν απέδωσαν όσα έπρεπε στρατηγικά, αλλά πριν από το φιάσκο η Khaleesi είχε αποδείξει ότι ίσως μπορεί να εμπνεύσει και καλύτερα μόνη της. Η απελευθέρωση των Unsullied και το κάψιμο του εμπόρου σκλάβων που τους δυνάστευε είναι αξέχαστη και όχι μόνο για το επικό «Dracarys!». Κυρίως γιατί ο στρατός την ακολούθησε επειδή το ήθελε. Η πρώτη της αγάπη ωστόσο ήταν οι Dothraki, κι αυτούς τους κέρδισε όχι μία, αλλά δύο φορές. Η νομαδική φυλή τής έμεινε πιστή ακόμα κι όταν τους ζήτησε να αφήσουν τον τρόπο ζωής τους και να περάσουν τη Narrow Sea για να αντιμετωπίσουν εχθρούς που σ’ αυτούς ήταν άγνωστοι. Η Daenerys κατάφερε να συγκεντρώσει τεράστιες χερσαίες δυνάμεις και, με τη συμμαχία της με τη Yara Greyjoy, βρήκε επιτέλους και τρόπο να τις μεταφέρει στο Westeros.

Η Sansa διατάζει την εκτέλεση του Littlefinger

Το πραγματικό power move της Sansa ήταν ότι έχει μείνει ζωντανή μέχρι και σήμερα. Και πες ότι στον τραυματικό της γάμο με τον Ramsay Bolton είχε, τουλάχιστον, το χαρτί της σχέσης της με το Winterfell. Ο καιρός της στο King’s Landing θα μπορούσε να έχει αποδειχθεί θανατηφόρος, μιας που η αξία της ως αιχμάλωτη μειωνόταν από μέρα σε μέρα. Πρακτικά ωστόσο, το μεγαλύτερο power move της ήταν να ξεφορτωθεί τον Littlefinger. Μπορεί στο μέλλον να της δημιουργήσει προβλήματα με τον σύμμαχο, ξάδελφό της και πιστό του Petyr Baelish, Robin Arryn, που τους ξελάσπωσε στη Μάχη των Μπάσταρδων με τους Ιππότες του Vale, αλλά με τον Littlefinger στην εικόνα διακυβευόταν η συνοχή της οικογένειάς της. Η Sansa προστάτευσε τους Stark, το Winterfell και τον Βορρά με αυτήν την εκτέλεση, και έχει αναδειχθεί ως η βασική επιλογή των λόρδων του Βορρά για βασίλισσά τους.

Η Arya δηλώνει ξανά Stark

Όπως και με την περίπτωση της αδελφής της, το αληθινό power move της Arya είναι ότι έμεινε ζωντανή μέσα στο χάος του Westeros. Και στο χάος του Essos. Και στο χάος της ζωής της άτιμης γενικότερα. Είναι πολύ δελεαστικό να διαλέξει κανείς το ξεπάστρεμα των εναπομείναντων Frey ως το απόλυτο power move της, αλλά νομίζω ότι η καθοριστική της στιγμή ήταν η απόφασή της να γυρίσει πίσω στο Winterfell. Με το φανταστικό «a girl is Arya Stark of Winterfell and I am going home», άφησε στην άκρη το μέλλον της ως επαγγελματίας δολοφόνος και πήρε τον δρόμο για το σπίτι. Όλως περιέργως αυτό ο δρόμος ήταν ο λιγότερο ασφαλής, γιατί δεν είχε ιδέα τι να περιμένει. Ο ρόλος της στα πράγματα, όμως, ως μέλος ενός εκ των τελευταίων Μεγάλων Οίκων, είναι σίγουρα πιο πολλά υποσχόμενος από αυτόν ενός Faceless Man.

Η Brienne νικά τον Hound

Η Brienne στην πραγματικότητα δεν κάνει power moves. Πολύ απλά γιατί καμία από τις γενναίες και δυναμικές της πράξεις δεν έγιναν για να αποκτήσει δύναμη. Ήταν η ανιδιοτελής της αγάπη για τον Renly Baratheon που την έβαλε στο τάγμα του, η αφοσίωση στην Catelyn Stark που την οδήγησε στα παιδιά της χήρας του Ned, η πίστη της στο Γενικό Καλό που την έχει κρατήσει μακριά από συνομωσίες. Αν έπρεπε να διαλέξουμε όμως μία δυνατή στιγμή της, θα πηγαίναμε με τη μάχη της με τον Hound. Σε μια πιο διευρυμένη ματιά τώρα, η προστασία που παρέχει στη Sansa τη δικαιώνει. H νεαρή Stark προορίζεται για Βασίλισσα στον Βορρά (ή έστω Φύλακας του Βορρά όπως ο πατέρας της) και η Brienne θα βρίσκεται σε θέση ισχύος ως απόλυτη έμπιστή της.

Η Catelyn εμποδίζει τη δολοφονία του Bran

Αν ο Robb άκουγε λίγο περισσότερο τη μητέρα του, μπορεί και να είχε ζήσει. Παρά τις σπασμωδικές κινήσεις που και η ίδια η Catelyn είχε κάνει – βέβαια ποτέ αναίτια – η μάνα Stark ήταν μεγάλο στρατηγικό μυαλό κι ας μην κατάφερε τελικά να επιβιώσει. Πέρα από τις συμμαχίες και τα πιόνια που βοηθούσε τον γιο της να κινήσει στη σκακιέρα, η Catelyn ήταν πάνω απ’ όλα μητέρα και δεν επέδειξε ποτέ μεγαλύτερο σθένος από τη στιγμή που χρειάστηκε να προστατεύσει τον Bran από τον επίδοξο δολοφόνο του. Μπορεί να μην το γνώριζε, αλλά η αγαπημένη θυγατέρα των Tully δεν έσωσε απλά τον Bran. Έσωσε το νέο Κοράκι – το πιο παντοδύναμο πλάσμα στον Γνωστό Κόσμο της σειράς.

Η Margaery γίνεται η βασίλισσα του λαού

Ναι, η Margaery ήταν φιλόδοξη, αλλά το πιο ελκυστικό στοιχείο του χαρακτήρα της ήταν ότι κυνηγούσε τον στόχο της («Δεν θέλω να είμαι μια βασίλισσα, θέλω να είμαι η βασίλισσα»), την ίδια στιγμή που μπορούσε να είναι ζεστή και ανθρώπινη στους χαρακτήρες που το άξιζαν. Όχι στον Joffrey, αλλά στον Tommen. Όχι στη Cersei, αλλά στη Sansa. Γι’ αυτό και κανείς μας δεν απόρησε όταν την είδαμε να περιπλανιέται στο King’s Landing και να μιλά στους φτωχούς του κατοίκους, χωρίς να έχει έννοια για το φόρεμά της που γέμιζε λάσπες. Το πιο σωστό power move μέσα σε όλα που έκανε η Margaery, ήταν να δείξει το αυθεντικό της ενδιαφέρον στους ανθρώπους που τελικά θα μετρούσαν περισσότερο αν είχε μακροημερεύσει ως βασίλισσα. Στους υπηκόους της.

Η Melisandre φέρνει τη συμφωνία του μέλλοντος

Για τους αναγνώστες και τους τηλεθεατές εξίσου, η ανακάλυψη ότι η Melisandre δεν έχει κάποιον απώτερο δικό της σκοπό αλλά θέλει πράγματι να υπηρετεί πιστά τον R’hllor γιατί Εκείνος θα φέρει το φως στον τόπο, ήταν μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στο ‘Game of Thrones’. Μέχρι να μας πείσει, είχαμε βάλει πολλά με το νου μας. Αλλά όχι. Ό,τι κάνει η Melisandre το κάνει γιατί, στο δικό της μυαλό, είναι το σωστό κι ας μην είναι απαραίτητα το συμφέρον. Έτσι κάπως κατέληξε αποκλεισμένη από το Winterfell βέβαια, αλλά η καλύτερή της απόφαση ήταν να απευθυνθεί στη Daenerys για να στρώσει τον δρόμο της συμμαχίας της με τον Jon. Η πράξη της ήταν ανιδιοτελής, αλλά σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν είναι και κακό να έχεις τις πλάτες της Dany.

Η Lyanna Mormont είναι η Lyanna Mormont

«Μπορεί να είμαι μικρή. Μπορεί να είμαι κορίτσι. Αλλά δεν θα πλέκω πλάι στη φωτιά όσο οι άντρες πολεμούν για μένα».

Η Lyanna Mormont είναι το power move. Γενικά, μόνο Lyanna.

Κεντρική φωτογραφία: HBO

To Game of Thrones επιστρέφει αποκλειστικά στη Nova, ταυτόχρονα με την Αμερική, την Κυριακή 14 Απριλίου.