GAME OF THRONES

Μία ωδή στη Lyanna τη Mormont, τη Γιγαντοκτόνο, την Πρώτη του Ονόματός της

Μετά από οκτώ χρόνια αναμονής, η μάχη για την ανθρωπότητα ήρθε, πέρασε και, εκτός από τον Night King και τον συμβολικό Χειμώνα, πήρε μαζί της και τη Lyanna Mormont. Όχι όμως πριν η νεαρή οπλαρχηγός πάρει κι εκείνη μαζί της έναν τεράστιο αντίπαλο. Όταν έλεγε στον Jon ότι καθένας του μικρού αλλά περήφανου Οίκου της μπορεί να πολεμήσει όσο δέκα στεριανοί, δεν αστειευόταν.

Η πιο μικροσκοπική πολεμίστρια του αγώνα ήταν και η πιο ψυχωμένη. Φυσικά και σκότωσε γίγαντα. Γιατί περιμέναμε ποτέ κάτι λιγότερο;

Σε μια από τις αναφορές του ‘Game of Thrones’ στο ‘Lord of the Rings’, η Lyanna είχε την Eowyn στιγμή της βγάζοντας από τη μέση τον πιθανώς πιο θανατηφόρο παίκτη ανάμεσα στα wights (η φράση της Galadriel «Και ο μικρότερος άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τη ρότα του μέλλοντος» έρχεται επίσης στο μυαλό), σώζοντας αναμφισβήτητα – ή έστω κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο για τον πόλεμο – δεκάδες μέλη του στρατού.

Η ίδια είχε μόλις 62 άντρες να προσφέρει στη Μάχη των Μπάσταρδων, άρα μάλλον ακόμη λιγότερους στην καθοριστική μάχη για την ανθρωπότητα, αλλά δεν θα τους εγκατέλειπε για να κατέβει στις Κρύπτες. Ακόμα κι αν, όπως της θύμισε ο Jorah, ήταν το μοναδικό μέλλον για τον πλέον εξαφανισμένο Οίκο τους.

Οι γυναίκες στο Westeros δεν λογίζονται για πολεμιστές. Στους κανόνες ‘ομως, υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις. Μάλιστα όσο πιο βόρεια κοιτάξεις στον χάρτη του Γνωστού Κόσμου, τόσο περισσότερες εξαιρέσεις θα βρεις. Οι γυναίκες του Bear Island, της πατρίδας των Mormont, είναι εκείνες που, εκτός από όσες Άγριες το διαλέξουν, γίνονται πολεμίστριες στον Βορρά.

Το Bear Island είναι ένας πανέμορφος τόπος που, όπως πολλές κρύες και ανεμοδαρμένες περιοχές, έχει ελάχιστους πόρους. Οι αρκούδες ζουν στα δάση, οι άνθρωποι στις ακτές και η μοναδική σταθερή πηγή τροφής είναι το ψάρεμα.

Όταν τα παλιά χρόνια λοιπόν οι άντρες έβγαιναν στα ανοιχτά για να ψαρέψουν, ήταν οι γυναίκες που έπρεπε να υπερασπιστούν το νησί και τις οικογένειές τους από τις επιθέσεις των Άγριων και των Ironborn, που είτε διεκδικούσαν τα εδάφη, είτε έκαναν πλιάτσικο. Αυτό δημιούργησε την πολεμική κουλτούρα που τις ανατρέφει ακόμα, και που γαλούχησε τo έπος που λέγεται Lyanna Mormont.

(fanart για τη Maege Mormont)

Βάσει των βιβλίων μάλιστα, στην είσοδο του Mormont Keep, του κάστρου του Οίκου της, σε υποδέχεται ένα γλυπτό μιας γυναίκας που φορά δέρμα αρκούδας, κρατώντας από το ένα χέρι ένα μωρό και από το άλλο ένα τσεκούρι. Αυτό για να μπαίνεις κατευθείαν στο νόημα πριν περάσεις στο σαλόνι για φοντανάκι.

Η Lyanna συγκεκριμένα τώρα, βασίζεται στον ομώνυμο χαρακτήρα των βιβλίων που είδαμε να αρνείται να γονατίσει σε οποιονδήποτε δεν είναι Σταρκαίος, σε γράμμα της στον Stannis Baratheon (‘A Dance of Dragons’). Στη σειρά φαίνεται να είναι ένα υπέροχο κράμα της μητέρας και των -4!- αδελφών της, όλες τους γυναίκες, που έμειναν εκτός οθόνης.

Έχει το πείσμα και την οξυθυμία της μητέρας της, Maege, την επιβολή της αδερφής της, Alysane, και την αξιοπιστία της αδερφής της, Dacey, που ως μέλος του Kingsguard δεν άφησε στιγμή τον Robb, πεθαίνοντας τελικά δίπλα του στο Red Wedding. Για πατέρα δεν γνωρίζουμε. Η Maege (ή αλλιώς She-Bear, οπότε καταλαβαίνεις) δεν έδωσε ποτέ αναφορά γι’ αυτόν και έδωσε στις κόρες της το δικό της επώνυμο.

Πολλά από αυτά δεν τα είδαμε ποτέ. Για χαρακτήρας όμως που υπολόγιζαν για μία και μοναδική σκηνή οι παραγωγοί, δεν τα πήγε κι άσχημα το κορίτσι. Η Bella Ramsey που την υποδύθηκε τους κέρδισε όλους με την οντισιόν της. Έτσι οδηγήθηκαν γρήγορα στο συμπέρασμα ότι θα έκλεβε τις εντυπώσεις και του κοινού, και έπιασαν μολύβι και χαρτί.

Η Ramsey τελικά απέκτησε τη δουλειά των ονείρων μου, πληρωνόταν για να ντροπιάζει ανδρείκελα δηλαδή, και έγινε fan favourite μετά από ένα μόλις επεισόδιο. Αργήσαμε, ευτυχώς, να την αποχαιρετήσουμε και τώρα δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ.

Ακολουθούν οι αγαπημένες μου ατάκες της, αλλά πριν τις διαβάσεις, να θυμάσαι: Σε έναν κόσμο γεμάτο Lord Glovers, να είσαι η Lyanna Mormont.

***

“I think we ‘ve had enough small talk. Why are you here?”.

“I will not hide underground. I pledged to fight for the North, and I will fight”.

“House Mormont has kept faith with House Stark for 1,000 years. We will not break faith today”.

“I don’t need your permission to defend the North”.

“I might be small, Lord Glover, and I might be a girl. But I am every bit as much a Northerner as you”.

“I won’t be knitting by the fire while I have men fight for me”.

“We are not a large house, but we’re a proud one. And every man from Bear Island fights with the strength of ten mainlanders”.

***

Το ‘Game of Thrones’ προβάλλεται κάθε Κυριακή στη Nova ταυτόχρονα με την Αμερική, και κάθε Δευτέρα Prime Time στις 22.00 στο Novacinema1HD.