LIFE

Χαρακτήρες ελληνικών σειρών που αγκάλιασαν το διαφορετικό

Στο πιο πρόσφατο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς ‘Λόγω Τιμής: 20 Χρόνια Μετά’, η Αθηνά (Αγγελική Δημητρακοπούλου) συναντά την ερωμένη της, μια νεαρή μητέρα ενός ανήλικου αγοριού, λίγο πριν εκείνη συναντηθεί με τον άντρα της, με τον οποίο αφήνεται να εννοηθεί πως βρίσκονται σε διάσταση. Καθώς εξελίσσεται το επεισόδιο, γίνεται σαφές πως η Αθηνά βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο, διαβλέποντας πως η σχέση της με τη νεαρή γυναίκα δεν έχει μέλλον. Η Αθηνά, 20 χρόνια μετά από εκείνο το μυστικό που μοιράστηκε με τον Μάνο, παραμένει ο πιο τολμηρός χαρακτήρας του ‘Λόγω Τιμής’ και εισέρχεται δυναμικά στο club των χαρακτήρων ελληνικών σειρών που δεν φοβήθηκαν να εκφράσουν μια οποιαδήποτε διαφορετικότητα.

Τόλης Σιδεράτος – Δυο Ξένοι

 

Λίγο μετά το 1995, ο Αλέξανδρος Ρήγας γράφει για τον εαυτό του τον χαρακτήρα του Τόλη, ένας στελέχους της τηλεόρασης, που αυτοπροσδιορίζεται ως ομοφυλόφιλος, διατηρώντας χαμηλούς τόνους και μια εικόνα που – για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση – δεν είναι υπερβολική, φανταχτερή, απομεινάρι των ρόλων του Σταύρου Παράβα από τα 70s. Ο Τόλης καταλήγει να πρωταγωνιστεί στο πιο ‘ζεματιστό’ love affair εκείνης της εποχής, όταν ως φαντάρος της αεροπορίας, γνωρίζει τη λαϊκή τραγουδίστρια Χαρούλα (Δέσποινα Βανδή). Ήταν μια ρομαντική συνάντηση δύο ανθρώπων,με ένα φινάλε διακριτικά όμορφο, χωρίς τυμπανοκρουσίες και υπερβολές. Ο Τόλης αποδείχθηκε ένα ρεαλιστικό πορτραίτο ομοφυλόφιλου, που αγαπήθηκε από το κοινό των (εκατομμυρίων) θεατών της 90s prime time ζώνης.

Κουίζ: Αξέχαστες τηλεοπτικές σειρές του Mega Channel

Μιχαλάκης – Εγκλήματα

 

Ο Μιχαλάκης αγαπάει και την Κατερίνα και τον Τάσο. Ο Μιχαλάκης ψάχνει χρόνο για να φέρει και το ένα και το άλλο αμόρε στο σπίτι του. Ο Μιχαλάκης ξέρει πως ‘ο έρωτας γεννήθηκε για τρίο’ και αν ακόμα αναρωτιέσαι αν έπαθα παραλήρημα, μάλλον δεν έχεις γνωρίσει ακόμα και τον παραγιό του Αλέκου από τα ‘Εγκλήματα’, ένα bisexual παιδί που ψάχνεται ακόμα. Ευτυχώς υπάρχει η Κορίνα (Μαρία Καβογιάννη) στο πλευρό του.

Βίκυ – Κατερίνα –  Δυο Μέρες Μόνο

 

Είμαστε στο 2005 και ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, ύστερα από την τρομακτική επιτυχία του ‘Κλείσε Τα Μάτια’, γράφει μια ακόμα δραματική σειρά, φιλοδοξώντας να σφραγίσει την κυριαρχία του στους πίνακες της τηλεθέασης. Το ‘Δυο Μέρες Μόνο’ περιέχει σπαρακτικές ερωτικές ιστορίες, ένα εντυπωσιακό remix στην ομώνυμη επιτυχία της Δήμητρας Γαλάνη, αλλά η επιτυχία που γνωρίζει είναι μάλλον κατώτερη του αναμενόμενου. Κρατάμε το δίδυμο Βίκυς – Κατερίνας (Σοφία Φαράζη – Αλεξία Καλτσίκη), ένα ζευγάρι γυναικών που μεγαλώνουν μαζί ένα παιδί, ένα ζευγάρι όπως όλα τα άλλα εκεί έξω. Παραδόξως, εδώ δεν υπήρξε πρόστιμο, όπως συνέβη στο ‘Κλείσε Τα Μάτια’ με το ερωτικό φιλί των χαρακτήρων που υποδύθηκαν οι Χάρης Ασημακόπουλος – Κώστας Κάππας.

Μπίλι: Υπέροχα Πλάσματα

 

Επιτέλους! Όχι άλλα βάσανα για ‘διαφορετικούς’ χαρακτήρες ελληνικών σειρών. Η Μυρτώ Κοντοβά γράφει επιτέλους έναν γνήσια feelgood χαρακτήρα gay άνδρα, τον Μπίλι, κολλητό των δυο πρωταγωνιστριών, που υποδύεται υποδειγματικά ο Γιώργος Πυρπασόπουλος. Με το μηχανόβιο αμόρε του, με ατακάρες σε κάθε επεισόδιο, ο Μπίλι ήταν ο ορισμός του comedy relief χαρακτήρα που έφερνε την ισορροπία στις δραματικές ιστορίες των ‘Πλασμάτων’.

Τέρι: Μίλα μου Βρώμικα

 

Η Μυρτώ Κοντοβά ήταν ίσως η πιο εμπνευσμένη σεναριογράφος της περασμένης δεκαετίας, μια δημιουργική φωνή που λείπει σήμερα από την τηλεόραση. Στο ‘Μίλα Μου Βρώμικα’ συνέχισε στο ίδιο μοτίβο με τα ‘Πλάσματα’, συστήνοντας την Τέρι (Βασιλική Κακοσαίου) μια νεαρή λεσβία με χιούμορ και τρελό ταμπεραμέντο, ένα κορίτσι που άνετα θα συναντούσες σε κάποιο μπαρ της Πρωτογένους.

Ειδική μνεία:

Χάρης και Βαρβάρα: Βαρβαρότητες

 

Μια ανύπαντρη γυναίκα κατ` επιλογή (Χρύσα Ρώπα), που συζεί με τον κάφροπανκ ξάδελφο της (Βλαδίμηρος Κυριακίδης). Όλα αυτά εν έτει 1992.

Σάκης: 504 Χιλιόμετρα Βόρεια της Αθήνας

 

Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση, ως ένας εκκεντρικός, gay φοιτητής, μια πολυδιάστατη ανθρώπινη φιγούρα, που είναι πολλά περισσότερα πράγματα από ΄άλλον ένα γκέι χαρακτήρα της τηλεόρασης’.

Γιάννης – Πέτρος – Άννα: Το Δις Εξαμαρτείν

 

Ο Γιάννης Σωτηρόπουλος (Χάρης Σιώζος) και ο Πέτρος Αθανασιάδης (Αλέξανδρος Αντωνόπουλος) είναι ερωτευμένοι με την  Άννα Ραγιά (Νένα Μεντή). Και οι τρείς δουλεύουν στο ίδιο τηλεοπτικό κανάλι. Ουδεν προβλημα! Το ομολογούν μεταξύ τους και αποφασίζουν να ζήσουν μαζί, ερωτευμένοι και οι τρεις.

Διάβασε ακόμα: 15 χρόνια χωρίς τον Βλάσση Μπονάτσο και οι ατάκες του είναι ακόμα εδώ

Γιάννης: Απαράδεκτοι

 

Στις αρχές της δεκαετίας του `90, η Δήμητρα Παπαδοπούλου έγραφε έναν χαρακτήρα ομοφυλόφιλου, του ‘Γιάννη’, που συγκατοικούσε με τον Βλάση, απέναντι από το ζευγάρι Σπύρου-Δήμητρας.. Με τη μόνη διαφορά ότι ακόμα και η εκφορά της λέξης ‘gay’ και κάθε συνώνυμου της, αποτελούσε ταμπού για εκείνη την εποχή. Τελικά, τα ευκόλως εννοούμενα διαρκώς παραλείπονται όταν γίνεται αναφορά στην ερωτική ζωή του Γιάννη, αλλά και πάλι, ο gay χαρακτήρας στην ελληνική TV του 1991, μοιάζει με εξωπραγματική εξέλιξη, ένα πρώτο βήμα προς το μέλλον.