LIFE

Η διαφήμιση που πάει κόντρα στα εμπόδια που συναντούν οι γυναίκες στη Μέση Ανατολή

Η διαφήμιση είναι ίσως το πιο δυνατό μέσο που έχει κανείς για να μεταδώσει ιδέες, αντιλήψεις, ή απλά να γνωστοποιήσει ένα προϊόν. Όταν όμως μια εταιρεία, χρησιμοποιεί την ευκαιρία και τα χρήματα που διαθέτει στο διαφημιστικό της Budget, για να περάσει σημαντικά κοινωνικά μηνύματα, δεν γίνεται να μην το επικροτούμε.

Μια νέα διαφήμιση της Nike λοιπόν, έχει σαν πρωταγωνίστριες, πολύ ικανές γυναίκες, αθλήτριες από τη Μέση Ανατολή. Το σποτ γυρίστηκε στους δρόμους του Ντουμπάι και είναι ένα έργο τέχνης. Βλέπουμε λοιπόν γνωστά ονόματα του αθλητισμού, να προπονούνται, ενώ ο κόσμος τις κοιτάζει με μισό μάτι. Εκείνες συνεχίζουν να χαράζουν τον δικό τους δρόμο επιτυχίας, περνώντας μέσα από επικριτικές ματιές και σπάζοντας αυστηρά, πατριαρχικά όρια.

 

Τι θα πουν για σένα; Ότι δεν πρέπει να είσαι εκεί έξω; Ότι δεν κάνουν έτσι οι δεσποινίδες; Ότι δεν έχεις φτιαχτεί γι’ αυτό; Ή μάλλον θα πουν ότι είσαι δυνατή. Ότι τίποτα δε μπορεί να σε σταματήσει. Ότι πάντα βρίσκεις έναν τρόπο. Ότι το κάνεις να φαίνεται πανεύκολο. Ότι το κάνεις να δείχνει καλό. Ή μάλλον θα πουν πως είσαι το επόμενο μεγάλο αστέρι.

Σύμφωνα με τον διευθυντή επικοινωνίας της Nike: “Η ταινία στοχεύει στο να γνωστοποιήσει τις ιστορίες υπέροχων αθλητριών, ώστε να ενθαρρύνει και να εμπνεύσει κι άλλες γυναίκες. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη του αθλητισμού για να αλλάξουμε προς το θετικό την κοινωνία”.

Στο βίντεο βλέπουμε τη Zahra Lari, σκέιτερ από τα Εμιράτα, την Ines Boubakri, Ολυμπιονίκη ξιφομάχο από την Τυνησία, την Amal Mourad από τα ΗΑΕ που κάνει παρκούρ, την Balqees Fathi, τραγουδίστρια επίσης από τα Εμιράτα, και την Arifa Bseiso, μποξέρ από την Ιορδανία.