ΒΙΒΛΙΑ

Τέσσερις λόγοι για να διαβάσει το παιδί σου το μυθιστόρημα “ΝΙΝΑ”

Στην εποχή που την προσοχή των παιδιών διεκδικούν καθημερινά η τηλεόραση, ο υπολογιστής και το τάμπλετ και ο ελεύθερος χρόνος τους μοιράζεται ανάμεσα σε μαθήματα και χρονοβόρες μετακινήσεις σε πολυάριθμες εξωσχολικές δραστηριότητες, είναι πολύ δύσκολο για να βρουν έστω λίγο χρόνο να διαβάσουν ένα βιβλίο.

Το ακόμα πιο δύσκολο είναι – αν τελικά βρεθεί ο χρόνος – το βιβλίο αυτό να καταφέρει να κερδίσει την προσοχή τους και να μην το αφήσουν μετά τα πρώτα πέντε λεπτά. Αυτό είναι και ένα από τα μεγαλύτερα άγχη της σύγχρονης μητέρας, να καταφέρει να κάνει το παιδί της να αγαπά ένα καλό βιβλίο, που μπορεί να του προσφέρει τόσα πολλά.

Ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα ενός τέτοιου καλού βιβλίου είναι το παιδικό μυθιστόρημα του Johnnis F. Poulakis “ΝΙΝΑ”.

 

Από την πρώτη στιγμή που θα το πιάσεις στα χέρια σου, βλέποντας το εξώφυλλο θα εντυπωσιαστείς. Χρώματα και λουλούδια. Σου κινεί την περιέργεια να το ανοίξεις και να “χαθείς” στις σελίδες του. Διαβάζεται ευχάριστα όχι μόνο από παιδιά, αλλά και από μεγάλους, μιας και η συγκεκριμένη ιστορία, αν είχε αποδοθεί με διαφορετικό τρόπο θα μπορούσε να είχε γίνει μυθιστόρημα και για μεγάλους.

Το story έχει ως εξής: Όταν η Νίνα ξεκινούσε τη ζωή της, παραμέρισε οτιδήποτε για χάρη του ταλέντου της. Χωρίς άλλες επιθυμίες και αδιαφορώντας για όλα όσα προσφέρει η ζωή, βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η άχρωμη ζωή της γέμισε με χρώματα, όπως ακριβώς οι πινάκές της. Πανέμορφη, ευαίσθητη και τόσο νέα! Ένα ταξίδι στη Βενετία και μια σειρά από γεγονότα άλλαξαν τελείως την πορεία της ζωής της. Η ρομαντική ιστορία της Νίνας έχει κάτι από τη μαγεία των ονείρων.

 

Διαβάσαμε το βιβλίο και το συστήνουμε ανεπιφύλακτα σε κάθε μαμά εκεί έξω που ψάχνει ένα πραγματικά καλό βιβλίο που αξίζει να έχει μια θέση στη βιβλιοθήκη του παιδιού της. Εξηγούμε και το γιατί.

#1 Γιατί περνάει μηνύματα

Για πρώτη φορά σε ένα παιδικό βιβλίο εξυψώνονται τόσο πολύ η ευαισθησία και ο ρομαντισμός. Η ιστορία της Νίνας περνά στο παιδί μηνύματα. Από το να κυνηγά τα όνειρά του και να παλεύει γι’ αυτά, μέχρι την αξία του να έχει στο πλάι του ανθρώπους που αξίζουν, να αγαπά και να αγαπιέται απο αυτους. Να είναι δυναμικό όταν χρειάζεται αλλά ταυτόχρονα ευαίσθητο και ρομαντικό, κάνοντας όμορφα σχέδια για το μέλλον.

Επιπλέον, το κείμενο έχει τόσο πλούσιο λεξιλόγιο, που σπάνια συναντιέται σε τέτοιου είδους βιβλία, γεγονός πολύ σημαντικό για ένα παιδί.

#2 Γιατί είναι ένας ύμνος στη νεαρή γυναίκα

Η ιστορία της Νίνας είναι ένας ύμνος για τη νεαρή γυναίκα, που δεν επαναπαύεται, αλλά θέλει να κατακτά την κάθε μέρα της. Όταν ένα κορίτσι θα το πάρει στα χέρια του και θα το διαβάσει, θα καταλάβει πόσο ωραία είναι η ζωή, πόσο όμορφο είναι να μπορείς να κάνεις όνειρα και να προσπαθείς να τα πετύχεις. Και φυσικά, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν υπάρχει θέληση.

#3 Γιατί απευθύνεται και σε αγόρια

Λίγο το ροζ χρώμα στο εξώφυλλο, λίγο το γεγονός πως η πρωταγωνίστρια είναι ένα κορίτσι, θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι το παιδικό μυθιστόρημα “ΝΙΝΑ” απευθύνεται αποκλειστικά σε κορίτσια. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, καθώς απευθύνεται και σε αγόρια. Διαβάζοντάς το, μέσα από το story της Νίνας, ένα αγόρι μπορεί να μάθει να σέβεται και να εκτιμά τα κορίτσια με τον τρόπο που τους αξίζει.

#4 Γιατί σε ταξιδεύει

Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο από οτιδήποτε είναι οι χρωματιστές ζωγραφιές που μπορείς να δεις σε κάθε μία από τις 190 σελίδες του βιβλίου, οι οποίες σε ταξιδεύουν στη Νέα Υόρκη, στη Ρώμη αλλά πιο πολύ στην Βενετία, αφού η ιστορία διαδραματίζεται κυρίως εκεί. Κάθε σελίδα είναι και μια έκπληξη, μια μικρή αποκάλυψη χρωμάτων και σχεδίων. Τίποτα δεν μοιάζει με την προηγούμενη σελίδα, όπως γίνεται συνήθως στα παιδικά βιβλία.

 

Ο συγγραφέας Johnnis F. Poulakis που είναι και ο εικονογράφος της “ΝΙΝΑΣ” εμπνευσμένος από τις επισκέψεις του σε αυτή την πόλη, την έχει απαθανατίσει στα σχέδια του τόσο όμορφα, που αν δεν έχεις πάει στην Βενετία, όταν τελειώσεις το βιβλίο θα αισθάνεσαι σαν να την έχεις ήδη επισκεφτεί. Είναι σχεδόν παντού!

Στις 190 σελίδες του βιβλίου, θα ανακαλύψεις σίγουρα κι άλλους λόγους για τους οποίους αξίζει να δώσεις στη “ΝΙΝΑ” την προσοχή που πρέπει. Άσε που είναι και μια τέλεια ιδέα για δώρο στο παιδί σου, στο ανίψι σου, στο βαφτιστήρι σου.