SHOPPING

10 βιβλία για να διαβάσεις στις γιορτές

Έχεις κανονίσει την άδειά σου και έχεις μπει σε μουντ χαλάρωσης και ξεκούρασης. Τι πιο όμορφο από ένα καλό βιβλίο και ένα κεφάλι χωρίς την καθημερινή πίεση.

Γυναίκες, Galeano Eduardo >>> 12.60€

 

Οι Γυναίκες είναι ο ύστατος αποχαιρετισμός του Εδουάρδο Γκαλεάνο στους αναγνώστες του, αποχαιρετισμός εσπευσμένος, μια και ο ίδιος δεν πρόλαβε να δει τυπωμένο το βιβλίο του πριν φύγει από τούτο τον κόσμο. Πρόλαβε τουλάχιστον να ετοιμάσει αυτή την ανθολογία – φόρο τιμής στη Γυναίκα, που τόσο κεντρική θέση είχε στη σκέψη, στο έργο και στη ζωή του γενικότερα. Με τη χαρακτηριστική του ποιητική πρόζα, μιλάει για γυναίκες που άφησαν το δικό τους στίγμα στην ιστορία, ανασύρει από τη λήθη συλλογικά κατορθώματα γυναικών, μιλάει για τις ρίζες του μισογυνισμού, για γυναίκες που αψήφησαν την κυρίαρχη ανδρική ερμηνεία της πραγματικότητας. Και όπως η γυναίκα με την οποία ξεκινά το βιβλίο, η Σεχραζάντ από τις Χίλιες και μια νύχτες, αφηγείται ιστορίες στον βασιλιά για να μην τη σκοτώσει, έτσι και ο Γκαλεάνο, ένας μάγος της γλώσσας, αφηγείται τις ιστορίες του για να μην αφήσουμε τη μνήμη να πεθάνει, γιατί η μνήμη χτίζει το μέλλον.

Τα φώτα, Catton Eleanor >>> 24.75€

 

Βρισκόμαστε στο 1866 και ο Γουόλτερ Μούντι, απογοητευμένος από τη ζωή του στην Αγγλία, καταφθάνει στη Νέα Ζηλανδία για να αναζητήσει την τύχη του στα χρυσωρυχεία. Το βράδυ της άφιξής του στην πόλη Χοκιτίκα, ύστερα από ένα περιπετειώδες ταξίδι και μια τρομακτική εμπειρία στο καράβι, θα διακόψει άθελά του μια μυστική συνάντηση δώδεκα ανδρών που λαμβάνει χώρα στο καπνιστήριο του ξενοδοχείου που διαμένει. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν συναντηθεί για να συζητήσουν μια σειρά γεγονότων και συμπτώσεων που έχουν ανησυχήσει το τελευταίο διάστημα την πόλη και στα οποία όλοι τους εμπλέκονται, ο καθένας με διαφορετικό τρόπο. Ο Γουόλτερ Μούντι καλείται όχι μόνο να ακούσει τη μυστήρια αυτή υπόθεση, αλλά και να συμμετάσχει ο ίδιος σ’ αυτό το απίθανο δίχτυ που υφαίνουν οι ζωές των προσώπων και η μοίρα των ανθρώπων. Κι ίσως είναι ο μόνος που αντιλαμβάνεται αυτό το περίεργο παιχνίδι της μοίρας στις πραγματικές του διαστάσεις· γιατί το παρόν συμπλέκεται με το παρελθόν, σαν σφαίρα μέσα σε σφαίρα, και το παιχνίδι της Τύχης και της Ειμαρμένης κάνει τις ανθρώπινες ζωές να διασταυρώνονται και να μοιάζουν με τα αόρατα νήματα που συνδέουν τα αστέρια στον νυχτερινό ουρανό.

Το προνόμιο του πρίγκιπα, Nothomb Amélie >>> 9.54€

 

“Υπάρχει μια στιγμή, ανάμεσα στη δεκάτη πέμπτη και τη δεκάτη έκτη γουλιά σαμπάνιας, όπου κάθε άνθρωπος είναι ένας αριστοκράτης.” Η ανιαρή ζωή του Μπατίστ Μπορντάβ, αλλάζει απότομα μια μέρα όταν ένας άνδρας τού χτυπάει την πόρτα και πεθαίνει απροσδόκητα μέσα στο σπίτι του. Στα ίχνη του νεκρού, ο αναβαπτισμένος “Όλαφ” ανακαλύπτει μια πριγκιπική ζωή βουτηγμένη στη χλιδή και τη σαμπάνια, με τη συντροφιά μιας υπέροχης “Ζίγκριντ”. Σ’ αυτό τον επίγειο παράδειο, όπου τίποτα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνεται, οι μάσκες θα πέσουν για μια μόνο στιγμή -όσο χρειάζεται για να φορεθούν καινούριες- και ο αναπόφευκτος διωγμός θα αντισταθμιστεί από μια ξέφρενη φυγή προς τα μπρος, που ούτε η πραγματικότητα δεν προλαβαίνει.

Γράμμα σε έναν νέο ποιητή και άλλα κείμενα, Woolf Virginia >>> 10.98€

 

Η επιλογή των δέκα χαρακτηριστικών αυτών δοκιμίων της Βιρτζίνια Γουλφ, από τα πολλά που είχε δημοσιεύσει σε εφημερίδες και περιοδικά για να συγκεντρωθούν αργότερα σε συλλογές, έγινε με κριτήριο τη θεματική τους, έτσι ώστε να καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων της συγγραφής που απασχολούσαν τους λογοτέχνες κατά την εποχή του μεσοπολέμου. Τα δοκίμια του παρόντος τόμου καλύπτουν εκτεταμένη χρονική περίοδο, καθώς γράφτηκαν από το 1919 μέχρι το 1940, και παρατίθενται με χρονολογική σειρά.

Στην καρδιά της θάλασσας, Philbrick Nathaniel >>> 9.79€

 

Η τραγωδία του φαλαινοθηρικού Έσσεξ ήταν τόσο γνωστή στην εποχή της όσο είναι σήμερα η ιστορία του Τιτανικού. Το 1819 το Έσσεξ ξεκίνησε από το νησί Ναντάκετ της Μασαχουσέτης, στον Ατλαντικό, για ένα συνηθισμένο ταξίδι, να κυνηγήσει φάλαινες. Δεκαπέντε μήνες αργότερα συνέβη κάτι αδιανόητο: βαθιά στο Νότιο Ειρηνικό, μια εξαγριωμένη φάλαινα εμβόλισε και βύθισε το πλοίο. Οι είκοσι άντρες του πληρώματος, φοβούμενοι τους κανίβαλους στα νησιά προς τα δυτικά, μπήκαν σε τρεις μικρές βάρκες και ξεκίνησαν για τη Νότια Αμερική, 3.000 μίλια μακριά. Μετά από μια οδύσσεια τριών μηνών, μόνο οκτώ είχαν μείνει ζωντανοί… Μια από τις πιο δραματικές θαλασσινές ιστορίες όλων των εποχών.

Όμορφη Λατρεία, Hoobs Christina, Billings Lauren >>> 8.01€

 

Ένα ερωτευμένο ζευγάρι με τάσεις επιδειξιομανίας, ένα αξιολάτρευτο μωρό που έρχεται στον κόσμο και μερικοί καλοί φίλοι που κάνουν τα πάντα για να διευκολύνουν τους σέξι γονείς. Ενώ το νεαρό ζευγάρι του μπεστ σέλερ Όμορφος Ξένος –η πανέμορφη Σάρα Ντίλον, αστέρι στα οικονομικά, και ο Βρετανός καρδιοκατακτητής Μαξ Στέλαρ, το κακό παιδί της Γουόλ Στριτ που τη βρίσκει με πονηρές φωτογραφίες– εξακολουθούν να επιδίδονται με τρέλα σε ερωτικά παιχνίδια, η άφιξη ενός μωρού, της χαριτωμένης Άναμπελ, απειλεί να αλλάξει τα πάντα στη ζωή τους. Θα καταφέρουν οι δυο τους να συμβιβάσουν την οικογενειακή ζωή με την αμοιβαία έλξη που νιώθουν, να βρουν ισορροπία ανάμεσα στις σεξουαλικές περιπέτειες που δεν είναι έτοιμοι να απαρνηθούν και τις νέες οικογενειακές τους ευθύνες; Ευτυχώς, όλη η παρέα τους είναι πρόθυμη να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση –ο Μπένετ, η Χλόη, ο Γουίλ, η Χάνα… και, φυσικά, ο ανεκδιήγητος Τζορτζ! Τρελό, απίστευτο, σέξι και τρυφερό… το νέο βιβλίο της σειράς-φαινόμενο θα σας συναρπάσει!

Κάτι παράξενο στο νου μου, Pamuk Orhan >>> 17.10€

 

Για περισσότερο από 40 χρόνια, από το 1969 έως το 2012, ο Μεβλούτ τριγυρίζει στα σοκάκια της Πόλης. Είναι διαφορετικός από τους ανθρώπους γύρω του, υπάρχει κάτι “παράξενο” στο νου του! Προσπαθεί να καταλάβει τι είναι αυτό που τον ξεχωρίζει από τους άλλους, από πού προέρχεται αυτή η “παραξενιά”. Αλλάζει επαγγέλματα, βρίσκεται κοντά στις αλλαγές που ζει η χώρα του, στις πολιτικές συγκρούσεις, στα πραξικοπήματα. Από επιλογή του δεν σταματάει ποτέ να πουλάει μποζά τις χειμωνιάτικες νύχτες, αναρωτιέται πάντα ποια πραγματικά είναι η αγαπημένη του και πόση σημασία έχει στον έρωτα το πεπρωμένο. Εξαρτώνται η ευτυχία και η δυστυχία μας από τις επιλογές μας; Ή μήπως ωριμάζουν ανεξάρτητα, έξω από εμάς, και μεις απλώς τις ζούμε, απλώς μας συμβαίνουν;

Μωρό από ατόφιο χρυσάφι, Drabble Margaret >>> 15.93€

 

Το Μωρό από ατόφιο χρυσάφι δεν είναι απλώς ένα μυθιστόρημα για τη σχέση μάνας-κόρης, για τον έρωτα και τη φιλία. Είναι ένα μυθιστόρημα που μιλά επίσης για τους αδύναμους, τους τρωτούς ανθρώπους, και για τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετωπίζει η κοινωνία. Η αναπηρία περιγράφεται εδώ από την Ντραμπλ, όχι μόνο ως πρόβλημα για την Τζες και τις φίλες της, αλλά εξίσου και ως δυνατότητα ευτυχίας. Με τον μοναδικό αφηγηματικό της τρόπο, τον απέριττο και καθαρό, η συγγραφέας μάς ζητά να σκεφτούμε τι σημαίνει να ζεις μια ζωή που να αξίζει τον κόπο.

Jinan, Σκλάβα του Ισλαμικού Κράτους, Jinan, Oberle Thierry >>> 8.91€

 

«Είμαι αιχμάλωτη. Δεν είμαι πια παντρεμένη, αλλά σκλάβα». Το Νοέμβριο του 2014, η Τζινάν συναντάει τυχαία το Γάλλο δημοσιογράφο της εφημερίδας Le Figaro Τιερί Ομπερλέ. Του διηγείται την ιστορία της δειλά, με αιδώ και ειλικρίνεια. Τα λόγια της, ακριβή και σταράτα, κρύβουν τη δυστυχία της. Η Τζινάν έχει διασωθεί. Η αδύναμη φωνή της έρχεται σε αντίθεση με τη δύναμη του χαρακτήρα και την αποφασιστικότητά της. Πουλήθηκε σε δύο «μαχητές», οι οποίοι τη βασάνισαν και την κρατούσαν έγκλειστη. Την ανάγκασαν, επίσης, να προσηλυτιστεί στο Ισλάμ, όπως έγινε και με όλες τις αιχμάλωτες των τζιχαντιστών. Το Ισλαμικό Κράτος θεωρεί ότι το μόνο που αξίζει σε αυτές τις άπιστες είναι η σεξουαλική σκλαβιά. Η Τζινάν στάθηκε τυχερή. Κατάφερε να διαφύγει.  Τούτη η μαρτυρία θα βοηθήσει να γιατρευτούν οι πληγές οι δικές της, αλλά και όλων των γυναικών που είχαν την ίδια τύχη και κατάφεραν να επιζήσουν.

Η παράξενη χημεία του έρωτα, Ray Kitty >>> 6.30€

 

Ανεξάρτητη, ανύπαντρη και έγκυος, η Έλις Τζονς αποφασίζει ότι πρέπει να διακόψει την καριέρα της και βρίσκει καταφύγιο στο Σάφολκ, σ’ ένα μικρό, πρωτόγονο εξοχικό που κληρονόμησε απ’ τη θεία της τη Νελ, για να γλιτώσει τον νεαρό εραστή της από το βαρύ φορτίο της πατρότητας, που δεν είναι ακόμα έτοιμος να σηκώσει. Στο σκονισμένο τζάκι του εξοχικού, σ’ ένα πακέτο που απευθύνεται στην ίδια, βρίσκει το ημερολόγιο της Νελ. Η Έλις διαβάζει τις αναμνήσεις της θείας της και συνθέτει σιγά σιγά τη ζωή της – τον μεγάλο, τραγικό έρωτά της, το πάθος της για τον εγκαταλειμμένο τώρα πια κήπο του μικρού εξοχικού, που έγινε η παρηγοριά της όταν όλα γκρεμίστηκαν. Η ζωή της Νελ, μια ιστορία αγάπης κι απέραντης θλίψης, χρωματισμένη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τις αποπνικτικές ηθικές αρχές εκείνης της εποχής, οδηγεί την Έλις σε παλιά, θαμμένα μυστικά, στην αλήθεια και στον έρωτα που τόσο απεγνωσμένα πάλεψε να πνίξει.