SHOPPING

Τα βιβλία του μήνα. Ώρα για διάβασμα

Τα βιβλία έχουν μία διάρκεια στον χρόνο. Οξύνουν τη σκέψη, διαμορφώνουν κριτική ικανότητα και μπορούν να διαβαστούν μετά από μήνες ή και χρόνια.

Τα βιβλία σε βοηθούν να συναντήσεις πράγματα και χαρακτήρες τους οποίους δεν είχες γνωρίσει και δεν είχες ποτέ μία προσωπική εμπειρία μαζί τους. Σε ταξιδεύουν στην πραγματικότητα που αναζητάς στιγμιαία και στο δικό σου ιδανικό βοηθώντας την φαντασία σου να πλάθει εικόνες. Σε βοηθούν να αποκτήσεις και να διαμορφώσεις την δικιά σου άποψη. Τα βιβλία κάνουν τους ανθρώπους να πιστεύουν στις δεύτερες ευκαιρίες. Η ζωή είναι ένα sequel. Σε μαθαίνουν να αγαπάς το διαφορετικό, την ιδιαιτερότητα και τα ελαττώματα των άλλων. Κάνουν τους πάντες να εξελίσσονται και δεν παρουσιάζουν ποτέ κανέναν τέλειο.

Αν λοιπόν αναζητάς το επόμενο βιβλίο που θα βάλεις στην βιβλιοθήκη σου, παρακάτω θα βρεις τις δικές μας ξεχωριστές προτάσεις.

Ferrante Elena Η υπέροχη φίλη μου 17,70€ 12,39€

”Η Υπέροχη φίλη μου είναι μια συναρπαστική ιστορία με πρωταγωνίστριες δύο φίλες, την Έλενα και τη Λίλα, που ξεκινά τη δεκαετία του ’50 με φόντο μια φτωχογειτονιά της Νάπολης. Η συγγραφέας καταδύεται στην περίπλοκη φύση της φιλίας των δύο κοριτσιών, των δύο εφήβων, των δύο γυναικών, ακολουθώντας βήμα βήμα την εξέλιξη καθεμιάς ξεχωριστά, τον τρόπο που η μία επηρεάζει την άλλη, τα συναισθήματά τους που ανά τις δεκαετίες τις βοηθούν να χτίσουν μια ουσιαστική, στιβαρή σχέση.”

Hannah Fry Τα Μαθηματικά της Αγάπης 11,00€ 9,90€

“Στo βιβλίο Τα Μαθηματικά της Αγάπης, η δρ Χάνα Φράι παρασύρει τον αναγνώστη σε ένα συναρπαστικό ταξίδι μέσω των μαθηματικών μοντέλων που ορίζουν την ερωτική μας ζωή, επιχειρώντας να δώσει απάντηση σε κάποιες από τις πιο κοινές και ταυτόχρονα περίπλοκες ερωτήσεις σχετικά με την αγάπη:

Πόσο πιθανό είναι να ερωτευτείς;

Πόσες πιθανότητες έχει να κρατήσει η σχέση σου;

Πώς λειτουργούν οι ιστότοποι  γνωριμιών;

Πότε πρέπει να παντρευτείς;

Πώς μπορείς να αποφύγεις το διαζύγιο;

Πότε είναι φρόνιμο να συμβιβαστείς;

Μπορεί η θεωρία παιγνίων να μας βοηθήσει να αποφασίσουμε αν πρέπει να τηλεφωνήσουμε πρώτοι μετά από ένα ραντεβού;”

Moyes Jojo Πριν έρθεις εσύ 15,42€ 10,85€

“Η Λου Κλαρκ ξέρει ένα σωρό πράγματα. Ξέρει πόσα βήματα μπορεί να κάνει κάποιος για να διασχίσει την απόσταση που χωρίζει τη στάση του λεωφορείου από το πατρικό της. Ξέρει ότι απολαμβάνει τη δουλειά της και ότι πιθανότατα δεν είναι στ’ αλήθεια ερωτευμένη με το αγόρι της, τον Πάτρικ. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι πολύ σύντομα θα χάσει τη δουλειά της. Δεν ξέρει, επίσης, ότι όλα όσα ήξερε, τα οποία την έκαναν να νιώθει ισορροπημένη και λογική, πρόκειται να ανατραπούν και να αλλάξουν για πάντα.”

George Lois Έξω Από Τα Δόντια 11,00€ 9,90€

“Ο George Lois αποκαλύπτει τι τον κρατάει δημιουργικό στα 82 του, γιατί το να κοιμάσαι τρεις ώρες την ημέρα είναι το καλύτερο πράγμα στον κόσμο, πώς έκανε τον Τόμι Χίλφιγκερ πλούσιο και διάσημο σε ένα βράδυ, γιατί αρνήθηκε να ανταλλάξει ένα εξώφυλλό του με έναν πίνακα του Γουόρχολ, πώς άλλαξε την ιστορία του MTV και απίστευτες ανέκδοτες ιστορίες με τον Μοχάμεντ Άλι, τον Μπομπ Ντίλαν και άλλους φίλους και συνεργάτες του.”

Donnelly Jennifer Βόρειο σέλας 9,90€ 6,93€

“Το Βόρειο Σέλας βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα γύρω από ένα έγκλημα που συντάραξε την Αμερική στις αρχές του περασμένου αιώνα. Το εκπληκτικό και πολυβραβευμένο βιβλίο της Jennifer Donnelly υφαίνει μια ιστορία έρωτα και μυστηρίου, που διαβάζεται χωρίς ανάσα από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.”

Ηλίας Αναστασιάδης Δευτέρα 13,90€ 12,51€

“Δύσκολα θα καταλάβαινες αν τον έβλεπες έξω ή στη δουλειά του, ή αν μιλούσες μαζί του για λίγο, ότι ήταν από μικρός εθισμένος στον τζόγο. Αδειάζοντας στα κρυφά πολλές πιστωτικές του πατέρα του και το ταμείο στο μαγαζί του αδερφού του, και έχοντας χάσει μια περιουσία μέχρι τα τριάντα του, μπήκε σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Το πρώτο που έμαθε στις ομαδικές συνεδρίες της Δευτέρας ήταν να συστήνεται ως εξαρτημένος τζογαδόρος.”

Παπαθεοδώρου Θοδωρής Οι κόρες της λησμονιάς 9,90€ 6,93€

“Κοριτσάκι τόσο δα ήταν όταν την άρπαξαν από την αγκαλιά μου. Ένα μπουμπούκι το κορμάκι της που δεν αξιώθηκα να το δω ν’ ανθίζει. Δεν το χάρηκα. Δεν το χόρτασα. Μόνο τ’ αγκάθια. Τ’ αγκάθια μόνο χόρτασα. Τα βράδια, όταν οι σκιές της αβάσταχτης απουσίας απλώνονταν και μ’ έπνιγαν, στα γόνατα έπεφτα, προσευχόμουν μόνο κι έλπιζα: “Κι αν σου ζητάω πολλά Παναγία μου, μάνα είσαι κι Εσύ και με νιώθεις. Σαν την αγάπη της μάνας, το ξέρεις, Θεέ μου, όμοια δεν υπάρχει σ’ αυτό τον κόσμο που ‘φτιαξες…”

Βασίλης Τσακίρογλου Senna: Το πνεύμα της ταχύτητας 18,00€ 16,20€

“Από το 1994 και εξής, «Senna» δεν είναι ένα πρόσωπο αλλά μια απώλεια, μια νοσταλγία και μια οδυνηρή έλλειψη προσωποποιημένη με τα χαρακτηριστικά του: το μελαγχολικό βλέμμα, το κίτρινο κράνος, τα φθαρμένα γάντια, η βραζιλιάνικη σημαία που ανεμίζει μέσα από το κόκπιτ, η κραυγή στον τερματισμό, ένα έπαθλο που υψώνεται με υπερπροσπάθεια στο βάθρο της νίκης. Ο Ayrton Senna είναι ο άγγελος της νοσταλγίας, του βραζιλιάνικου «σαουντάτζι» (saudade). Το «Senna: Το Πνεύμα της Ταχύτητας» αποπειράται να αναλύσει τον ήρωα και το φαινομένο, ανατέμνοντας ταυτόχρονα την αδιανόητη απουσία του μεγαλύτερου αστέρα που ανέδειξε ποτέ η Φόρμουλα 1, μιας προσωπικότητας πολύ πιο σημαντικής από το ίδιο το σπορ.”

Márquez Gabriel García Εκατό χρόνια μοναξιά 9,90€ 6,90€

“Λίγα έργα στην παγκόσμια λογοτεχνία φέρνουν άξια τον τίτλο “τοιχογραφία” μιας εποχής, ενός λαού, μιας συγκλονιστικής συλλογικής εμπειρίας, και η κατάχρηση του όρου θα μας έκανε πολύ διστακτικούς να τον χρησιμοποιήσουμε αν δεν επρόκειτο για ένα σημαδιακό έργο, όπως αναμφισβήτητα είναι το Εκατό Χρόνια Μοναξιάς του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Τοιχογραφία πράγματι της μοίρας όχι μόνο της Κολομβίας, αλλά ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής, που για δύο αιώνες τώρα παλεύει απεγνωσμένα, πιασμένη σε φοβερό δόκανο, να βρει μια διέξοδο. Την αγωνία και το σισύφειο χαρακτήρα αυτής της πάλης δίνει ο Μάρκες με αξεπέραστη λογοτεχνική μαεστρία, περιγράφοντας την τραγική πορεία του ήρωα της ελευθερίας συνταγματάρχη Αουρελιάνο Μπουενδία από την ώρα της υπέρτατης προσφοράς ως τη στιγμή της έσχατης φθοράς και της προσωπικής ολοκληρωτικής εκμηδένισης. Ένας ήρωας που γύρω του μπλέκονται φοβερά πεπρωμένα, που αγγίζουν και τελικά συνθλίβουν τα πιο στενά του συγγενικά πρόσωπα, τους ανθρώπους του τόπου που γεννήθηκε και τελικά όλους όσοι σταθήκανε δίπλα του στο μεγάλο αγώνα.”