SURVIVOR

Ελληνικά reality shows: Αυτά είναι τα δίδυμα των τελικών που δε θα ξεχάσουμε ποτέ

Μετά από περίπου 5 μήνες στον Άγιο Δομίνικο, 8 χιλιάδες καρύδες και 57 νέους τύπους πλεξούδας, το reality show που έκανε φέτος μοναδικό πάταγο φτάνει στο τέλος του. Το Survivor 2017 ολοκλήρωσε τον κύκλο του με μεγάλο νικητή τον Γιώργο Αγγελόπουλο.

Από το πρώτο reality show που προβλήθηκε στην ελληνική τηλεόραση, δηλαδή το Big Brother 1 το φθινόπωρο του 2001 μέχρι σήμερα, έχουν περάσει από τις οθόνες μας πολλά πρωταγωνιστικά δίδυμα που έφτασαν μια ανάσα πριν το έπαθλο, έχοντας αφήσει το αποτύπωμά τους, μικρότερο ή μεγαλύτερο, στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα της ελληνικής τηλεόρασης. Αφήνοντας στην άκρη τα talent shows, διαλέξαμε τα δίδυμα των πιο σημαντικών τελικών reality show και σας τα παρουσιάζουμε.

Big Brother 1

Τσάκας και Πρόδρομος

O Γιώργος Τριανταφυλλίδης ή αλλιώς “Τσάκας” και ο Πρόδρομος Καθηνιώτης “κόλλησαν” αμέσως μόλις ξεκίνησε το πρώτο ελληνικό reality show. Τους βλέπαμε να κάνουν πλάκα στη Μαίρη Σκόρδου (ποιος δεν θυμάται το στριφτό τσιγάρο με τη ρίγανη), να δολοπλοκούν εντέχνως για να διώξουν τους υπόλοιπους παίκτες και γενικότερα να ζουν τα 15 λεπτά της δημοσιότητάς τους στο πλαίσιο της πρώτης reality φρενίτιδας που έζησε ποτέ το ελληνικό τηλεοπτικό κοινό. Ο τελικός έγινε Πρωτοχρονιά του 2002, σημειώνοντας πρωτοφανές ποσοστό θεαματικότητας, πάνω από 80%, με τον Τσάκα να αναποδογυρίζει το τραπεζάκι του σαλονιού μετά το άκουσμα του ονόματός του ως νικητή, δια στόματος, φυσικά, Αντρέα Μικρούτσικου. Προσωπικά προτιμούσα τον Πρόδρομο και χάρηκα κάπως όταν ξεκίνησε την καριέρα του στο τραγούδι, η οποία βέβαια τελείωσε πιο γρήγορα κι από τα λεφτά του επάθλου που έλαβε ο κουμπάρος του.

Συγκρίνεται με το Survivor σήμερα; Βεβαίως, καθόσον τα ονόματα των φιναλίστ είναι εξίσου δυνατά.

The Bar

Μαίρη Γεώρτση και Αντρέας Παρασκάκης

“Μαίρη, με τη στρατηγική σου, τα 50 είναι δικά σου, στάνταρ”, τραγουδούσε μελωδικά ο Λορέντζο Καριέρε πριν τον τελικό του Bar, του reality – απάντησης του Mega στο Big Brother του αιώνιου αντιπάλου του, ANT1. Ο Λορέντζο είχε δίκιο σε πολλά πράγματα (“Όχι τον Μπασινά”), εκεί όμως έκανε λάθος, καθώς το τηλεοπτικό κοινό ανέδειξε μεγάλο νικητή του reality τον Χανιώτη Αντρέα, ο οποίος ήταν εξαιρετικά πρόσχαρος και ειλικρινής καθ’ όλη τη διάρκειά του, σε αντίθεση με την ξινούλα Μαίρη, που τον τελευταίο καιρό ζούσε υπό τη σκιά του περίφημου σκανδάλου με το χαρτάκι. Βέβαια, όσοι παρακολουθούσαμε τακτικά το Bar, μέχρι τελευταία στιγμή είχαμε αμφιβολίες για τον νικητή, καθώς η Μαίρη είχε πολλούς υποστηρικτές – ανάμεσά τους, φυσικά, συγκαταλέγομαι και εγώ. Η πρόταση γάμου του Αντρέα στη Μαίρη στον τελικό του παιχνιδιού μας προβληματίζει ακόμα για το αληθινό ή μη υπόβαθρό της. Θα είχε, πάντως, ενδιαφέρον, να είχαν πάρει αυτή την τροπή τα πράγματα.

Συγκρίνεται με το Survivor σήμερα; Ναι και όχι, καθώς Ντάνος και Αντρέας παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά, ενώ Μάριος και Μαίρη απλά γιορτάζουν ανήμερα της Παναγίας.

Big Brother 2

Αλέξανδρος Μόσχος και Κώστας Καρατζιάς

Αυτό το ζευγάρι δεν έπρεπε ποτέ να φτάσει στον τελικό, δεδομένου ότι κανείς μας δεν θυμάται ποιοι είναι, τι έκαναν στη ζωή τους τότε και, κυρίως, για ποιο λόγο το κοινό αποφάσισε να τους κρατήσει ως το τέλος του δεύτερου Big Brother, που προβλήθηκε στον ΑΝΤ1 την άνοιξη του 2002. Μετά από πολύ “σκάψιμο”, βρήκαμε ότι ο Κώστας ήταν μοντέλο από τις Σέρρες και ότι ο Αλέξανδρος διέθετε κοτσίδα. Ο συγκεκριμένος τελικός ήταν υποτονικός, όχι μόνο επειδή είχε ξεφουσκώσει το ενδιαφέρον του κοινού για το συγκεκριμένο format παιχνιδιού, αλλά επειδή είχαν προηγηθεί και μικρές δικαστικές περιπέτειες του καναλιού που αφορούσαν στην ώρα μετάδοσης. Κι αν ο Αλέξανδρος και ο Κώστας έχουν σβηστεί από τη μνήμη μας, πάντα θα θυμόμαστε την μπριόζα Κύπρια Φραντζέσκα Μελά, που αποχώρησε λίγο πριν το τέλος.

Συγκρίνεται με το Survivor σήμερα; Ναι, όσο ο Άγιος Δομίνικος μπορεί να συγκριθεί με την Παιανία και τα εξωτικά της studio.

The Wall

Θοδωρής Ισπόγλου – Πατρίτσια Λορέντζο

“Βγάλτε με έξω, καλέ Αντρέα, να τον συγχαρώ”, φώναζε η Ρούλα Βροχοπούλου μετά την ανακοίνωση της νίκης του Θοδωρή Ισπόγλου στον τελικό του The Wall, της απομίμησης του Big Brother που προβλήθηκε στον ΑΝΤ1 το 2003. Τα μεγάλα ονόματα του πιο ανούσιου reality παιχνιδιού που προβλήθηκε ποτέ στην ελληνική τηλεόραση (ακόμα και στο Bar κάτι έκαναν, σέρβιραν ποτά) ήταν η Ρούλα Βροχοπούλου, ο Κλεάνθης και, φυσικά, ο Γιώργος Καρκαβίλας. Όμως, στον τελικό έφτασαν “το καλό και τίμιο παιδί από την επαρχία” και η συμπαθής και πληθωρική Πατρίτσια. Όλοι συμπαθούσαμε τον Ισπόγλου και θέλαμε πολύ να τα βρει με τον “ξανθό άγγελο” του παιχνιδιού, δηλαδή το Γωγουλίνι, αλλά δυστυχώς ο Θοδωρής πήρε μόνο τα λεφτά και όχι το κορίτσι.

Συγκρίνεται με το Survivor σήμερα; Ναι, γιατί η Ρούλα ήταν για την Παιανία ό,τι η πείνα για τον Άγιο Δομίνικο.