NETFLIX

Γιατί αξίζει να δεις το RuPaul’s Drag Race

Καλησπέρα, καλώς ήρθατε. Ευχή αυτού του post είναι να βρεθεί έστω και ένας άνθρωπος (εντάξει, όχι, ποιον κοροϊδεύω, θα ήθελα να βρεθούν περισσότεροι) που θα αγαπήσει το reality του RuPaul, το ''RuPaul's Drag Race'', που ενδεχομένως δεν πρόκειται να δούμε άμεσα στην ελληνική τηλεόραση (στρίβουμε δάχτυλα να το δούμε έστω σε κάποιο συνδρομητικό κανάλι), ωστόσο υπάρχει εκεί έξω και κάνει τον κόσμο της ποπ κουλτούρας λίγο καλύτερο.

Τι ακριβώς είναι το ”RuPaul’s Drag Race”; Στην ουσία είναι κάτι μεταξύ του ”America’s Next Top Model” της Tyra Banks και του ”Project Runway” πασπαλισμένο με τόνους make up, glitter, επικά lip sync battles, εντυπωσιακά glamorous κοστούμια και διαγωνιζόμενες μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες drag queens. Ναι, drag queens. Σε αυτό το reality διαγωνίζονται τοπικές διασημότητες της drag queen κοινότητας από διάφορες περιοχές της Αμερικής με σκοπό να ανακηρυχτούν ”America’s Next Drag Superstar” αλλά και να κερδίσουν το χρηματικό έπαθλο των 100.000 δολαρίων.

Κάπου εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η νικήτρια της 1ης σεζόν πήρε μόλις 20.000 δολάρια- γεγονός που αποδεικνύει πόσο ανοδική και φοβερά κερδοφόρα είναι η εξέλιξη της εκπομπής.

Το reality έκανε πρεμιέρα τoν Φεβρουάριο του 2009 και, σχεδόν 9 χρόνια μετά, ο RuPaul μπορεί να καυχιέται ότι κατάφερε κάτι μοναδικό. Έκανε όλο τον κόσμο να μιλάει για ένα ένα show με πρωταγωνιστές gay και trans drag queens όλων των μεγεθών και εθνικοτήτων, αποδεικνύοντας τα αυτονόητα- ότι η αυτή η κοινότητα έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζεται καλλιτεχνικά, όπως όλοι μας.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο RuPaul έγραψε ιστορία κερδίζοντας το Emmy στην κατηγορία ”Παρουσιαστής σε reality σειρά” αφήνοντας πίσω του μεταξύ άλλων τους Heidi Klum, Tim Gunn και Ryan Seacrest.

Γιατί, λοιπόν, αξίζει να παρακολουθήσει κανείς αυτή την εκπομπή; Έχουμε και λέμε.

1. Γιορτάζει τη διαφορετικότητα

Δεν υπάρχει κάποια άλλη εκπομπή εκεί έξω αυτή τη στιγμή που γιορτάζει τόσο ανοιχτά και περήφανα τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και το πόσο σημαντικό είναι να αγαπάς τον εαυτό σου, όπως και αν είσαι. Για αυτό και μόνο αξίζει μια θέση, όχι μόνο στη λίστα με τις πιο ενδιαφέρουσες εκπομπές, αλλά και στην καρδιά του κοινού.

2. Έχει απίστευτο χιούμορ

Η ποπ κουλτούρα έχει υιοθετήσει ΠΟΛΛΑ στοιχεία της gay και draq κοινότητας- δεν είναι μυστικό ότι τα lip sync battles, που πλέον έχουν κατακτήσει το internet, αποτελούν βασικό στοιχείο των shows των drag queens ανά τον κόσμο αλλά και του reality. Oι προσωπικότητες που εμφανίζονται στις 9 σεζόν του reality είναι φανταστικές, έχουν απίστευτο χιούμορ και σκηνική παρουσία.

3. Είναι βαθιά συγκινητικό

Μπορεί ο βασικός άξονας του reality να είναι το ανάλαφρο και fun περιεχόμενο, ωστόσο το γεγονός ότι πρωταγωνιστούν drag queens το κάνει αυτόματα αληθινό και δραματικό, καθώς οι περισσότερες διαγωνιζόμενες έχουν περάσει δύσκολες καταστάσεις στη ζωή τους. Επιπρόσθετα, η όλη ύπαρξή τους στην τηλεόραση είναι τρανή απόδειξη πώς δεν έχει σημασία αν είσαι gay, trans, λευκός ή μαύρος για να κάνεις πραγματικότητα τα όνειρά σου.

4. Έχει εντυπωσιακές μεταμορφώσεις

Αν λέμε ότι η Kim Kardashian είναι η βασίλισσα του contouring, τότε οι drag queens είναι οι αυτοκράτειρες του μακιγιάζ. Σε κάθε επεισόδιο οι μεταμορφώσεις που καλούνται να κάνουν για τις εκάστοτε δοκιμασίες είναι όλο και πιο εντυπωσιακές, ενώ τα κοστούμια που ράβουν ξεπερνάνε σε δημιουργικότητα τους διαγωνιζόμενους του ”Project Runway”.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το show της νικήτριας της 9ης σεζόν, Sasha Velour που έκανε μια ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ εμφάνιση στη σκηνή, τραγουδώντας Whitney Houston.

Οι σεζόν 2-9 του reality προβάλλονται στο Netflix.

* Το άρθρο αναδημοσιεύεται εμπλουτισμένο από το κυριακάτικο TV Έθνος.