WATCHLIST

Οι 8 τηλεοπτικοί μπαμπάδες που αγαπήσαμε

Η τρίτη Κυριακή του Ιουνίου γιορτάζεται τα τελευταία χρόνια ως η «Ημέρα του Πατέρα». Πριν πούμε χρόνια πολλά στους μπαμπάδες μας, ας θυμηθούμε μερικούς από τους αγαπημένους μας τηλεοπτικούς μπαμπάδες που πέρασαν από τις οθόνες μας τα τελευταία χρόνια.

Κώστας Καρράς – Πάτερ Ημών

Ο Κώστας Στεργίου είναι, ίσως ο πρώτος single father που εμφανίστηκε στην ελληνική τηλεόραση. Όταν η σύζυγός του και μητέρα των δυο κοριτσιών του, της έφηβης Μαριάννας και της μικρής Κορίνας, τον εγκαταλείπει, ο ίδιος προσπαθεί να καλύψει το κενό της απουσίας της με κάθε τρόπο. Εκτός από διαζευγμένος, είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και εξαιρετικά γοητευτικός άντρας. Όσο οι γυναίκες κυνηγούν τον Κώστα, τόσο οι κόρες του προσπαθούν να σαμποτάρουν κάθε προσπάθειά του να στεριώσει με με κάποια απ’ όλες. Ο εκρηκτικός χαρακτήρας του Κώστα εκφράζεται ιδιαίτερα στην ανατροφή των κοριτσιών του, καθώς προσπαθεί με νύχια και με δόντια να ελέγξει τη ζωή τους, ιδίως όσον αφορά στις σχέσεις τους με το άλλο φύλο. Οι απολαυστικότερες στιγμές του πρωταγωνιστή της σειράς είναι, βέβαια, αυτές με την Τζέση Παπουτσή, στο ρόλο της κουτσομπόλας γειτόνισσας, κυρίας Κόλλια, που δεν τον αφήνει ποτέ σε ησυχία.

Γιάννης Μπέζος – Ευτυχισμένοι Μαζί

Ο Διονύσης Μαυροτσούκαλος είναι χήρος, πατέρας τριών αγοριών, φανατικός οπαδός του Ολυμπιακού και συνιδιοκτήτης μιας γειτονικής μπυραρίας. Παντρεύεται την Ελένη (Κατερίνα Λέχου), διαζευγμένη με δυο κορίτσια από τον πρώτο της γάμο. Από τους πιο χαρακτηριστικούς τηλεοπτικούς μπαμπάδες των τελευταίων ετών, ο Διονύσης διαθέτει μαύρο χιούμορ και πολλή υπομονή, καθώς είναι τρομερά δύσκολο το να μεγαλώνεις πέντε παιδιά σε ένα σπίτι, στο οποίο κάθε λίγο και λιγάκι σου φορτώνεται η εκνευριστική πεθερά σου, ο larger-than-life αδερφός σου και ο “Γκούφι” κολλητός σου. Οι αγαπημένες μας σκηνές του Διονύση είναι αυτές όπου κάνει διάλογο με τον μικρό του γιο, τον αξιολάτρευτο Γιάννη, του οποίου οι ερωτήσεις φέρνουν συχνά τον μπαμπά του σε πολύ δύσκολη θέση.

Γιάγκος Δράκος – Λάμψη

Ζάμπλουτος, επιβλητικός, παθιασμένος με τη ζωή και τις γυναίκες, ο Γιάγκος Δράκος δεν υπήρξε ακριβώς υπόδειγμα πατέρα, ωστόσο τον αγαπήσαμε με τα ελαττώματά του. Αγάπησε με το ίδιο πάθος τη δεύτερη γυναίκα του, την εισαγγελέα Βίρνα Δράκου, όσο και την γραμματέα και ερωμένη του, Σάντρα. Ενδεχομένως με το ίδιο πάθος να αγάπησε και τις περίπου 625 γυναίκες που πέρασαν από τη ζωή του, όπως αυτή απεικονίστηκε στα 3457 επεισόδια της μακροβιότερης μέχρι σήμερα ελληνικής σειράς. Παρότι είχε πάρα πολλές δουλειές, καθώς διοικούσε τράπεζες, ναυτιλιακές εταιρίες κι εργοστάσια, ο Γιάγκος ποτέ δεν παρέλειπε να στέκεται δίπλα στα παιδιά του, και δη στις δύσκολες στιγμές τους, όπως για παράδειγμα σε κάθε μια από τις 35 περίπου απαγωγές της κόρης του Τατιάνας. “Μπορεί να τραβιόταν με λίγα φουστάνια παραπάνω”, όπως είχε πει και ο ίδιος, μπορεί να ήταν ένα “κτήνος” (δικά του λόγια κι αυτά), ωστόσο πιστεύουμε πως δεν του άξιζε να ζήσει ένα τόσο στενάχωρο τέλος, εγκαταλειμμένος από όλα του τα συγγενικά και φιλικά πρόσωπα.

 

Χάρης Ρώμας – Το καφέ της Χαράς

Ο Περίανδρος Πώποτας αποτελεί το πρότυπο πατέρα που κανείς μας δεν θα ήθελε να έχει. Στριμμένος, εμμονικός, βαθιά συντηρητικός, καταπιεστικός, έκανε τη ζωή του μοναχογιού του, Μανωλάκη, πολύ δύσκολη, έχοντας διαρκώς υπερβολικές απαιτήσεις από τον ίδιο. Έπρεπε να είναι ο πρώτος μαθητής στο σχολείο και το πιο υπάκουο παιδί στο Κολοκοτρωνίτσι. Με άλλα λόγια, ο Περίανδρος ήθελε ο Μανωλάκης να είναι ο καθρέφτης του. Η εγκατάσταση της Χαράς και της κόρης της στο χωριό μαλάκωσε σταδιακά την καρδιά του Περίανδρου κι έτσι ο ίδιος περιόρισε λίγο την καταπίεση που ασκούσε στον γιο του. Ο Περίανδρος έχει μείνει στην τηλεοπτική ιστορία, μεταξύ άλλων, για τις ερωτήσεις γεωγραφίας που απηύθυνε στον Μανωλάκη, με έμφαση στους νομούς της Ελλάδας και τις πρωτεύουσές τους.

Χάρης Σώζος και Αλέξανδρος Αντωνόπουλος – Το Δις Εξαμαρτείν

Τι είναι καλύτερο από το να μεγαλώνει ένα παιδί με έναν πατέρα; Το να μεγαλώνει με δυο πατεράδες. Η Άννα Ραγιά (Νένα Μεντή), διευθύντρια ειδήσεων του Media Channel, προσπαθεί να βγει από τον γάμο της με τον Γιάννη (Χάρης Σώζος) και να κάνει σχέση με τον Πέτρο (Αλέξανδρος Αντωνόπουλος). Στο μεταξύ, η Άννα μένει έγκυος, αποφασίζει να μην μάθει την ταυτότητα του πατέρα και, τελικά, να συνεχίσει τη σχέση της και με τους δυο. Ο Γιάννης είναι ο “βολεμένος επαναστάτης”, ο γυναικάς που βράζει το αίμα του, ενώ ο Πέτρος είναι το comme-il-faut κολεγιόπαιδο. Δυο αντιδιαμετρικά αντίθετοι χαρακτήρες που, όμως, λατρεύουν την κόρη τους, τη μικρή Γιολάντα και κάνουν τα πάντα για να μην της λείψει τίποτα.

Δημήτρης Μακαλιάς – Γιώργος Τζαβάρας – Μοντέρνα Οικογένεια

Η ελληνική μεταφορά της αμερικανικής σειράς Modern Family προβλήθηκε την τηλεοπτική σεζόν 2014-15 από το Mega Channel. Αγαπήσαμε πολύ τον Φίλιππο Χατζόπουλο (Κώστας Κόκλας), τον daddy cool σύζυγο της Φαίης (Ζέτα Δούκα) και πατέρα τριών παιδιών. Αγαπήσαμε, όμως, ένα τσικ παραπάνω τον Δημήτρη Σταυρίδη (Δημήτρης Μακαλιάς) και τον Λάμπρο Λιναρδάτο (Γιώργος Τζαβάρας), που μετά από πολλά χρόνια σχέσης αποφάσισαν να υιοθετήσουν ένα μωρό, την Λίλλη. Ο Δημήτρης είναι νομικός με πολλά χρόνια καριέρας στον χώρο, εργατικός και συνεσταλμένος και συμπληρώνει ιδανικά τον εκρηκτικό Λάμπρο, που έχει κάνει καριέρα στο μιούζικαλ και είναι το εξωστρεφές μέλος της σχέσης. Παρά τις όποιες δυσκολίες που συναντούν μπροστά τους, κυρίως οικονομικής και κοινωνικής φύσης, ο Δημήτρης και ο Λάμπρος ξεπερνούν τα εμπόδια μαζί, μεγαλώνοντας την μικρή Λίλλυ με πολλή αγάπη.

 

Παύλος Ορκόπουλος – Στο παρά πέντε

Ευρύτερα γνωστός ως “ο μπαμπάς του Φώτη”, ο Θωμάς Βουλινός είναι ιδιοκτήτης ενός μικρού καλτ τηλεοπτικού σταθμού με το όνομα “ΤηλεΒΟΑΣ”. Έχοντας χάσει τη σύζυγό του και την κόρη του σε αεροπορικό δυστύχημα, είναι ιδιαίτερα δεμένος με τον Φώτη, ενώ παράλληλα στέκεται σαν πατέρας στην στριμμένη ανιψιά του, Φρίντα. Αριστερός, αγωνιστής στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, στα νιάτα του υπήρξε δεινός “πειρατής των FM”. Με την δημοσιογραφική εμπειρία του, βοηθάει πολύ την “αποστολή των Πέντε”, γλιτώνοντάς τους από πολλές κακοτοπιές. Ο γάμος του με την σνομπ συμπεθέρα της Ζουμπουλίας, τη Μαριλένα, δεν μείωσε την εκτίμησή μας στο πρόσωπό του. Για τόσο καλό άνθρωπο και πατέρα μιλάμε.

 

Χριστόφορος Παπακαλιάτης – Ντόλτσε Βίτα

Θα θέλαμε να το θέσουμε πιο κομψά από ό,τι η γιαγιά Μαρκάτου, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Ο Χάρης, «το ζαβό που τους κουβάλησε η εγγονή» της κυρίας Όλγας, μπήκε στο σπίτι των Μαρκάτων ως κάτι ενδιάμεσο σε «επαγγελματία κηφήνα» και εξωγήινο. Μετά τον γάμο του με τη Ντορίτα και τη γέννηση του μικρού Περικλή, ο Χάρης, παρότι εξακολούθησε να μην εργάζεται και να μην προσφέρει τίποτα στο σπίτι, έγινε υπόδειγμα πατέρα, συνεχίζοντας, παράλληλα, να είναι ο υπέροχος «γιούχου» εαυτός του.