OPINIONS

Next Top Model, εκεί που η λέξη “διαφορετικότητα” έχασε το νόημά της. Να πέσει η αυλαία

Μόλις έπεσε η αυλαία κι αν το δεις σφαιρικά και ψύχραιμα γίναμε όλες σοφότερες, συμμετέχουσες και τηλεθεάτριες. Η γνώση που πήρε η καθεμία από εμάς έγκειται στον τρόπο που επεξεργάστηκε την πληροφορία, ο οποίος βασίστηκε στο υπόβαθρο και τις εικόνες που είχαμε. Πλουραλισμός. Ανεξάρτητες και διαφορετικές οντότητες. Μπίνγκο. Η διαφορετικότητα είναι η λέξη- κλειδί.

Το Next Top Model την έκανε παντιέρα του και πίστεψα πως ένα show που προβάλλει τη γυναίκα και απευθύνεται σε αυτή θα μπορούσε να είναι διαφορετικό. Είχε την πίτα, είχε και το μαχαίρι. Προτίμησε, όμως, το κουτάλι, ώστε να φάει την πίτα άτσαλα και λαίμαργα. Δεν αμφισβητώ τις προθέσεις, όμως το αποτέλεσμα δεν κινήθηκε σε αυτή τη λογική. Μου έταξαν το διαφορετικό και με τρόπο απότομο μου το πήραν μέσα από τα χέρια θέλοντας να με πείσουν για το αντίθετο.

Η ειλικρίνεια θα είχε σώσει την παρτίδα από τα πρώτα λεπτά προβολής και τότε κανένας δε θα μιλούσε για υποκρισία. Θα παρακολουθούσαμε ένα ακόμα ελαφρύ τηλεοπτικό προϊόν που θα είχε στόχο τη ψυχαγωγία κι όχι τη σταυροφορία για την προάσπιση της διαφορετικότητας. Τη μία στιγμή έβλεπα τα διαφορετικά κορμιά και δευτερόλεπτα αργότερα άκουγα πως το μοντέλο που περπατά με μπικίνι στην οθόνη μου είναι υπέροχο γιατί είναι στεγνό.

Η λέξη «στεγνό» επαναλήφθηκε ουκ ολίγες φορές υπενθυμίζοντας πως η μάχη υπέρ της οποιασδήποτε διαφορετικότητας απαιτεί μία προγενέστερη εσωτερική σύγκρουση με την καθεστηκυία νοοτροπία μας. Δυστυχώς, η μάχη δεν έγινε ποτέ. Δε φτάσαμε ποτέ να πιάσουμε τα όπλα και να ανοίξουμε τον διάλογο επί της ουσίας. Θα μπορούσαμε σήμερα να μιλάμε για ένα ανατρεπτικό τηλεοπτικό προϊόν που είχε τα κότσια να προβάλλει τη διαφορετικότητα. Με λύπη σου λέω πως προέβαλε (ή και προέτρεψε) τις χείριστες στερεοτυπικές αντιλήψεις για το γυναικείο φύλο.

Το ξεκατίνιασμα φέρνει νούμερα. Το δέχομαι. Και η παντιέρα; Ναι, αλλά πρέπει να μιλήσουμε με νούμερα. Η διαφορετικότητα δε μετριέται σε αριθμούς. Δε φέρνει και νούμερα. Τώρα συμφωνήσαμε. «Μου αξίζει να κερδίσω επειδή είμαι ”diversity”» έλεγε η Ειρήνη Καζαριάν λίγο πριν τον τελικό. Τρικυμία εν κρανίω. Ή μήπως τώρα θα συνεννοηθούμε και θα υπάρξει κοινός τόπος συζήτησης; «Γιατί το λίπος δείχνει τόσο εδώ;» Ειρήνη Ερμίδου VS Ξανθή Τζερεφού. Plus size υποκρισία.

Δεν έχει νόημα να αρνούμαστε την ποικιλομορφία του κόσμου, αυτή άλλωστε είναι η φύση του. Δεν έχει όμως και νόημα να την χρησιμοποιούμε ως επιχείρημα αν τελικά δεν τη σεβόμαστε και κάνουμε στενό μαρκάρισμα στο πανομοιότυπο. Το “Next Top Model” δεν κατάφερε να κάνει τη σωστή αποκωδικοποίηση για τους δικούς του λόγους κι αυτό είναι η κατακλείδα. Ένα reality σαν όλα τα άλλα που θέλησε να τυλιχτεί με ακριβό μετάξι και κατέληξε ολόγυμνο.

«Τώρα πήρα το πτυχίο και πάω να δουλέψω» #διπλής

 

 

Κεντρική Φωτογραφία: instagram.com/gntmgr/