WATCHLIST

18 ριάλιτι στο Netflix που θα καταβροχθίσουν τη ζωή σου

Αν κουράστηκες από τους μουσικούς διαγωνισμούς και τα ριάλιτι επιβίωσης, είναι επειδή δεν έχεις πάρει είδηση ότι ο πραγματικός θησαυρός από ριάλιτι κρύβεται στο Netflix. Η streaming πλατφόρμα πειραματίζεται με όλα τα φορμάτ και έχει επιλογές μέχρι και για σένα που σιχαίνεσαι το είδος.

Από makeovers και dating shows, μέχρι φυλακισμένες και πολυγαμικές οικογένειες, το Netflix έχει τουλάχιστον ένα ριάλιτι για όλους:

Love Is Blind

Άντρες και γυναίκες singles γνωρίζονται μεταξύ τους σε ραντεβού στα τυφλά, μέσα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που η εκπομπή αποκαλεί ‘κάψουλες’. Οι κάψουλες είναι άνετες και έχουν ήχο, οι συμμετέχοντες όμως δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να δουν ο ένας τον άλλον. Στόχος του πειράματος του “Love Is Blind” είναι να εξετάσει το κατά πόσο οι άνθρωποι μπορούν να ερωτευτούν χωρίς τις πρώτες εντυπώσεις της εξωτερικής εμφάνισης. Τα ζευγάρια που θα ερωτευτούν μέσα στις 10 πρώτες ημέρες του πειράματος και θα συμφωνήσουν σε γάμο, έχουν λίγες μόλις ημέρες για να περάσουν χρόνο μαζί έξω από τις κάψουλες, να γνωρίσουν τις οικογένειές τους ο ένας στον άλλον και να οργανώσουν την τελετή τους.

Τα πέντε πρώτα επεισόδια από τα 15 που θα κυκλοφορήσουν στο Netflix σε σύνολο τριών εβδομάδων, θα σε κάνουν να απορήσεις με την ανθρωπότητα. Είναι όμως και απίστευτα εθιστικά. Απελπισμένοι συμμετέχοντες κάνουν τεράστιες αναγγελίες αγάπης μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, προχωρούν σε σχέδια ζωής και, σε ορισμένες περιπτώσεις, απορούν όταν δεν μπορούν να συμφιλιώσουν τη φωνή του νέου τους έρωτα με την εικόνα του (ερμ…προφανώς;;!!;). Αν πιστεύεις ότι οι απολαύσεις μπορούν να είναι ένοχες, το “Love Is Blind” είναι ο ορισμός τους.

Circle

To “Circle” ξεκίνησε από το Channel 4 της Αγγλίας, αλλά το Netflix δεν άργησε να το τσιμπήσει για την αμερικανική εκδοχή του. Άγνωστοι άνθρωποι φιλοξενούνται σε διαφορετικά σπίτια του ίδιου συμπλέγματος διαμερισμάτων, αλλά απαγορεύεται να συναντηθούν. Ο καθένας τους μένει μόνος και επικοινωνεί με τους υπόλοιπους μέσω του δικτύου Circle. Το κοινωνικό δίκτυο της εκπομπής όπου στήνουν το προφίλ τους όπως θα έκαναν στα καθιερωμένα social media. Βάζουν φωτογραφία, στάτους, μια σύντομη περιγραφή τους και δένονται (ή και όχι) μεταξύ τους μέσω ιδιωτικών ή ομαδικών μηνυμάτων.

Αφού στο τέλος κάθε ημέρας κατατάσσουν κρυφά ο ένας τον άλλον σε σειρά προτίμησης, οι δύο παίκτες που βρίσκονται πρώτοι σε ψήφους έχουν την υποχρέωση να μπλοκάρουν κάποιον από τους υπόλοιπους παίκτες της εκπομπής. Όπως όμως θα γνωρίζεις ήδη καλά, η εικόνα σου στα social media δεν χρειάζεται να είναι αυθεντική. Σε αυτή τη λογική, αρκετοί από τους παίκτες συμμετέχουν με ψεύτικα προφίλ και αγωνίζονται για το έπαθλο των 100.000 δολαρίων λέγοντας ψέματα τους συμπαίκτες τους.

Στο πρώτο του άκουσμα, το κόνσεπτ του “Circle” μοιάζει ανιαρό. Το παιχνίδι, όμως, δοκιμάζει διαρκώς τους συμμετέχοντες και εκθέτει πλευρές τους που ούτε οι ίδιοι δεν είχαν φανταστεί ότι έχουν (ένας, ας πούμε, ορκισμένος εχθρός των social media καταλήγει να κάνει τις περισσότερες φιλίες μέσα στο παιχνίδι). Μεγαλύτερο, ακόμη, ενδιαφέρον έχει ο τρόπος που η εκπομπή παρουσιάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την κοινωνική δικτύωση. Ως αληθινό παράθυρο στη ζωή ενός ανθρώπου δηλαδή και όχι ως το highlight reel που πραγματικά είναι.

Next In Fashion

Ο Tan France του λατρεμένου μας όπως θα δεις παρακάτω “Queer Eye” και η Alexa Chung ψάχνουν τους οραματικούς σχεδιαστές που μπορούν να φτιάξουν υπέροχα looks για όλους, αλλά και να διαμορφώσουν τη μόδα του αύριο. Υψηλά τα στάνταρ των απαιτήσεων, γι’ αυτό και το “Next In Fashion” έχει πολύ σκληρές δοκιμασίες για τους συμμετέχοντες. Η εκπομπή είναι ένα Hunger Games για σχεδιαστές μόδας, όπου οι ικανότητές τους ελέγχονται σε συνθήκες εξαιρετικά υψηλής πίεσης. Μέσα από αυτό το φορμάτ ωστόσο, οι designers έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν το όραμά τους και να μας πάνε στα δύσκολα παρασκήνια μιας εκ των πιο λαμπερών φαινομενικά παγκόσμιων βιομηχανιών.

Queer Eye

Το “Queer Eye” είναι η καλύτερη ριάλιτι εκπομπή αυτή τη στιγμή στην τηλεόραση. Βασίζεται στο ορίτζιναλ κόνσεπτ που είχε περάσει και από την Ελλάδα, με πέντε ειδικευμένα στον τομέα τους queer άτομα να κάνουν makeovers (οι νέοι Fab 5 τα αποκαλούν make-betters!) σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Προσηλωμένοι σε μία βελτιωμένη βερσιόν των συμμετεχόντων αντί για συθέμελες αλλαγές, ο Jonathan (grooming), ο Tan (fashion), ο Bobby (διακόσμηση), ο Karamo (life coach) και ο Antoni (φαγητό) τα βάζουν μεν με τις κακές συνήθειες των ηρώων της εκπομπής (άλλη μία λέξη που χρησιμοποιούν!), κυρίως όμως θέλουν να τα βάλουν με τους λόγους που δημιούργησαν εξαρχής τις συνήθειες αυτές. Εάν δεν έχεις χρόνο για τις 4 σεζόν του show αυτή τη στιγμή, το special επεισόδιο που ετοίμασαν στην Ιαπωνία και θα προβληθεί την 1η Νοεμβρίου θα είναι η τέλεια εισαγωγή.

Tidying Up with Marie Kondo

Η Γιαπωνέζα Marie Kondo έχει φτιάξει μια αυτοκρατορία διπλώνοντας φανελάκια. Εντάξει, το ισοπέδωσα. Εσύ διπλώνεις τα φανελάκια βασικά, ακολουθώντας τη διάσημη μέθοδό της που σου μαθαίνει παράλληλα παραγωγικούς τρόπους για να ξεφορτώνεσαι όλο το χάος που έχεις μαζέψει σπίτι σου. Σε παρόμοια ψυχολογία με το “Queer Eye”, το “Tidying Up” συνδυάζει την εξωτερική βελτίωση με το εσωτερικό ξεσκαρτάρισμα και στοχεύει στην απελευθέρωση των συμμετεχόντων από όσα τους κρατούν πίσω. Η Kondo έχει κερδίσει τις καρδιές του παγκόσμιου κοινού με την ευαισθησία που προσεγγίζει τους μαθητές της και ετοιμάζεται για 2η σεζόν.

Back With the Ex

 

View this post on Instagram

 

A post shared by E (@the_erik_lee) on Jan 23, 2019 at 10:45am PST

Είδα το “Back With the Ex” και παρανόησα. Τέσσερα χωρισμένα ζευγάρια από την Αυστραλία επανενώνονται με σκοπό πιθανή επανασύνδεση και, στις περισσότερες περιπτώσεις, επιβεβαιώνουν το πανάρχαιο συμπέρασμα. Ότι οι πρώην είναι πρώην για κάποιο λόγο. Αν το κόνσεπτ δεν σε κερδίζει στο πρώτο άκουσμα, θα σε κερδίσει η αδιανόητη ύπαρξη του Erik. Ενός γνήσιου American Psycho (Australian, για την ακρίβεια) που θα κάνει τους χειρότερους πρώην σου να μοιάζουν με τεφαρίκια. Έγραψα 1.000 λέξεις γι’ αυτόν κι ακόμα να συνέλθω.

Dating Around

Το “Dating Around” είναι το dating show του 21ου αιώνα. Δεν έχει συνεντεύξεις, δεν έχει voice-overs, δεν έχει παρουσιαστές. Μόνο εργένηδες στη Νέα Υόρκη, διαφορετικών φύλων, εθνικοτήτων, σεξουαλικότητας και ηλικίας (επιτέλους, και οι 50+ έχουν ), που δοκιμάζουν να ξετρυπώσουν μια σχέση με καλές προοπτικές μέσα σε μια τεράστια μητρόπολη. Το πρώτο επεισόδιο “Luke” είναι το πιο αδιάφορο – ή το κάνεις skip εντελώς ή απλά συνεχίζεις στα επόμενα. Το έξυπνο μοντάζ, το πολύμορφο καστ και οι αυθεντικές, άβολες καταστάσεις που θα αναγνωρίσεις από τη δική σου εμπειρία ή αυτές του κύκλου σου (η αγένεια δεν λείπει παρότι το show παραείναι σικάτο για να την εκμεταλλευτεί), βάζουν το “Dating Around” σε ένα δικό του, σύγχρονο, πολύ προσεγμένο δρόμο.

Selling Sunset

Ποτέ σου δεν σκέφτηκες να παρακολουθήσεις ριάλιτι με μεσίτες, είμαι σίγουρη. Ούτε κι εγώ, γι’ αυτό και αντιστεκόμουν σθεναρά στο προμοτάρισμα του Netflix. Η επιτυχία του show όμως και το buzz στα social media με οδήγησαν να υποκύψω, για να ανακαλύψω τελικά ένα ριάλιτι πολύ συγκεκριμένης χρήσης. Στη λογική που έκανε το “The Hills” mega hit για το MTV, το “Selling Sunset” δεν αφορά τίποτα συγκεκριμένο. Ναι, ακολουθεί μία μεσίτρια στην προσπάθειά της να προσαρμοστεί σε έναν από τους πιο ανταγωνιστικούς ομίλους στο Λος Άντζελες, στην πραγματικότητα όμως βλέπεις απλά όμορφους ανθρώπους, σε όμορφα σπίτια, όμορφα να περιφέρονται. Το κεφάλι σου θα αδειάσει εντελώς γιατί δεν θα έχεις να σκεφτείς τίποτα. Ως παυσίπονο λοιπόν, έχει ήδη ανανεωθεί για 2η σεζόν.

Girls Incarcerated

Ριάλιτι για το αμερικανικό σύστημα αναμορφωτηρίων για κορίτσια. Τα αδικήματα των εγκλείστων ξεκινούν από κατοχή ναρκωτικών και φτάνουν σε διαρρήξεις. Σε αντίθεση όμως με άλλα ριάλιτι που γυρίζονται σε φυλακές όπως το “Locked Up” ή το “Scared Straight”, το ‘Girls Incarcerated’ δίνει έμφαση στην αξία της εκπαίδευσης και της καθοδήγησης των νεαρών κοριτσιών, ως απαραίτητα εργαλεία για μια δεύτερη ευκαιρία. Η σειρά έχει ρομάντσο, γεγονότα-σταθμούς για τα κορίτσια που αποκαλούνται ‘μαθήτριες’ και όχι κρατούμενες, και μια ιδιοσυγκρασία πιο τρυφερή από αυτή. που θα περίμενες. Από την πρεμιέρα της 1ης σεζόν τον περασμένο Μάιο, ο αριθμός των έγκλειστων κοριτσιών στην Ιντιάνα έχει πέσει από 200 σε 62. Δες τι κάνουν σωστά στο “Girls Incarcerated”.

3 Wives, One Husband

Αν θέλησες ποτέ να κοιτάξεις από την κλειδαρότρυπα μιας πολυγαμικής κοινότητας, το “3 Wives, One Husband” θα σου απαντήσει περισσότερα κι απ’ αυτά που θα ρώταγες. Μεταξύ ριάλιτι και ντοκιμαντέρ, το show προσφέρει μια πολύ σπάνια πρόσβαση σε οικογένειες φονταμενταλιστών Μορμόνων στην έρημο της Utah και, ενώ προσεγγίζει το θέμα χωρίς να το κατακρίνει, τα 4 επεισόδια είναι ένα μακροσκελές WTF. Μπορεί να γίνεις έξαλλη. Μπορεί να δείξεις και κατανόηση για μια ομάδα ανθρώπων που διεκδικούν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής από την πολιτεία, χωρίς αποτέλεσμα. Μπορεί να νιώσεις και τα δύο, ταυτόχρονα, επί 4 ώρες, όπως κι εγώ.

Rhythm + Flow

Αν έχεις βαρεθεί τις φόρμουλες των μουσικών διαγωνισμών που έχουν κατακλύσει την ελληνική τηλεόραση, δες τη διαφορετική πρόταση του “Rhythm + Flow”. Η Cardi B, ο Chance the Rapper και ο T.I. είναι οι κριτές του πρώτου μουσικού ριάλιτι του Netflix. Το ‘Rhythm + Flow’ αναζητά το νέο μεγάλο όνομα της ραπ στο Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο και την Ατλάντα – όλες τους πόλεις με παράδοση στο είδος. Τα τέσσερα πρώτα επεισόδια έκαναν πρεμιέρα στις 9/10, τα επόμενα τρία στριμάρουν ήδη και τα τελευταία τρία θα ανέβουν στις 23/10. Αυτή την εβδομάδα, οι διαγωνιζόμενοι δοκιμάζονται σε cyphers, rap battles και μουσικά βίντεο. Ο ανταγωνισμός ως τώρα είναι τεράστιος, οι συμμετέχοντες εξαφανίζονται με κάθε νέα δοκιμασία, και το show αναδεικνύει με φροντίδα τη σκληρή ζωή στις κακόφημες συνοικίες της Αμερικής. Highlight η Cardi B και οι ατάκες της.

Diagnosis

Για τη φαν του “House”, της “Εντατικής”, του “Grey’s Anatomy”. Η ιατρική στήλη μυστηρίου των New York Times έγινε εκπομπή. Σκέψου Sherlock Holmes αλλά σε ιατρείο. Περίεργες περιπτώσεις ασθενών και μια προβληματισμένη Dr. Lisa Sanders – η αρθρογράφος της στήλης και καθηγήτρια στο Yale – έγιναν 7 επεισόδια αναζήτησης απαντήσεων των πιο πιεστικών παθήσεων. Από μυστηριώδεις χρόνιους πόνους, μέχρι επαναληπτικές κρίσεις.

Amazing Interiors

Θυμάσαι όταν ήσουν μικρή, που έλεγες πως όταν μεγαλώσεις και φτιάξεις το δικό σου σπίτι θα βάλεις, ας πούμε, κούνιες στο σαλόνι σου; To “Amazing Interiors” το θυμάται και ανακαλύπτει αυτούς που το τόλμησαν. Από μια παλιά εκκλησία που μεταμορφώθηκε σε steampunk κατοικία ως ένα σαλόνι με δεξαμενή καταδύσεων, το ριάλιτι διακόσμησης μπαίνει σε σπίτια ανθρώπων πολύ εκκεντρικών για να πεθάνουν.

Instant Hotel

Hunger Games Αυστραλίας, αλλά με ιδιοκτήτες σπιτιών AirBnb. Οικοδεσπότες παρουσιάζουν τα σπίτια που νοικιάζουν στο AirBnb – όπου σπίτια, βάλε και ολόκληρες εκτάσεις ενίοτε – και

βαθμολογούν ο ένας τον άλλον για τις ικανότητές τους. Θα μπεις για τα σπίτια, θα μείνεις για το καλύτερο κράξιμο στην υφήλιο. Τα αναίτια υψηλά τους κριτήρια, το attitude χιλίων καρδιναλίων, οι καθόλου καλά μελετημένες στρατηγικές. Η επαρχία της Αυστραλίας μετατρέπεται σε Κολοσσαίο. Μακράν – και εντελώς απροσδόκητα – η πιο διασκεδαστική εκπομπή της λίστας. Μείνε στην 1η σεζόν για να μη σε απογοητεύσει η 2η.

Dark Tourist

Μετά το ντοκιμαντέρ του “Tickled” (2016) που μας πήγε στα άδυτα του διαδικτύου, ο David Farrier επαναπροσδιορίζει τον όρο τουρισμός. Από τον ‘τουρισμό ραδιενέργειας’ στην Ιαπωνία έως τις εσκομπαρικές περιηγήσεις στην Κολομβία και έναν ηγέτη αίρεσης στη Νέα Ορλέανη που πίνει ανθρώπινο αίμα, ο Farrier το ζει μακάβρια και συναντά ταξιδιώτες που έλκονται από τη σκοτεινή πλευρά κάθε τόπου. Για δυνατά στομάχια.

Nailed It!

Στο υπόσχονται συχνά, αλλά το “Nailed It!” όντως δεν είναι σαν τις εκπομπές μαγειρικής που έχεις συνηθίσει. Bασικός πόλος έλξης του το πόσο πραγματικά ξεκαρδιστικό είναι. Άχρηστοι ψήστες γλυκών προσπαθούν να εξιλεωθούν φτιάχνοντας το λιγότερο απαίσιο cake που μπορούν. Δεν θα χορταίνεις να τους βλέπεις να αποτυγχάνουν. Εφευρετικό και πάντα καλοπροαίρετο, το “Nailed It!” κάνει κάτι σπάνιο. Γιορτάζει την αποτυχία. Ζυμώθηκε, πέτυχε και γέννησε 3 σεζόν και μία ισπανόφωνη εκδοχή του σε χρόνο αστραπή.

Tiny House Nation

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tiny House Interior (@tinyhouseinterior) on Oct 7, 2019 at 1:55pm PDT

Στο ‘Tiny House Nation’, θα ανακαλύψεις πόση άνεση, ελευθερία και ηρεμία μπορούν να χωρέσουν σε λιγότερα από 37 τ.μ. Οι ειδικοί και παρουσιαστές John Weisbarth και Zack Griffin ταξιδεύουν σε όλη την Αμερική για να βρουν τα πιο ονειρεμένα, μικροσκοπικά τέτοια σπίτια. Θα ζηλέψεις απεριόριστα. Αμέσως μετά από την 1η σεζόν, βούτηξα σε Instagram λογαριασμούς αφιερωμένους σε tiny houses και είμαι ακόμα στον πάτο.

RuPaul’s Drag Race

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RuPaul’s Drag Race (@rupaulsdragrace) on Oct 11, 2019 at 12:28pm PDT

Το show που έχτισε ένα τεράστιο franchise με 11 σεζόν, το spin-off “All Stars”, μία βερσιόν βρετανικής παραγωγής που έρχεται σύντομα, και τις οριακά mainstream πια καριέρες των διαγωνιζομένων του. Η underground κοινότητα του drag βγήκε στην επιφάνεια για να επιδείξει τις αδιανόητες ψυχαγωγικές δυνατότητές της και κέρδισε σεβασμό, αμέτρητους φαν και βραβεία Emmy. Ο 4ος κύκλος είναι τέλειος για την εισαγωγή σου στο show, με τον 5ο και 6ο να ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής. Yas, queen!