KHLOE KARDASHIAN

Revenge Body: Το reality show της Khloe Kardashian με τον λάθος τίτλο

Evan Agostini/Invision/AP

Ο καθένας μας ξέρει πώς είναι να είσαι μόνος, να νιώθεις εγκαταλελειμμένος ή διαφορετικός ή απλά να μην είσαι καλά. Καλώς ήρθες στο Revenge Body, το σόου που αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων βελτιώνοντάς τους μέσα κι έξω. Αποκτώντας εμπιστοσύνη και παίρνοντας τον έλεγχο της ζωής τους, η Khloe Kardashian επιστρατεύει μια ομάδα με τους καλύτερους γυμναστές και ειδικούς του Χόλιγουντ και κάνει θαύματα στα κορμιά άσημων, παχύσαρκων γυναικών και αντρών.

Αυτό είναι πολύ συνοπτικά το στόρι του Revenge Body ή αλλιώς του ριάλιτι σόου της μικρότερης των θηλυκών αδερφών Καρντάσιαν. Η αυτοκρατορία της πιο διάσημης τηλε-οικογένειας του πλανήτη έχει χτιστεί μπροστά από κάμερες. Αυτή είναι η πεμπτουσία των Καρντάσιαν, η υπερέκθεση. Παλιότερα πιο αυθόρμητα και πλέον με αποκλειστικά αυστηρά κανόνες μάρκετινγκ. Αν υπάρχει ακόμα κάτι αυθεντικά ειλικρινές σε ό,τι αφορά τη φαμίλια της Κιμ, αυτό είναι ο τίτλος του ριάλιτι σόου της 33χρονης αδερφής της. Η Κλόε, η ανέκαθεν πιο (φυσικά) χυμώδης και ενίοτε στρουμπουλή της περίφημης οικογένειας άρχιζε να αδυνατίζει μετά το τέλος της αρκετά επεισοδιακής σχέσης της με τον πρώην σταρ του NBA, Λαμάρ Οντόμ.

 

Οι 2 τους πήραν διαζύγιο τον Δεκέμβριο του 2016. Το ζευγάρι αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα στη σχέση του από το 2013 και μέχρι τον χωρισμό τους είχε μεσολαβήσει η νοσηλεία του Λαμάρ σε νοσοκομείο, στο οποίο παρέμεινε 4 ημέρες σε κώμα. Προηγουμένως είχε βρεθεί αναίσθητος σε οίκο ανοχής στη Νεβάδα. Η Κλόε Καρντάσιαν πληγωμένη και κουρασμένη από τη σχέση της με τον μπασκετμπολίστα αποφάσισε να «πάρει εκδίκηση» ρίχνοντάς το στη γυμναστική και τη διατροφή. Η νέα της εικόνα, 18 κιλά μείον, είναι πολύ πιο κοντά στο τυπικό φτιασιδωμένο καλούπι των Καρντάσιαν πλασαρίστηκε σαν ένας προσωπικός αγώνας στον οποίο χύθηκε πολύς ιδρώτας παράλληλα με τα δάκρυα για τον Λαμάρ (με τον οποίο είχαν το δικό τους ριάλιτι το 2011). Και κάπως έτσι, το πρότζεκτ για ένα ριάλιτι σόου κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Κλόε ήταν έτοιμο. Η πιο «γήινη» κόρη της Κρις Τζένερ είναι η καλύτερη σύμμαχος της κάθε γυναίκας που παλεύει με το πάχος και όσα προκαλεί αυτό όταν αγγίζει παθολογικά όρια.

Δάφνες και Κλόε

Σε κάθε επεισόδιο η παρουσιάστρια Κλόε, συναντάει δύο ανθρώπους που παλεύουν την παχυσαρκία κι έχουν μια συγκινητική ιστορία να αφηγηθούν. Η μεταμόρφωσή τους έχει ως κίνητρο την εκδίκηση. Ένας άπιστος σύντροφος, μία λάθος πορεία ζωής, μία τοξική οικογενειακή σχέση, ένα πρόβλημα υγείας, μία ψυχολογική/συναισθηματική δυσκολία που έκανε το φαΐ διέξοδο. Πάντα υπάρχει ένας πολύ καλός ή ένας πολύ κακός λόγος να φας παραπάνω. Στην περίπτωση των ατόμων που παρακολουθούμε στο Revenge Body τα περιττά κιλά είναι πολλά και η μάχη μαζί τους μεγάλη. «Αξιοποιώντας τις ανεξάντλητες πηγές της, η Κλόε προσφέρει μεταμορφώσεις σε πραγματικές χολιγουντιανές διαστάσεις», αναφέρει μία από τις περιγραφές της εκπομπής. Το extreme makeover περνάει φυσικά μηνύματα κατά του body shaming (δηλαδή της ρατσιστικής διατύπωσης επικριτικών σε βαθμό εξευτελισμού για το βάρος και την εξωτερική εμφάνιση κάποιου), το οποίο έχει πάρει απεριόριστες διαστάσεις στα social media. Oι πρωταγωνιστές του Revenge Body είναι συνήθως γυναίκες και λιγότερο άντρες. Κάποιες καταφέρνουν να αδυνατίσουν και να φτιάξουν το σώμα και τη ψυχολογία τους και άλλες όχι.

 

Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, η προβολή του Revenge Body ξεσήκωσε αντιδράσεις και κακές (τηλε)κριτικές. Το βασικό επιχείρημα είναι πως η απώλεια βάρους πρέπει να γίνεται για λόγους υγείας κι όχι εκδίκησης ή πραγμάτωσης του τέλειου κορμιού. «Οι haters μας δίνουν ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο» απαντάει η Κλόε, η οποία, έχει ζήσει στο πετσί της πώς είναι να ντρέπεσαι για τα κιλά σου. Όπως αποκαλύτπει η ίδια στο τρέιλερ για την πρεμιέρα της δεύτερης σεζόν, η οποία προβάλλεται ήδη από το E! η η οικογένειά της στην πραγματικότητά δεν είναι τόσο υποστηρικτική όσο δείχνει στο Keeping Up With the Kardashians.«Δεν είναι τόσο το τι λέει κάποιος, αλλά το πώς το λέει. Για καιρό μου έλεγαν πως πρέπει να χάσω βάρος γιατί κάνω κακό στο brand της οικογένειας κι αυτό ήταν κάτι επίπονο» δηλώνει ανοιχτά η Κλόε με τα δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο να πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα και να επικαλούνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η 33χρονη Καρντάσιαν περνάει κρίση με τις αδερφές της και σκέφτεται να αποχωρήσει από το ριάλιτι της φαμίλιας μετά τη γέννηση του παιδιού της. Θα ήταν περιττό φυσικά να αναφερθεί πως όλο αυτό το σούσουρο ευνοεί τα νούμερα του Body of Revenge και την ίδια την Κλόε, η οποία ουσιαστικά έβγαλε στη φόρα ό,τι πολυτιμότερο είχε, τη σχέση της με την οικογένεια για να πουλήσει το δικό της προϊόν. Είναι κι αυτό, μία μορφή εκδίκησης.