HARVEY WEINSTEIN

Ο CEO του CBS απομακρύνεται μετά από 14 υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης εις βάρος του

Photo by Jordan Strauss/Invision/AP, File

Με «στρατηλάτη» τον ρεπόρτερ Ronan Farrow, που αποκάλυψε άλλωστε και το σκάνδαλο Weinstein, αποκαλύπτεται άλλη μια μεγάλη υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης. Αυτή τη φορά το φαινόμενο που, όπως όλα δείχνουν διατρέχει όλη την showbiz (αν όχι γενικότερα τον χώρο εργασίας), αφορά στον ισχυρό άνδρα του τηλεοπτικού σταθμού CBS, Leslie Moonves, εις βάρος του οποίου ήρθαν στο φως νέες μαρτυρίες που ενοχοποιούν τον 68χρονο άνδρα. Οι 6 νέες υποθέσεις έρχονται να προστεθούν στις συνολικά 14 μαρτυρίες γυναικών πως έχουν πέσει θύματα παρενόχλησης, ακόμη και κακοποίησης από τον Leslie Moonves.

Και μπορεί έπειτα από τις πρώτες αποκαλύψεις το κανάλι να μην πήρε την απόφαση να απομακρύνει τον ισχυρό άνδρα, όμως το νέο κύμα αποκαλύψεων έφερε «τσουνάμι» στο τηλεοπτικό δίκτυο. Πέραν της απομάκρυνσης Moonves, το κανάλι κατέληξε σε συμφωνία με τις αρχές να δωρίσει 20 εκατομμύρια δολάρια για τους σκοπούς του κινήματος #MeToo και άλλων οργανισμών που έχουν στόχο την εξίσωση των φύλων στον εργασιακό χώρο. Μάλιστα από τον σταθμό απάντουν στις επικρίσεις που θέλουν τον Moovnes να λαμβάνει αποχωρώντας 100 εκατ. δολάρια, πως ο πρώην CEO δεν πρόκειται να αποζημιωθεί.

Ο Moovnes υποδέχτηκε την Jessica Pallington, μια από τις γυναίκες που μιλούν για τις τραυματικές εμπειρίες της μαζί του, φορώντας το μπουρνούζι του. Το επαγγελματικό ραντεβού πίσω στο 1994, όταν ο άνδρας ήταν πρόεδρος της Warner Bros, κατέληξε με εκείνον να την ρωτά για την προσωπική της ζωή, τις σεξουαλικές της προτιμήσεις και τέλος να την αναγκάζει να του κάνει μασάζ, πριν την διατάξει να του κάνει στοματικό έρωτα. Πριν την σεξουαλική πράξη, ο Moonves είχε αναφερθεί στην επαγγελματική καριέρα της Jessica Pallington, που επεδίωκε τότε να μπει στον χώρο του σεναρίου στην τηλεόραση, ενώ ενδιαφερόταν να μάθει αν εκείνη γοητεύεται από ισχυρούς άνδρες.

Συνέχισε να φορά τα ρούχα του. Φορούσε εσώρουχο Calvin Klein. Πίεζε το κεφάλι μου δυνατά. Ήταν βίαιο και επιθετικό. Η πράξη του ήταν ιδιαίτερα βάναυση. Άρχισα να παθαίνω κρίση πανικού

Ο απομακρυνθείς πρόεδρος του CBS είχε ζητήσει τότε από την συνεργάτη του να κάνουν σεξ, κάτι που εκείνη αρνήθηκε, καθώς όπως περιγράφει σήμερα, είχε καταληφθεί από κρίση πανικού. Όταν συνήλθε από την κρίση, σηκώθηκε και έφυγε από το δωμάτιο. Την επόμενη φορά που ο Leslie Moonves επεχείρησε να της ριχτεί, εκείνη κατάφερε να βρει έναν τρόπο να τον αποτρέψει, προσποιούμενη πως είναι σε σχέση και ετοιμάζεται να παντρευτεί. Έκτοτε, η Pallington αναφέρει στο δημοσίευμα πως αντιμετώπισε έναν παγωμένο, σχεδόν αγενή προϊστάμενο που σχεδόν «γάβγιζε» τις εντολές του. Ο ισχυρός άνδρας της τηλεόρασης έφτασε στο σημείο να κάνει (ή να παριστάνει πως) τηλεφωνικό σεξ μπροστά στην υφισταμένη του. Η επαφή με τον Moovnes επιδείνωσε την πολυετή μάχη της με το στρες, την κατάθλιψη και τις κρίσεις πανικού, ενώ πολύ σύντομα αποφάσισε να σταματήσει να κυνηγά το όνειρό της για καριέρα στην τηλεόραση.

Για χρόνια ένιωθα ντροπή. Δεν έλεγα στους ανθρώπους ολόκληρη την ιστορία ή την εξιστορούσε με τρόπο που να μοιάζει με σχέση

σχολιάζει σήμερα και προσθέτει: «Ήταν εξευτελιστικό γιατί τότε πίστευα πως οποιοσδήποτε βάζει τον εαυτό του σε μια τέτοια κατάσταση είναι ηλίθιος, αδύναμος». Συνολικά 14 γυναίκες περιέγραψαν την εμπειρία τους στα δημοσιεύματα του Ronan Farrow. Η Deborah Green, μακιγιέζ χρειάστηκε να συναντηθεί με τον Moonves προκειμένου να τον μακιγιάρει και να φροντίσει το χτένισμά του ενόψει κάποιου διαφημιστικού. Η γυναίκα ισχυρίζεται επίσης πως ο 68χρονος σήμερα άνδρας της ζήτησε να του κάνει μασάζ. Όταν εκείνη αρνήθηκε, επικαλούμενη την σχέση της, τότε εκείνος φρόντισε να μειωθεί δραματικά η δουλειά της στο κανάλι.

Ο ισχυρός άνδρας του CBS διαψεύδει τις κατηγορίες

Απαντώντας στο δημοσίευμα ο Moonves αρνείται τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τις αναληθείς. Όπως λέει, όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα και το ποιον του. Δείτε την ανακοίνωσή του.

«Τα περασμένα 24 χρόνια είχα την τιμή να ηγηθώ της αναγέννησης του CBS και της μεταμόρφωσής του σε μια πρωτοπόρα εταιρία μέσων μαζικής ενημέρωσης. Το καλύτερο κομμάτι του ταξιδιού αυτού ήταν να δουλεύω πλάι σε αφοσιωμένους ταλαντούχους ανθρώπους στην εταιρία. Μαζί χτίσαμε το CBS, ως έναν προορισμό όπου οι καλύτεροι του χώρου εργάζονται και ξεχωρίζουν.

Αναληθείς ισχυρισμοί δεκαετιών γίνονται τώρα σε βάρος μου, χωρίς να συνάδουν με αυτό που είμαι. Ως συνέπεια, δεν θα είμαι πλέον πρόεδρος και γενικός διευθυντής του CBS.

Λυπάμαι που αποχωρώ από την εταιρία. Εύχομαι μόνο το καλύτερο για τον οργανισμό, το νεοσύστατο συμβούλιο και όλους τους εργαζόμενούς του»

Κεντρική φωτογραφία: Photo by Jordan Strauss/Invision/AP, File