GAME OF THRONES

EMMYS 2015: Το Game of Thrones πάει για το Μεγάλο Βραβείο! (επιτέλους;)

Τα Emmys έχουν μια στείρα παράδοση να αναγνωρίζουν το ‘φρέσκο’ με καθυστέρηση. Τιμώντας κάποιες σειρές και πρωταγωνιστές με επαναληπτική εμμονή (όπως οι 5 συνεχόμενες νίκες για το Modern Family ή οι 4 νίκες της Julia Louis Dreyfuss στο Veep) πολύ συχνά αδικούνται νεώτερες σειρές και περφόρμερς που χαίρουν κριτικής κι εμπορικής αποδοχής. Φέτος όμως δείχνει να φυσάει άνεμος αλλαγής με πολύ καινούριο πράγμα να φιγουράρει στις υποψηφιότητες, αλλά και αγαπημένους βετεράνους που ίσως να έφτασε η ώρα τους να δικαιωθούν.

H ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ GAME OF THRONES

Καμιά άλλη σειρά δε μονοπώλησε τη φαντασία αλλά και τις online συζητήσεις του κοινού φέτος όσο η σειρά φαντασίας – φαινόμενο του HBO. Ακόμα και το ‘άλλο’ φαινόμενο που ακούει στο όνομα Walking Dead, δεν προκάλεσε τέτοιο πυρετό σχολιασμού και παραφιλολογίας όσο το Thrones.  Στον 5 κύκλο του, το GOT διεύρυνε τη βάση των φανατικών του με μια σεζόν ρολερκόστερ η οποία ειδικά με τα τελευταία 3 επεισόδια, έδωσε ατελείωτο υλικό σε online έντυπα και στους twitterοσχολιαστές (που φαίνεται να γίνεται κάτι σαν κανονικό… επάγγελμα πια) για ωσαννά έκπληξης αλλά και γνήσιου θαυμασμού. Οι 24 υποψηφιότητες του λοιπόν (οι περισσότερες που έχει λάβει ποτέ) δεν αποτελούν και τόσο μεγάλη έκπληξη για μια σειρά που μετά από 5 σεζόν βρίσκεται στο peak της καλλιτεχνικής εξέλιξης και δημοτικότητας της. Θα μπορούσε να κερδίσει για τη δραματική ένταση του επεισοδίου με το ‘walk of shame’ της Σέρσεϊ και μόνο!  Μιλάμε για το βραβείο καλύτερης δραματικής σειράς έτσι; H Ακαδημία έχει προϊστορία μιας κάποιας εκτίμησης για σειρές που έχουν sci-fi ή στοιχεία φαντασίας. Ναι, έχουν προταθεί πολλάκις σειρές όπως το original Star Trek, η Ζώνη του Λυκόφωτος, το Twin Peaks, τα X-Files, το True Blood, ακόμα και το Heroes (η 1 σεζόν φυσικά…) αλλά αυτή η ‘αγάπη’ είναι κάπως κουτσουρεμένη καθώς κανένα από αυτά τα  shows δεν κατάφερε τελικά να κερδίσει το μεγάλο βραβείο. H μόνη σειρά φαντασίας που κατάφερε να κερδίσει, όντας η εξαίρεση που επιβεβαιώνει αυτόν τον κανόνα, είναι το ‘Lost’!

 

ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΟΜΩΣ; Θεωρητικά ΝAI. Όλα δείχνουν ότι αυτή είναι η χρονιά του. Μόνο ένα εμπόδιο στέκει στο δρόμο των Θρόνων για το ‘χρυσό’ και ονομάζεται Mad Men. H σειρά που οι κριτικοί λάτρεψαν περισσότερο ακόμη κι από τους φαν της, τελείωσε. Αυτό μπορεί να είναι αρκετό για να κάνει κάποιους ψηφοφόρους να θέλουν να την αναγνωρίσουν για μια τελευταία φορά ως αποχαιρετιστήρια ένδειξη εκτίμησης, ακριβώς όπως έγινε πέρυσι με το φινάλε του Breaking Bad.

Happy Fact: Με όλη την προσοχή που απήλαυσε η Lena Hedey εξαιτίας του σεναριακού focus στον χαρακτήρα της Σέρσεϊ φέτος , είχε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ‘σκίσει’ στο ρόλο κι αυτό ακριβώς έκανε. Το βραβείο β’ ρόλου είναι δικαιωματικά δικό της!

ΟΙ DRAMA KINGS ΑΝΤΡΕΣ

 

Στην κατηγορία του ‘Πρωταγωνιστή Δραματικής Σειράς’ μπορεί να κρύβεται η λύτρωση του αδικημένου έως τώρα Jon Hamm, απόλυτου πρωταγωνιστή και ‘καρδιά’ του Mad Men. Με την 8 συνεχόμενη υποψηφιότητα του, αν κερδίσει θα δικαιωθεί για τον εικονικό ρόλο του Dan Draper που έπλασε τόσο εκπληκτικά και με αξιοθαύμαστη συνέπεια, αν όχι, ο Hamm θα γίνει κάτοχος ενός αρνητικού ρεκόρ: Θα στεφθεί ο ηθοποιός με τις περισσότερες υποψηφιότητες στην ιστορία του θεσμού, χωρίς καμία νίκη. Οι πραγματικά καλοί συνυποψήφιοι του (Kevin Spacey-House of Cards,  Bob Oedenkirk του Better Call Saul που αποτελεί spinoff του Breaking Bad, Kyle Chandler του καινούριου Bloodline και Jeff Daniels του άνισου Newsroom) αν κι όλοι βρίσκονται στη λίστα δικαιωματικά, δε φαίνεται να τον απειλούν στην ουσία.  Χ(α)μμμμμ.

ΟΙ ΣΤΑΡΣ

 

Στους Γυναικείους ρόλους έχουμε πραγματική θύελλα από αναγνωρίσιμες σταρς. Στην κωμωδία η τέσσερις φορές νικήτρια Julia Louis Dreyffus του Veep ανταγωνίζεται πολλές αστείες κυρίες: Tη Lisa Kudrow στο υποτιμημένο μικρό αριστούργημα The Comeback, την Amy Poehler στο Parks and Recreation, την πανταχού-παρούσα φέτος Amy Schumer (Inside Amy Schumer)  και την υπέροχη Lily Tomlin του αγαπημένου μας Grace and Frankie! Διάβασε εδώ γιατί πρέπει να δεις το φανταστικό Grace and Frankie.

Στην κατηγορία της Δραματικής Πρωταγωνίστριας έχουμε την επέλαση των έγχρωμων κυριών. Για πρώτη φορά στην ιστορία των emmys δύο μαύρες ηθοποιοί συναγωνίζονται με αξιώσεις για το βραβείο . Η Viola Davis της νέας ένοχης απόλαυσης ‘How to Get Away with Murder’  και η ελαφρώς over-the-top Taraji P. Henson της hit μουσικής σαπουνόπερας Empire, είναι τα φαβορί με πρακτικά ίσες πιθανότητες για νίκη. Οι υπόλοιπες κυρίες: Claire Danes (δις νικήτρια για το Homeland), Robin Wright (House of Cards – έκλεψε την παράσταση σε μια μέτρια τρίτη σεζόν),η βετεράνος πια Elisabeth Moss, ανήκουν μάλλον στην κατηγορία “happy to be nominated”.  Μοναδική αξιοσημείωτη απειλή για τα δύο φαβορί είναι η Tatiana Maslani του φ-α-ν-τα-α-σ-τ-ι-κ-ο-ύ Orphan Black.

Η ΚΩΜΩΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ‘ΔΙΑΦΑΝΗ’

 

Στην κατηγορία για την ‘Καλύτερη Κωμωδία’ τα πράγματα μέχρι πέρσι ήταν απλά και λίγο-πολύ αναμενόμενα. Το Modern Family ήταν ο κατ’ εξακολούθηση θριαμβευτής επί 5 χρόνια κι αν και αποτέλεσε πραγματική ‘πρόταση’ στην τηλεοπτική κωμωδία όταν πρωτοεμφανίστηκε, η καινοτομία του είναι  πια old news. Όλα δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να επιβραβευτεί κάτι νέο κι αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το Transparent. H online-streaming σειρά του Amazon (ναι του ηλεκτρονικού ‘πολυκαταστήματος’) αν και κυκλοφόρησε πριν από ενάμιση χρόνο (με όλα της τα επεισόδια ταυτόχρονα, ακριβώς όπως κάνει το Netflix με τις σειρές του) κάθε άλλο παρά έχει ξεχαστεί. O 70χρονος πρωταγωνιστής μετά από χρόνια στη ντουλάπα αποφασίζει ότι ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις ο πραγματικός σου εαυτός και γίνεται η Maura. Ή όπως τον αποκαλούν τα τρία ενήλικα και dysfunctional παιδιά του η Moppa (Mother+Pappa!). Αν σας ακούγεται γνώριμο μετά τον τυφώνα Caitlyn Jenner, είναι γιατί οι παραλληλισμοί είναι υπαρκτοί, με μία βασική διαφορά: H Maura δεν προέρχεται από μια μηντιακή δυναστεία όπως οι Καρντάσιανς ούτε έχει την αναγνωρισιμότητα και τις στρατιές από μακιγιέρ και κομμωτές που ακολουθούν και φροντίζουν το image της Caitlyn.

 To Transparent είναι συχνά πολύ αστείο, πολύ ανθρώπινο και πέρα για πέρα αληθινό. Πιο πολύ δραματική κομεντί παρά καθαρόαιμη κωμωδία, είναι ότι πιο καινούριο και επίκαιρο έχει εμφανιστεί στα EMMYS τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα η καλλιτεχνική ανανέωση της  τηλεόρασης να βρει αντίκρισμα αναγνώρισης και στα βραβεία ΕΜΜΥ.