WATCHLIST

Ελληνική σειρά με πρωταγωνιστές γκέι ζευγάρι; Μη με σκας!

Ήμουν αρνητικά προκατειλημμένη, κυρίως γιατί έχω κουραστεί να βλέπω την ''τόσο προοδευτική'' ελληνική τηλεόραση να προσπαθεί να οικειοποιηθεί ομοφυλόφιλους ήρωες, παρουσιάζοντάς τους εντελώς λάθος. Δεν περίμενα λοιπόν πολλά ούτε από αυτή τη μεταφορά του ''Vicious'' στο ελληνικό ''Μη με σκας''. Αν και η προϋπηρεσία του Γιάννη Μπέζου, στον Γιάννη των ''Απαράδεκτων'' ήταν ένα πολύ καλό χαρτί στο... gay βιογραφικό του.

Ο Γιάννης Μπέζος και ο Πέτρος Φιλιππίδης είναι οι δύο αυτοαποκαλούμενοι ”καλύτεροι ηθοποιοί της Ελλάδας”. Τίτλος που δε μπορούμε να πούμε πως στεφανώθηκαν επάξια μετά τα χτεσινά 40 λεπτά στα οποία σταθήκαμε άλαλοι μπροστά στις οθόνες μας. Στις 10.30 ακριβώς, το νέο σίριαλ ξεκίνησε σε ένα αντικέ διαμέρισμα με ορισμένα εξαιρετικά vintage έπιπλα – αλλά αυτό δε μας αφορά εδώ.

Ο Σωκράτης και ο Αιμίλιος, είναι μαζί εδώ και 30 χρόνια. Σε αυτό το πρώτο επεισόδιο λοιπόν, έχουν παρεξηγηθεί αφού ο ένας θεωρεί πως ο άλλος δε θυμάται την ημέρα της επετείου τους. Το αποτέλεσμα; Διάλογοι με όχι ιδιαίτερα ευφυείς μπηχτές και ειρωνείες, καθώς και μικροτσακωμοί που ώθησαν αρκετές φορές τον Πέτρο Φιλιππίδη στο να ξεστομίσει λέξεις όπως ”πασέ, decadence, jamais”.

Υποθέτω πως αν ζητούσα από τον Σεφερλή να γράψει το σενάριο γι’ αυτή τη σειρά σήμερα, θα πρότεινε τις ίδιες λέξεις. Ίσως και σε κάποια πιο αστεία ακολουθία. Ή αν βάλουμε να δούμε τους ”Απαράδεκτους” σήμερα, που μεταδόθηκαν 24 χρόνια πριν, ο Γιάννης σίγουρα μιλάει με τον ίδιο τρόπο.

 

Ο Γιάννης Μπέζος και ο Πέτρος Φιλιππίδης, σίγουρα ήταν τουλάχιστον αξιοπρεπείς. Παρά το γεγονός ότι το να κλαψουρίσεις για ένα κάψιμο ή έναν λεκκέ από φαγητό στα 60 σου είναι λίγο τραβηγμένο, δε μπορώ να πω πως είχε πολλά ουρλιαχτά, χοροπηδηχτά ή καρτουνίστικες αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα ο ρόλος του Μίνου Θεοχάρη στο Κάτω Παρτάλι. Προφανώς δεν ξεπεράσαμε το στάδιο της υπερβολικής θηλυπρέπειας και σε περισσότερα από αρκετά σημεία οι δύο ηθοποιοί το έζησαν λίγο πιο πολύ σαν καρικατούρες παρά σαν πραγματικό γκέι ζευγάρι.

Όπως είπε πολύ πετυχημένα η Μαρία Αντουλινάκη δια στόματος του ρόλου της ως οικιακή βοηθός ”Είναι δυνατόν ολόκληροι άντρες να κάνετε σαν μπεμπέκες;”. Η τραγική σεναριακή ειρωνεία είναι έκδηλη εδώ σε όλο της το μεγαλείο. Όχι δεν πιστεύω πως ήταν σκόπιμο.

Το να είναι κανείς ομοφυλόφιλος, δε σημαίνει ότι κάνει αέρα με τη βεντάλια σχεδόν προσπαθώντας να δολοφονήσει τον απέναντί του, ούτε ότι εκφέρει απαραίτητα διαφορετικά τον λόγο. Παρά την ιδιαίτερα έντονη ανάγκη των πρωταγωνιστών να τους αποδείξει ο σύντροφός τους την αγάπη του, όταν ήρθε η ώρα του φιλιού ήταν φυσικά.. στο μάγουλο. Πόσα ν’ αντέξει και ο Έλληνας τηλεθεατής;

Δεν ξέρω τι είναι αυτό που φταίει. Το ανύπαρκτο σενάριο; Οι προβλέψιμοι διάλογοι; Η στερεοτυπική αντιμετώπιση των ρόλων από τους ηθοποιούς; Ή μήπως ο ρόλος της χαζής ξανθιάς που γκομενίζει Τάκηδες επειδή της αρέσει το όνομα;

Είναι στενάχωρο να ξεθάβουμε τόσο παλιακά τρικ για να κάνουμε τον τηλεθεατή να γελάσει. Μέχρι και τον Γιώργο Κωνσταντίνου θυμήθηκαν σε αυτή την παραγωγή.

Υποθέτω πως θα το δω άλλη μια φορά, από τύψεις ότι δεν γύρισα έτσι απλά την πλάτη σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα στην παρθενική του προβολή. Ειδικά, όταν πιστεύω πως πλέον υπάρχει πραγματικά χώρος για ένα αληθινό γκέι ζευγάρι όχι μόνο στην ελληνική τηλεόραση, αλλά και στο μέσο ελληνικό νοικοκυριό. Ας γίνει τουλάχιστον η αρχή από τα χαζοκούτια με τους αποκωδικοποιητές αναλογικού σήματος που φιγουράρουν αριστερά και δεξιά. (Τα σεμεδάκια είχαν περισσότερο γούστο)

Ένας χρήστης του Twitter φρόντισε να μας δείξει ”πώς το κάνουν” στο εξωτερικό. Εκεί που δε φοβούνται το ΕΣΡ.