WATCHLIST

Αυτές τις σειρές αξίζει να τις ανακαλύψεις

Μπορεί το ενδιαφέρον και το online chatter του κοινού παγκοσμίως να μονοπωλούν οι ‘top’ σειρές, όπως το House of Cards τον προηγούμενο μήνα και φυσικά το Game of Thrones αυτήν την εποχή, υπάρχουν όμως πολλές άλλες τηλεοπτικές δημιουργίες που αξίζουν την προσοχή μας και τον χρόνο μας.

Το λέμε και το ξαναλέμε, η τηλεοπτική παραγωγή εδώ και κάποια χρόνια είναι σε δημιουργικό αλλά και ποσοτικό peak. Με τα patterns θέασης να έχουν αλλάξει άρδην, νέες σειρές έρχονται από όλες τις μεριές, από τα κλασσικά free κανάλια που κάποτε είχαν και το μερίδιο του λέοντος στην παραγωγή (NBC, CBS, FOX), τα καλωδιακά που εδραιώθηκαν την περασμένη δεκαετία (HBO, Showtime, FX κλπ.) μέχρι τους νέους streaming ‘παίκτες’ όπως το Netflix και το Amazon, είναι τόσες πολλές οι καλές σειρές που ξεπετάγονται η μία μετά την άλλη, που είναι δύσκολο να κρατήσεις σκορ.

Αντιθέτως είναι πολύ εύκολο κάποιο εξαιρετικό πρόγραμμα να χαθεί μέσα στη μηντιακή «φασαρία» και την ταχύτητα που αλλάζει το hip το νέο και το hot της στιγμής. Αυτές είναι μερικές σειρές που αξίζουν μια ευκαιρία στο μεγάλο διάστημα που μεσολαβεί από Δευτέρα σε Δευτέρα μέχρι… το νέο επεισόδιο GOT της εβδομάδας:

ORPHAN BLACK

Αν κι έκανε πρεμιέρα το 2013, αυτή η σειρά του BBC Αmerica, απέκτησε τη φήμη και την εκτίμηση που δικαιωματικά της αξίζει κάπως βραδυφλεγώς. Η ιστορία της Sarah, μιας νεαρής, δυναμικής γυναίκας της ‘πιάτσας’ που λένε, η οποία γίνεται μάρτυρας της αυτοκτονίας μιας ξένης στο metro. Το τρελό της υπόθεσης είναι ότι η γυναίκα που αυτοκτονεί είναι ολόιδια εμφανισιακά με την Sarah! Πολύ γρήγορα και χωρίς μεγάλη σκέψη η καπάτσα πρωταγωνίστρια χρησιμοποιεί το χαμαιλεοντικό της ταλέντο και ενστερνίζεται την ταυτότητα της οικονομικά άνετης θανούσας, στην προσπάθεια να βρει λύσεις σε δικά της προβλήματα αλλά αυτό είναι μόνο η –πολύ ενδιαφέρουσα- αρχή. Οδηγούμενη από τις εξαιρετικές κριτικές για την ερμηνεία της Tatiana Maslany που πραγματικά ‘σκίζει’ την οθόνη με το ταλέντο και την ενέργεια της, το Orphan Black έγινε αργά και σταθερά μια από στόμα-σε-στόμα επιτυχία που θα σου κάψει το μυαλό κι αν δεν την έχεις δει ήδη ΠΡΕΠΕΙ!

THE NIGHT MANAGER

O Hugh Laurie μπορεί να (μας) έλειψε από την τηλεόραση μερικά χρόνια, αλλά ο αγαπημένος πρώην τηλεοπτικός doctor συναντιέται με τον ανερχόμενο και so-hot-now Tom Hiddleston, σε αυτήν την κατασκοπική περιπέτεια βασισμένη στο μυθιστόρημα τoυ John Le Carre. O Hiddleston, γνωστός από τη συμμετοχές του στα Thor και Avengers ως υπερκακός Loki, είναι ο Βρετανός manager του τίτλου σε ένα ξενοδοχείο στο Κάιρο της Αιγύπτου. Ο Jonathan στρατολογείται από πράκτορες ώστε να διεισδύσει στο δίκτυο ενός καρτέλ εμπορίας όπλων για να ξεσκεπάσει τη σχέση του με έναν γνωστό Βρετανό δισεκατομμυριούχο (εδώ μπαίνει ο dr.House). Η κατασκοπική ίντριγκα, τα εξωτικά locations και μια εσάνς από Ταλαντούχο κο Ρίπλει, κάνουν αυτήν την υπέροχα κινηματογραφημένη σειρά απόλυτο must see!

BILLIONS

Στην εποχή του παγκόσμιου οικονομικού πολέμου που διαδραματίζεται κάτω από τη μύτη μας, το Billions έρχεται ως ένα απόλυτα συντονισμένο με το παρόν τηλεοπτικό σχόλιο. O εισαγγελέας Chuch Rhoades κυνηγάει τον βασιλιά των hedge funds Bobby κι ένας μανιασμένος πόλεμος ανάμεσα σε δύο επιφανείς και δυνατού Νεουορκέζους ξεσπά. Σαν μια meta εκδοχή του Λύκου της Wall Street, το Billions είναι σκληρό, αμείλικτο και ανατριχιαστικά αληθοφανές. Ο καρατερίστας Paul Giamatti κι ο Damian Lewis της φήμης του Homeland (αλλά και των Νυφών του Βούλγαρη) ανεβάζουν τον πήχη και κάνουν αυτήν την πραγματικά «σύγχρονη» σειρά, ένα ερμηνευτικό μπρα-ντε-φερ που της δίνει έξτρα πόντους ενδιαφέροντος.

VIKINGS

Η ‘άνθηση’ της τηλεοπτικής παραγωγής που έφτασε μέχρι και τις streaming πλατφόρμες τύπου Netflix και Amazon, δεν άφησε παραδοσιακά κανάλια «ειδικού» περιεχομένου με σταυρωμένα χέρια. Το History Channel μπαίνει με το ‘Vikings’ δυναμικά στο παιχνίδι με την πλούσια παραγωγή της πρώτης του σειράς (σχεδόν) μυθοπλασίας, προσπαθώντας να ανταγωνιστεί ισότιμα το HBO και τους άλλους τηλεοπτικούς παίκτες. Το ‘σχεδόν’ που αναφέραμε προηγουμένως αφορά την υβριδική ταυτότητα της σειράς καθώς παίρνει ιστορικά καταγεγραμμένα γεγονότα που αφορούν τους Βίκινγκς όπως τα μαθαίναμε στο σχολείο και τα εντάσσει δραματουργικά στην ιστορία του Ragnar Lothbrok. Ο Ragnar ξεπήδησε ως «πρώτος» Βίκινγκ των Σκανδιναβικών θρύλων και προσγειώθηκε κάπου ανάμεσα στο μύθο και την πραγματική ιστορική φιγούρα. Όλη η σειρά αποτυπώνει την πορεία του άφοβου πολεμιστή Ragnar και των αδερφών του από την αρχηγεία της φυλής τους στο θρόνο όλων των Βίκινγκς ως απόλυτος βασιλιάς.

GRACE AND FRANKIE

H αλήθεια είναι ότι οι πιστές αναγνώστριες του Ladylike δεν ακούν το αγαπημένο μας sitcom για πρώτη φορά αφού του είχαμε κάνει ένα αποκλειστικό αφιέρωμα κατά την πρεμιέρα της πρώτης σεζόν του ένα χρόνο πριν. Λίγο πριν την πρεμιέρα του 2ου κύκλου την Παρασκευή 6 Μαΐου, είπαμε να σας φρεσκάρουμε τη μνήμη γιατί τα γέλια αξίζουν τον κόπο! Σε ένα από τα φιλικά δείπνα που χρόνια κάνουν η Frankie και η Grace με τους συνέταιρους και φίλους συζύγους τους, οι δυο άντρες τους αποκαλύπτουν το μυστικό βόμβα που θα αλλάξει τις ζωές και των τεσσάρων για πάντα: Οι δυο κύριοι αποφάσισαν να ‘βγουν από τη ντουλάπα και να τις αφήσουν για να ζήσουν μαζί ως gay ζευγάρι. Όσο τραβηγμένο ακούγεται ως concept, τόσο αστεία κι έξυπνα δοσμένη είναι αυτή η ιστορία όψιμης ‘ενηλικίωσης’ δύο ώριμων αλλά ακαταμάχητων γυναικών. Παιγμένες με μπρίο αλλά και τρυφερότητα από τις Jane Fonda και Lily Tomlin, οι δύο πρωταγωνίστριες βρίσκονται σε τέλεια κομεντιέν φόρμα κι εμείς θαυμάζουμε την… «τρίτη» καριέρα τους σε αυτήν την σειρά του HBO που αποτελεί χιουμοριστική ανάσα στην τηλεοπτική σκοτεινια και την αιματοβαμμένη σοβαρότητα.