WATCHLIST

Ελληνική Τηλεόραση – Ανασκόπηση: 2017 λόγοι που φέτος μας έκανε να βαρεθούμε

Ωραία, ας κάνουμε ένα απλό τεστ. Άσε λίγο τo PC στην άκρη και προσπάθησε να θυμηθείς τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ σου έκανε εντύπωση το 2017, ένα ωραίο, φρέσκο, διαφορετικό, minblowing πράγμα που είδες φέτος στην ελληνική τηλεόραση. Ας το πάμε κι ένα βήμα παρακάτω: για ποιο πρόγραμμα έχασες ένα ραντεβού, κλείστηκες το βράδυ στο σπίτι, σκέφτηκες να το γράψεις, ή κάθισες και το έψαξες αργότερα στο repeat, στο on demand, ή στο web tv. KAI ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΤΟ SURVIVOR! (Ούτε το φινάλε του «Μπρούσκο». Ούτε το «Τατουάζ».) Χμμμ, αυτό ακριβώς θέλω να πω.

Με αυτές τις 2 ή 3 εξαιρέσεις, η ελληνική τηλεόραση δεν έκανε φέτος ΟΥΤΕ ΜΙΑ νέα πρόταση – μια πρόταση από αυτές που θα μπορούσαν να σε καθηλώσουν, είτε γιατί είναι νέα, αστεία και ευρηματική, ή μια ακριβή, καλογυρισμένη παραγωγή, ή έστω – είναι μια καλή αντιγραφή.

Παγιδευμένοι σε μια παρατεταμένη «στάση εργασιών» λόγω της γενικότερης θολούρας του «τι θα  γίνει με τις τηλεοπτικές άδειες», οι καναλάρχες αρκούνται λίγο πολύ σε «μια από τα ίδια».

Δοκιμασμένες συνταγές, σίγουρα λεφτά. Λαϊκό, μαζικό πρόγραμμα, reality, μαγειρικές, τραγούδια, τηλεπαιχνίδια κάθε είδους, μπόλικη ψυχαγωγία, ελάχιστη ενημέρωση, ακόμα πιο λίγα πολιτικά talk shows, ντοκιμαντέρ, εκπομπές με κοινωνικά θέματα, (κάτι που ωστόσο αναμένεται να αλλάξει, μετά τον «επανασχεδιασμό» του «Ε» και την είσοδο στο παιχνίδι του νέου, ισχυρού παίκτη Ιβάν Σαββίδη), αποψιλωμένη σάτιρα.

Ακόμα και ο ΣΚΑΪ, εισήγαγε reality και talent shows στο πρόγραμμά του ενισχύοντας το κομμάτι της ψυχαγωγίας, εις βάρος του «σοβαρού» ειδησεογραφικού του προφίλ (διότι όταν κάνεις 40- 60% στο prime time – με ό,τι συνεπάγεται αυτό διαφημιστικά – ας πάει και το παλιάμπελο με τον Παπαχελά…) κατορθώνοντας έτσι να «ανέβει θέση» στο τηλεκοντρόλ, δίπλα σε Ant1 και Alpha. Οι δυό «πυλώνες» της ελληνικής τηλεόρασης παραμένουν σταθεροί, καταγράφοντας, πάντως, απώλειες στα ποσοστά τους – για την ώρα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα του Ant1, καθώς τα σήριαλ (ιδίως στο δεύτερο μισό της σεζόν) δεν του «πάνε», η επιστροφή του Νίκου Χατζηνικολάου στο δελτίο δεν απέφερε τα αναμενόμενα και η ακριβότερη επένδυσή του, το «Νomads», «σκόνταψε» πάνω σε ισχυρό ανταγωνισμό στη ζώνη του.

Το «Ε» για την ώρα, βρίσκεται σε αμηχανία, εν’οψει αλλαγών, ενώ η αλλαγή του STAR πέρασε σχεδόν απαρατήρητη – ακόμα και το «γκανιάν» «Shopping star», είχε απώλειες από το φθινόπωρο και μετά.

Τέλος, το ΜΕGA, αν και κλειστό, συνεχίζει να εκπέμπει, σημειώνοντας θηριώδη ποσοστά τηλεθέασης (σ.σ. ορισμένα μάλιστα από τα σήριαλ που προβάλλονται σε επανάληψη, μπήκαν στη λίστα με τα 10 δημοφιλέστερα προγράμματα στο νεανικό-δυναμικό κοινό) και οδηγώντας σε απελπισία και δίκαιη οργή τους απλήρωτους εργαζόμενούς του.

Και τώρα, ας πάμε πάλι στην αρχή και ας ξανακάνουμε το τεστ. Αν κλείσεις τα μάτια και προσπαθήσεις να σκεφτείς τι είδες πιο πολύ ή πιο συχνά φέτος (και ας μην αισθανόσουν πάντα πολύ καλά γι’ αυτό), θα εμφανιστούν τα ακόλουθα με τυχαία, ακατάτακτη σειρά.

1. Survivor (και Survivor Panorama)

 

Το φαινόμενο. Το τσουνάμι. Το πρόγραμμα που ήρθε από τα αζήτητα, τα σάρωσε όλα, δημιούργησε ένα «συμβάν τηλεθέασης» χωρίς προηγούμενο, οδήγησε 4 διευθυντές προγράμματος στον ψυχίατρο, χώρισε στα δύο τον τουϊτερόκοσμο (με τον Ντάνο ή με τον Χάντα) και επέβαλλε νέους «μικρούς ήρωες» της καθημερινότητας. (Αντρέα λείπεις)

2. Nomads

 

Eίδες Nomads. Έστω και μόνο για να τσεκάρεις την Κολέτσα με μαγιό, τον Μαυρίδη να λυγίζει και την Αποστολία Ζώη να κερδίζει τη μία ασυλία μετά την άλλη.

3. The Voice of Greece

 

Ίσως το μόνο talent show της ελληνικής τηλεόρασης, που ο κόσμος φέτος, είδε περισσότερο για τους coaches και τον παρουσιαστή και λιγότερο για τους υποψήφιους. Με Καπουτζίδη και Μουζουράκη σε μεγάλα κέφια, αποκοιμιόσουν γλυκά.

4. «My style rocks»

 

Κάτι η -θεά- Αραβανή, κάτι οι φαρμακερές ατάκες της Ραμόνα και τα ξεκατινιάσματα με την επιτροπή, έκανε ένα απρόσμενο buzz που ξεκίνησε από τα social media και εν τέλει καταγράφτηκε και στην  τηλεθέαση.

5. «Καλημέρα Ελλάδα»

 

Γιώργος Παπαδάκης, 26 χρόνια στη θέση του, η πρώτη σου «καλημέρα», κάθε μέρα. Ένας άντρας, μια συνήθεια, μια ζωή.

6. To δελτίο του Αlpha

#alphanewseason @elenimenegaki

A post shared by Alpha TV (@alphatv) on

 

Συνεχίζει να είναι κυρίαρχο, παρά τις όποιες προσπάθειες, να αντιγραφεί το δυναμικό «όρθιο στιλ» του Σρόιτερ.

7. Ελένη

A post shared by Alpha TV (@alphatv) on

 

Επειδή είναι η «βασίλισσα Ελένη» είτε στα πάνω της, είτε στα κάτω της παραμένει η μεγαλύτερη influencer της εγχώριας showbiz.

8. Τατιάνα

 

Επειδή είναι η Τατιάνα, ακόμα κι αν δεν συμφωνείς με αυτό που κάνει, θες να δεις πώς το κάνει.

9. Shopping Star

 

Αν και κάπως αποδυναμωμένο το δεύτερο μισό της σεζόν, έθρεψε με συνέπεια την gossip διάθεσή μας να δούμε (και να καννιβαλίσουμε χωρίς αναστολές) τι κρύβει μες στην ντουλάπα της η Αλίντα, χορεύτρια σάμπα – Πετράλωνα. Α παπαπαα!

10. «Μπρούσκο» – «Tατουάζ»

 

Είτε στον Ant1, είτε στον Αlpha, ο Ανδρέας Γεωργίου απέδειξε πως έχει στο τσεπάκι του τη μυστική συνταγή της επιτυχίας. Σεξ και ανατροπές, σεξ και μυστικά, σεξ και προδοσίες, σεξ και κέρατο, σεξ και σεξ. Άχαστο.

11. «Έλα στη θέση μου», « Το σόι σου»

 

Παραμένουν τα δυνατά χαρτιά του Alpha, στην κατηγορία «family series», ενώ η «Μουρμούρα» δυστυχώς από πέρυσι, χάνει διαρκώς έδαφος – είτε γιατί η θεματική της εξαντλήθηκε, είτε γιατί τα νέα της ζευγάρια δεν πείθουν.

12. Τους Ολυμπιακούς Aγώνες και εν γένει τις αθλητικές εκπομπές

Για προφανείς λόγους. Δεν θα μπω παραπάνω σε αυτό, αρκετά τραβάω στο σπίτι.

13. «Ράδιο Αρβύλα»

A post shared by ANT1 (@ant1tv) on

 

Διότι απλούστατα, είναι η καλύτερη εκπομπή σάτιρας της ελληνικής τηλεόρασης – το απέδειξε και η θριαμβευτική επιστροφή τους.

14. Τον Λιάγκα και την Φαίη. Tην Φαίη και τον Λιάγκα

A post shared by Giwrgos Liagas (@gliagas) on

 

Μέχρι τον Ιούνιο το «Πρωινό» έκανε την καλύτερη χρονιά του – fact. Όσο για τον Γιώργο, τον είδες έστω και μόνο για να καταλάβεις γιατί στο κομμάτια έχουν όλοι τα νεύρα τους μαζί του.

15. Τον Φουρθιώτη

Από σαββατοκυριακάτικη βαρεμάρα. Διότι βγάζει θέματα. Και διότι αγαπάς να τον μισείς.