Το Cosmo.gr πάει θέατρο: "Capo d' Istria" στο Beton 7

Πήγαμε, είδαμε και γράφουμε για μία παράσταση με πολύ ενδιαφέρον.

Ένας τίτλος που παίζει ανάμεσα στο όνομα και στο τοπωνύμιο. "Capo d' Istria" βασισμένο στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη

Από τη Χαρά Κιούση

Η Αναστασία Κουμίδου ανέβασε την ενδιαφέρουσα πολιτική παράσταση "Καποδίστριας" διασκευάζοντας την αλληλογραφία του ίδιου, το ομότιτλο έργο του Ν. Καζαντζάκη και σύγχρονο αρχειακό υλικό. Η θεατρική πράξη συμβαίνει τις  δυο τελευταίες ημέρες της ζωής αυτού του "άγιου της πολιτικής" και πρώτου άμισθου κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδος, που διέθεσε την προσωπική του περιουσία για τους σκοπούς του κράτους. Κι' αυτή η χρονική τοποθέτηση δημιουργεί " μια ιδανική συνθήκη του επείγοντος ", όπου κινήθηκε δυναμικά με λόγο επιμελημένο και οικείο, η εξαιρετική σκηνοθεσία.

Ένα δύσκολο εγχείρημα  με στοιχεία πολιτικού θρίλερ, που αποκαλύπτει την διαχρονικότητα  των πολιτικών γεγονότων  σ' αυτόν τον τόπο και την ιστορία να επαναλαμβάνεται κατασπαραγμένη από το σαράκι της δυσπιστίας, της διχόνοιας, της αμορφωσιάς και του διχασμού. Ανάμεσα στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις την θέσπιση των νόμων και την κοινωνική οργάνωση με αξιοκρατία, υπάρχουν κάποιες στιγμές διασκευασμένες που προσδίδουν ενέργεια στα σκηνικά δρώμενα.

Ο ανολοκλήρωτος έρωτας του κυβερνήτη προς την Ρωξάντρα Στούρτζα, οι σκληρές του συγκρούσεις με τον Κολοκοτρώνη και τον στρατηγό Μακρυγιάννη, οι κρυφές του συναντήσεις με τον σπιούνο που τον ενημερώνει για τις κινήσεις των αντιπάλων του και κάποιες ξιφομαχίες, αναπαριστούν τα πολιτικά γεγονότα  γύρω από το τεράστιο τραπέζι, στην σκηνή του black box.

Όλα  τυλιγμένα σ΄εναν εξαίσιο φωτισμό και ηχητικά κύματα θρίλερ, πιάνου και electrobeat, σε προκαλούν ν' αναρωτηθείς με περίσκεψη ποια θα ήταν " η τύχη της Ελλάδας αν δεν είχε δολοφονηθεί ο Ι. Καποδίστριας " από μια σφαίρα.

"Μια σφαίρα κάπου στον κόσμο" που δημοπρατείται στην σκηνή - εύστοχο εύρημα - γεφυρώνοντας "τον πραγματικό και τον σκηνικό χώρο του έργου".

Οι δυνατές ερμηνείες και η ομοιότης του Γ. Κροντήρη με τον Ι. Καποδίστρια ζωντανεύουν τον ιστορικό χρόνο. Προλάβετε την τελευταία παράσταση στις 30 Απριλίου, θα σας συναρπάσει.

Συντελεστές

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Αναστασία Κουμίδου

Σκηνικά: Απόστολος Βέττας

Μουσική σύνθεση: Αντριάνα Μίνου

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Βοηθός σκηνοθέτη: Χιονία Χιωτέλη 

Παίζουν: Βίκυ Μαραγκάκη, Γιώργος Κροντήρης, Νίκος Παπαδόπουλος, Ακίνδυνος Γκίκας

Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Μειωμένο: 5 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι)

Πληροφορίες εκδήλωσης

BETON7

Πύδνας 7, 11855 Βοτανικός, 210 7512625, http://www.beton7.com/

Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00

Διάρκεια: 70'

Είσοδος 5 - 10 ευρώ

TAGS:

SHARE

ΕΓΓΡΑΦΗ

LADYLIKE NEWSLETTER

Όσα θέλει μία γυναίκα στο email της

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ