ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι 7 νέες θεατρικές παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Η χαρά του θεατρόφιλου με τα όσα συμβαίνουν φέτος πάνω στο θεατρικό σανίδι. Με μία πρόχειρη καταγραφή αυτή τη στιγμή στα αθηναϊκά θέατρα παίζουν πάνω από 200 παραστάσεις, ενώ αρκετές ακόμα θα προστίθενται τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Φλεβάρη. Επιλέξαμε 7 από αυτές, πολλά υποσχόμενες, πολυαναμενόμενες και ευχόμαστε άξιες χειροκροτήματος. Κλείνεις εισιτήρια άμεσα γιατί προβλέπονται αλλεπάλληλα τα sold outs.

ΔΟΝ ΖΟΥΑΝ

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός καταθέτει τη δική του, σύγχρονη και πάντα ενδιαφέρουσα εκδοχή για τον θρυλικό καρδιοκατακτητή του Μολιέρου,  ενσωματώνοντας γύρω από τον μυθικό πυρήνα του θραύσματα κι από άλλους Δον Ζουάν της παγκόσμιας λογοτεχνίας και μάλιστα σε διττή απόδοση, κινηματογραφική και θεατρική. Συνοδοιπόροι του Μαρμαρινού σ’ αυτό το ταξίδι οι ηθοποιοί Χάρης Φραγκούλης (στον κεντρικό ρόλο), Ilya Algaer, Γιάννης Βογιατζής, Έφη Γούση, Adrian Frieling, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Τάσος Καραχάλιος, Ντένη Μακρή, Έλενα Μαυρίδου, Γιάννος Περλέγκας, η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και σολίστ Στέλιος Κατσατσίδης.

Στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση από τις 25/1 έως και τις 19/2.

Το trailer της παράστασης:

 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ

Ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, τον Χρήστο Στέργιογλου, τη Μαρία Σκουλά, την Υβόννη Μαλτέζου και μερικούς ακόμα εκλεκτούς συναδέλφους του στο κύκνειο άσμα του Τόμας Μπέρνχαρντ, ένα έργο-“γροθιά” για το ναζισμό το οποίο από την πρώτη φορά που παρουσιάστηκε στο κοινό, στη Βιέννη του 1988,  δεν έχει σταματήσει να συγκλονίζει.

Η Πλατεία Ηρώων ανεβαίνει στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων “Λευτέρης Βογιατζής” από τις 3/2.

ΝΙΚΗ

 

Βασίζεται στο τελευταίο, ομώνυμο, εξαιρετικό μυθιστόρημα (best seller και must-read αν δεν το ‘χεις ήδη κάνει ) του Χρήστου Χωμενίδη και αφηγείται την ιστορία της μητέρας, παράλληλα με εκείνη της νεότερης Ελλάδας, από τη μικρασιατική καταστροφή μέχρι το 2008. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Σταμάτη Φασουλή, Ο θίασος λαμπρός και πολυάριθμος, με επικεφαλής τους Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιο Μάινα, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Γωγώ Μπρέμπου, Ευγενία Δημητροπούλου, Μάξιμο Μουμούρη, κ.ά.

Το προσεχές θεατρικό υπερθέαμα ανεβαίνει στο Θέατρον. Πρεμιέρα: 10/2   

ΟΙ ΤΡΕΙΣΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ

Μια κωμωδία- φάρσα για την απιστία και την ανθρώπινη φύση αποτελεί το φετινό χειμερινό  θεατρικό εγχείρημα του Γιάννη Χουβαρδά. Ο γνωστός μας θεατράνθρωπος καταπιάνεται με το κωμικό έργο του Ευγένιου Λαμπίς, το οποίο φέρει το βασικό ερώτημα του αν τελικά η ευτυχία είναι κάτι το εφικτό. All star cast επί σκηνής, με τους Δημήτρη Τάρλοου, Χρήστο Λούλη, Λένα Παπαληγούρα, Λαέρτη Μαλκότση κ. ά.

Το έργο παίζεται ήδη στο  Θέατρο Πορεία.  

ΚΑΛΙΓΟΥΛΑΣ

Άλλη μία παράσταση που προβλέπεται χωρίς μεγάλο ρίσκο να γίνει ανάρπαστη. Μετά τα “Festen” και “Οι Ζωές των Άλλων” η Αλίκη Δανέζη Κνούτσεν σκηνοθετεί έναν θίασο 13 ηθοποιών με επικεφαλής τον Γιάννη Στάνκογλου σε ένα από τα πιο σημαντικά θεατρικά έργα του 20ου αιώνα, αποτυπώνοντας επί σκηνής την δραματική πορεία του Καλιγούλα προς το θάνατο ως μια πράξη “αυτοθυσίας” κι όχι παραφροσύνης, όπως αποτυπώθηκε από τον Αλμπέρ Καμύ το 1944. Ανάμεσα στα πρωτότυπα που έχει να προβάλλει αυτή η παράσταση, είναι η live μουσική επί σκηνής από τον Μπλέιν Ρέινινγκερ των Tuxedomoon. Το καστ συμπληρώνουν μεταξύ άλλων η Θεοδώρα Τζήμου, ο Ιερώνυμος Καλετσάνος, ο Μιχάλης Αfolayan, ο Χάρης Εμμανουήλ, κ.ά.  

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τις 3/2.    

ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΟΙ

Το πιο πολιτικό έργο του Φιόντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι ανεβαίνει σε σκηνοθεσία και μουσική Θοδωρή Αμπαζή με μία πρωτότυπη προσέγγιση, όπως καταλαβαίνουμε από αυτό το ” η παράσταση εξερευνά ιδιαίτερους τρόπους σκηνικής αφήγησης αξιοποιώντας τη χορικότητα και τη μουσική υπόσταση του δραματικού λόγου” που αναφέρεται στο σχετικό κείμενο. Δώδεκα ηθοποιοί, πέντε μουσικοί και μια λυρική τραγουδίστρια συνδιαλέγονται επί σκηνής και δημιουργούν ένα ψηφιδωτό διαφορετικών τεχνών, ερμηνεύοντας ένα θεατρικό ορατόριο. Πρωταγωνιστούν οι Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Μαρία Ζορμπά, Δημήτρης Ήμελλος, κ.ά.

Στο Θέατρο Rex- Σκηνή “Μαρίκα Κοτοπούλη” από τις 2/2

ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΟΥ

Πολυαναμενόμενη όσο δεν πάει, η κωμικοτραγωδία της Μαρί Τζόουνς που επέλεξαν να σκηνοθετήσουν από κοινού, πέρα από το σχεδόν αυτονόητο (δηλαδή να ερμηνεύσουν) οι Μάκης Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Χρυσοστόμου. Ο Τσάρλι κι ο Τζέικ είναι δύο φιλόδοξοι πλην τριτοτέταρτοι ηθοποιοί οι οποίοι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και που παίρνουν μέρος ως κομπάρσοι στα γυρίσματα μιας χολιγουντιανής υπερπαραγωγής σ’ ένα ξεχασμένο χωριό της Ιρλανδίας.

Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου από τις 25/1 έως και τις 9/4.