ΜΟΥΣΙΚΗ

Είδαμε κι εμείς το Rocky Horror Show

Μπορεί να έχεις ακούσει την ιστορία και να ξέρεις στο περίπου τι γίνεται αλλά αν δεν πας στο Rex να δεις από κοντά την ελληνική version του Rocky Horror Show δεν έχεις καταλάβει τίποτα.

Ο Guardian έγραψε πως είναι ένα από τα δέκα πιο σημαντικά μιούζικαλ όλων των εποχών. Ποιες είμαστε εμείς να πάμε κόντρα στον Guardian από τη στιγμή που στη σκηνή ανεβαίνουν: Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Νάντια Μπουλέ, Μάξιμος Μουμούρης, Τζένη Θεωνά, Βασιλική Τρουφάκου, Ιβάν Σβιτάιλο, Κλέων Γρηγοριάδης και ο ένας και μοναδικός Γιώργος Μαζωνάκης.

Πρόκειται για για μία σατιρική απόδοση των b-movies επιστημονικής φαντασίας, με αναφορές στις πρώτες ταινίες τρόμου του γερμανικού εξπρεσιονισμού μέχρι τους κιτς εκπροσώπους του είδους των αρχών της δεκαετίας του ’70.

 

Η ιστορία του Richard O’ Brien περιλαμβάνει pop τραγούδια, δυνατή μουσική, ψηλά τακούνια, leather υφάσματα, έντονο μακιγιάζ, ζαρτιέρες, εξωγήινους τραβεστί και σεξ.

Να σας πω δύο λόγια για την υπόθεση για να μπείτε στο κλίμα. Ο Μπραντ και η Τζάνετ, ένα ”φρέσκο” ζευγάρι ταξιδεύει εν μέσω καταιγίδας μέχρι τη στιγμή που σταματούν έξω από τον πύργο του εξωγήινου τραβεστί Φρανκ-ν-Φέρτερ για να ζητήσουν βοήθεια.

Μέσα στον πύργο γίνεται ο κακός χαμός. Τρελοί υπηρέτες, φόνοι και η δημιουργία του Ρόκι Χόρορ, ενός άντρα πλασμένου για να ικανοποιεί κάθε όρεξη του Φρανκ.

Φαντασμαγορικά κοστούμια και σέξι εσώρουχα και lingerie. Αυτό είναι το πρώτο που σκέφτεσαι όταν η παράσταση ξεκινά. Πού θα βρεις εκείνο see through baby doll της Mατζέντα; Intimissimi και Calzedonia για να κάνεις εμφάνιση αλά Rocky Horror.

Ας πούμε όμως και πώς μας φάνηκαν οι πρωταγωνιστές ντε

Ο Γιώργος Μαζωνάκης σε ρόλο αφηγητή απενοχοποιεί τη λογική της πίστας μπουζουκιού, φορώντας καταπληκτικά κόκκινα brogues.

 

Το Rocky Horror Show παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο West End το 1973 χτυπώντας τον πουριτανισμό και την σεμνοτυφία. Ναι, μπορεί να είναι ακραίο αλλά προβάλει με τον καλύτερο τρόπο την διαφορετικότητα χωρίς αυτή να είναι αναγκαίο να περιοριστεί στις σεξουαλικές προτιμήσεις.

”Μην το ονειρεύεσαι, ζήσε το” είναι το μότο της παράστασης. Κάνε αυτό που θέλεις χωρίς να σκέφτεσαι τα σχόλια που θα επακολουθήσουν. Το θέμα είναι να ζήσεις κι όχι να κοιτάς τη ζωή να περνά, κρυμμένη πίσω από πρέπει.

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος σκηνοθετεί ένα μιούζικαλ, αντάξιο των υπερπαραγωγών του εξωτερικού. Γρήγορες εναλλαγές, ρυθμός, ατάκες, γέλιο και μία πρόκληση που κινητοποιεί τον εγκέφαλο χωρίς να πρσβάλλει, αν και τραβηγμένη.

Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης είναι εξαιρετικός. Κινείται πάνω σε 12ποντα τακούνια, φορά ζαρτιέρες και στενό κορσέ, ενώ παράλληλα παίζει με μαεστρία.

 

Νάντια Μπουλέ και Μάξιμος Μουμούρης αποκάλυψη. Φωνή, κίνηση, συναίσθημα και πολύ χιούμορ. Ο Μάξιμος και τα τακούνια τσακωμένοι. Να τα λέμε κι αυτά.

 

Ιβάν Σβιτάιλο, εντυπωσιακός. Τραγούδι; Ερμηνεία; Κορμί; Δε γίνεται να μη μιλήσεις για το κορμί, όταν οι κοιλιακοί σου ζαλίζουν το μέσα σου.

Αν πάλι οι κοιλιακοί του Ιβάν σας φαίνονται αδιάφοροι, θα τρελαθείτε με τον Ρόκι Χόρορ ή Νάσο Παπαργυρόπουλο. Βασιλική Τρουφάκου και Τζένη Θεωνά, άξιες.

 

Τα κοστούμια έχει επιμεληθεί ο Γιώργος Σεγρεδάκης, το μακιγιάζ ο Γιάννης Μαρκετάκης και την ενορχήστρωση ο Δήμος Αναστασιάδης.

Λίγη ιστορία δεν βλάπτει

Το μιούζικαλ έκανε την πρώτη του πρεμιέρα το 1973, στη συνέχεια παίχτηκε σε άλλα θέατρα συμπληρώνοντας ένα σύνολο 2.960 παραστάσεων μέχρι το 1980, πριν μεταφερθεί στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Κέρδισε τα βραβεία της Evening Standard (1973), του Theatre World (2001) και ήταν υποψήφιο για Tony (1975, 2001) και Drama Desk (1975, 2001).

Παίζεται αδιάλειπτα σε όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα συνεχίζει τη σταδιοδρομία του στο West End του Λονδίνου και στο Broadway της Νέας Υόρκης, αποτελώντας το πλέον καλτ μιούζικαλ. Το 1975 γυρίστηκε ταινία με τον τίτλο The Rocky Horror Picture Show, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία και τις περισσότερες προβολές στην ιστορία του κινηματογράφου.

Αν δεν πας θα το μετανιώσεις. Εμείς στο είπαμε.

Ακόμα στο Ladylike.gr

Η Βασιλική Τρουφάκου δεν έπαιζε με κούκλες αλλά έγραφε σενάρια

Η Αλεξάνδρα Κλάδη τραγουδά “Μαζί για Πάντα” ενώ έχει χωρίσει

Θάλεια Ματίκα: Ζω και αναπνέω για το θέατρο