Από τη "Λίμνη των κύκνων" στην "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή

Δύο ενδιαφέρουσες παραστάσεις είδαμε την εβδομάδα που μας πέρασε και στις προτείνουμε.

Η Χαρά Κιούση πήγε, είδε και προτείνει τις παραστάσεις της εβδομάδας.

"Dada Masilo, Η λίμνη των κύκνων", Πειραιώς 260 (Η)

Στην Πειραιώς η νέα Φεστιβαλική πορεία έφερε στην σκηνή την Dada Masilo και τους εξαιρετικούς χορευτές της. Η Νοτιοαφρικανή χορογράφος ανατρέπει την πασίγνωστη "Λίμνη των κύκνων" και μ' έναν ευφάνταστο και έξυπνο τρόπο, δίνει την δική της εκδοχή στο έργο, ελευθερώνοντας τις "ομοφοβικές προκαταλήψεις του κοινού". Η μουσική του Τσαΐκόφσκι παίζει παιχνίδια ενδιαφέροντα με ήχους σύγχρονων συνθετών, κι' ο καλλιτεχνικός κώδικας προσαρμοσμένος σε μια νέα χορευτική σύνθεση δρέπει τις δικές του δάφνες. Η χορογράφος με τόλμη, χιούμορ και φαντασία δημιουργεί μια παράσταση με λόγο και αφηγηματική θεατρικότητα, λέγοντας μια ιστορία για την φυλετική και σεξουαλική ταυτότητα των ανθρώπων. Κραυγές, αλαλαγμοί, πρόσωπα χαρούμενα, πρόσωπα λυπημένα, συνθέτουν μια ιδιότυπη εικόνα δώδεκα έγχρωμων ανδρών και γυναικών, ντυμένα με τα γνωστά tutus. Οι κύκνοι της Μαζίλο - "ένα σχόλιο για το θέμα της ομοφυλοφιλίας" - με το αίμα της αφρικανικής φύσης, δίνουν το δικό τους κάλεσμα στην κλασσική μουσική. Το πρωτότυπο πέταγμά τους ενώνει την απόσταση ανάμεσα στο ρομαντικό μπαλέτο και τον αφρικανικό χορό. Σώματα καλοπλασμένα, που "διατηρούν την θηλυκότητα τους" της ανάλαφρης κίνησης από την μια κι' απ' την άλλη πατούν γερά στο δάπεδο της σκηνής με τα γυμνά τους πόδια. "Το σώμα σκύβει στο επίπεδο της μέσης μ' ένα χορό πολυρυθμικό, που εξελίσσεται όχι τόσο γραμμικά, αλλά μέσω της επανάληψης και επιτρέπει έναν μεγάλο βαθμό αυτοσχεδιασμού". Μορφές ανδρόγυνες με πείσμα και ψυχή, με πνοές κι' ανάσες της Αφρικανικής υπαίθρου ενσωματώνονται στην πρωτότυπη μουσική εκδοχή, επιβεβαιώνοντας ότι η ομορφιά δεν έχει χρώμα και φύλο. Μια παράσταση που αποθεώθηκε από τους θεατές , μια παράσταση που ανέτρεψε το συμβατικό, αντανακλώντας στον όμορφο φωτισμό σύγχρονες κοινωνικές προεκτάσεις.

Συντελεστές

Χορογραφία: Ντάντα Μαζίλο

Μουσική: Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, Steve Reich, Rene Avenant, Camille Saint-Saëns, Arvo Pärt

Φωτισμοί: Suzette Le Sueur

Κοστούμια: Dada Masilo, Suzette Le Sueur

Παραγωγή: The Dance Factory/Suzette, Le Sueur & Interarts Lausanne/Chanta,l Jean-Luc Larguie

"Ηλέκτρα" του Σοφοκλή στο Σύγχρονο θέατρο

Ο τρόπος που ο Δ. Ξανθόπουλος σκηνοθέτησε την Ηλέκτρα και ενδοσκόπησε την προσεγμένη μετάφραση του Γ. Χειμωνά για το φονικό στο παλάτι των Ατρειδών, προξένησε συγκινητικές εντυπώσεις.

Είναι βαθιά χαράματα κι' ο φωτισμός σαν ήλιος πέφτει στην σκηνή, κυκλώνοντας την ορχήστρα ενώ όλοι οι ηθοποιοί εν είδη χορού ολόγυρα, τραγουδούν ένα νανούρισμα συνδέοντας παρελθόν και παρόν.

Ακολουθεί ο κομμός του χορού που περιγράφει θρηνητικά την θέση της Ηλέκτρας και την ευχή της εκδίκησης. Εκείνη περιφρονώντας τις απειλές για την απομόνωση και την φυλάκιση της, κι' εκτοξεύοντας άγριο μίσος για τους φονιάδες του πατέρα της Αγαμέμνονα, συγκρούεται δραματικά με την μητέρα της Κλυταιμνήστρα, εντείνοντας την ευερεθιστικότητα του θεατή. Η Ηλέκτρα ανασκευάζει τα επιχειρήματα της μάνας της, ενώ η μικρότερη αδελφή της Χρυσόθεμις αρνείται να συνεργασθεί μαζί της φοβούμενη την ισχύ της εξουσίας.

Στο παλάτι ωστόσο, έρχεται μετά από είκοσι χρόνια ο πιστός τους παιδαγωγός, στον οποίο είχε εμπιστευτεί για να σωθεί, τον μικρό της αδελφό Ορέστη. Εκείνος πληροφορεί το παλάτι για τον υποτιθέμενο θάνατο του Ορέστη, του οποίου την τέφρα μεταφέρει εκεί ο ίδιος με τον φίλο του Πυλάδη.

Η Ηλέκτρα θρηνεί σπαρακτικά και τότε ο αδελφός της αποκαλύπτει την αλήθεια, καταστρώνοντας με τις υποδείξεις του παιδαγωγού την εκδίκηση της Κλυταιμνήστρας και του σφετεριστή του θρόνου, Αίγισθου.

Τον απέριττο σκηνικό χώρο δεσπόζει η είσοδος του παλατιού. Προσδιορίζεται από κάποια αιωρούμενα λευκά σκαλοπάτια, εξαρτημένα από μεταλλικές βέργες (είναι υποβλητικοί οι ήχοι που δημιουργούνται κατά την επαφή τους), επισημαίνοντας παράλληλα την άνοδο και την πτώση στην ζωή. Σύγχρονης αισθητικής κομψά κοστούμια, ψηλοτάκουνες γόβες και κοθορνοι, δίχως προκλητικές καινοτομίες έδεσαν αρμονικά τα οργανικά μέρη με την δραματουργική δράση. Ήχοι δημοτικοί κι' αρχαϊκοί ενώθηκαν με ασθμαίνοντα επιφωνήματα, προκαλώντας το συναίσθημα.

Η εξέχουσα ερμηνεία της Β, Καβαλιεράτου έπλασε την Ηλέκτρα γήινη με πλούσια συγκίνηση, αυξάνοντας τον ρεαλισμό.Φτωχοντυμένη, γεμάτη πόνο, δυσκολία, στέρηση, ταπείνωση, με βασανισμένη διάθεση και λόγο θρηνητικό ζει αποφασισμένη για την εκδίκηση.

Κλυταιμνήστρα η Μ. Πανουργιά. Σκληρή, αδιάλλακτη, αμετανόητη με κάποιες στιγμές μητρικού ενστίκτου "όταν δεν κινδυνεύει από τα παιδιά της" και ηδονικά υπεροπτική ως δέσμια του πάθους της.

Ως παιδαγωγός ο Θ. Δόβρης είναι αποφασιστικός, λιγόλογος και μετρημένος, σταθερά ασυγκίνητος στην στιβαρή του ερμηνεία.

Χρυσόθεμις η Κ. Μαυρογεώργη, δειλή, άτολμη, υποτακτική αλλά συνεργάσιμη στο τέλος.

Ο Γ. Παπαδόπουλος στον ρόλο του Ορέστη αποπνέει υποκριτικά την τραγική του αγωνία, το δέος, την ατολμία του για την μητροκτονία. Με μια ερμηνεία πολλαπλών διαστρωματώσεων, που περιορίζει την ανταποδοτική χαρά από το χρέος της εκδίκησης.

Αίγισθος ο Γ. Λεάκος με τα γνωρίσματα του αγέρωχου βασιλιά και την τυραννική ύβρι του σφετεριστή.

Ο Πυλάδης Δ. Ξανθόπουλος υποστηρικτική σωματική παρουσία δίχως να εκφράσει κάποιον λόγο.

Την ομοιογένεια του ύφους ακολουθεί και ο χορός (αποτελείται από την Σ. Βογιατζάκη και Ν. Σιδέρη) που με την συνδρομή του Απόλλωνα κατέστησαν σαφή τον στόχο της παράστασης.

Συντελεστές

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ξανθόπουλος

Φωνητική διδασκαλία: Ρηνιώ Κυριαζή

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη

Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης

Σχεδιασμός φωτισμών: Τάσος Παλαιορούτας

Παίζουν:

Ηλέκτρα: Βάσω Καβαλιεράτου

Ορέστης: Γιάννης Παπαδόπουλος

Κλυταιμνήστρα: Μαρία Πανουργιά

Παιδαγωγός: Θανάσης Δόβρης

Χρυσόθεμις: Κατερίνα Μαυρογεώργη

Αίγισθος: Γιάννης Λεάκος

Χορός: Στέλλα Βογιατζάκη / Νάνσυ Σιδέρη

Πυλάδης: Δημήτρης Ξανθόπουλος

Εισιτήρια

Κανονικό (χωρίς υπέρτιτλους): 18 €

Μειωμένο (χωρίς υπέρτιτλους): 12 €

Κανονικό (με υπέρτιτλους): 28 €

Μειωμένο (με υπέρτιτλους) 14 €

Πληροφορίες εκδήλωσης

Σύγχρονο Θέατρο-Εταιρεία Θεάτρου

Ευμολπιδών 45, Γκάζι, +302103464380,

Από Πέμπτη έως Κυριακή, στις 21:30

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των υπερτίτλων:

Πέμπτη: αγγλικά, γαλλικά

Παρασκευή: αγγλικά, ρώσικα

Σάββατο: αγγλικά, γερμανικά

Κυριακή: αγγλικά, ισπανικά

TAGS:

SHARE

ΕΓΓΡΑΦΗ

LADYLIKE NEWSLETTER

Όσα θέλει μία γυναίκα στο email της

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ