WATCHLIST

“The National”: η επιστροφή της μπάντας μέσα από ένα επικό 25λεπτο visual album

Το rock συγκρότημα χρειαζόταν ένα διάλειμμα, έπειτα από 20 χρόνια non stop πορείας με album (και με μουσική συμμετοχή στο Game of thrones), συνεχή tours αλλά και οικογενειακές υποχρεώσεις (ναι, είναι πλέον μεσήλικοι μπαμπάδες). Τον Σεπτέμβριο του 2017 όμως θα ξεκινούσε να «σιγοβράζει» μία νέα συνεργασία που θα άλλαζε την οπτική του συγκροτήματος αλλά και του σκηνοθέτη indie ταινιών,  Mike Mills, που λατρεύει τις  μουσικές των The National.

«Είχα μόλις τελειώσει με τις συνεντεύξεις Τύπου για το “20th Century Women” και σκεφτόμουν το επόμενό μου βήμα. Με λες και εμμονικό με το συγκρότημα γιατί μου άρεσε να ακούω σε λούπα τραγούδια τους ενώ δούλευα. Τα λατρεύω γιατί είναι πολυεπίπεδα και «πυκνά», οπότε είπα στον εαυτό μου ότι δεν χάνω τίποτα με το να τους στείλω ένα mail για να κάνουμε κάτι παρέα».

Πού να’ξερε όμως ότι ο τραγουδιστής της μπάντας, Matt Berninger, τον θεωρούσε τον καλύτερο Αμερικανό σκηνοθέτη και τα αισθήματα ήταν αμοιβαία. Πού να φαντάζονταν (και οι δύο) ότι έμελλαν να εξελιχθούν επαγγελματικά, καλλιτεχνικά και προσωπικά μέσω από αυτήν την πολύ ιδιαίτερη συνεργασία. Το concept ήταν να δημιουργηθεί μία ιστορία που θα είχε ως υπόβαθρο τα τραγούδια του νέου album ενώ θα εκτυλίσσεται μία ιστορία με θέμα την πορεία της ζωής από τη γέννηση έως το θάνατο. Δεν αποτελεί εξάλλου έκπληξη ότι ο σκηνοθέτης λατρεύει τις βιογραφίες, αγγίζοντας θέματα φεμινισμού, σχέσεων, οικογένειας, έρωτα αλλά και υπαρξιακής μοναξιάς. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η Alicia Vikander που είπε αμέσως το ναι στην πρόταση του Mills με γουρλωμένα μάτια και παιδικό ενθουσιασμό. «Λατρεύω τους ”The National” και τους έχω συνδέσει με μία υπέροχη συναυλία τους στη Στοκχόλμη όταν ήμουν 18 ετών, όπου θα πήγαινα με έναν τύπο που κατέληξε να είναι το αγόρι μου. Γενικά όμως, δεν έχω χάσει περιοδεία τους. Με λες και γκρούπι».

 

Η δημιουργία του 25λεπτου μουσικού βίντεο (ή visual album όπως συνηθίζεται πια) ξεκίνησε, με τον Mills να στέλνει κομμάτια του βίντεο στο συγκρότημα για να λάβει ως απάντηση νέες, βελτιωμένες εκδοχές των τραγουδιών που είχαν ηχογραφήσει σε μία μπανιέρα της Βαρκελώνης σε tour. Ήταν σαν να ενέπνεαν ο ένας τον άλλον από απόσταση συν-δημιουργώντας κάτι που ξεκίνησε κάπως θολά και κατέληξε σε μία αριστουργηματική ταινία μικρού μήκους. «Δεν συμφωνούσαμε πάντα με τις ιδέες του, αλλά ήταν σαν αν μας έσπρωχνε να βγούμε από το comfort zone μας και να γράψουμε κι άλλη μουσική, να ολοκληρώσουμε αυτό το album αλλά και να επανεξετάσουμε το ποιοι είμαστε σαν άνθρωποι, σαν μπαμπάδες αλλά και σαν καλλιτέχνες».

Δες κι αυτό: Black Mirror: το trailer του νέου κύκλου είναι εδώ και πρέπει να το δεις

«Είναι ό,τι πιο ιδιαίτερο έχω κάνει μέχρι σήμερα γιατί νιώθω ότι πάει πολύ βαθιά μέσα μου και με εκθέτει στον κόσμο. Όταν ρώτησα τον Mike γιατί η ταινία πηγαίνει τόσο γρήγορα στο τέλος, μου είπε “that’s life”, είπε η πρωταγωνίστρια Alicia Vikander, που μας ανατριχιάζει μόνο με την εκφραστικότητα του άβαφου προσώπου της αποτυπώνοντας όλα όσα νιώθουμε μέσα στον κύκλο της ζωής. «Ερωτευτήκαμε όλοι τον Mike και δεν είναι μόνο ότι τον νιώθουμε πια σαν κολλητό μας. Με ένα μαγικό τρόπο, έγινε το έκτο μέλος του συγκροτήματος, κάναμε κι άλλες συνεργασίες μαζί του (ο τύπος μας φτιάχνει t-shirts!), μας ενθαρρύνει και μας θύμισε ότι οι ”The National” είναι καλοί. Το film είναι ένα πορτραίτο της ζωής και το album είναι ένα πορτραίτο της μετά θάνατον ζωής», δήλωσε με ενθουσιασμό όλο το συγκρότημα.

«Δεν έχω πολλούς φίλους άντρες και για μένα είναι ευτυχία που γνώρισα 5 φανταστικούς τύπους, σε σημείο που απορώ γιατί χάσαμε τόσο χρόνο. Η συνεργασία μας ήταν σαν να είμαι στην Disneyland. Έχω ακούσει τον Matt να περιγράφει τον εαυτό του ως ηθοποιό που ερμηνεύει ως τραγουδιστής και νομίζω ότι είναι απόλυτα ακριβές. Από την άλλη, η ύπαρξη της Alicia στο film ήταν καθοριστική. Δε θα μπορούσα να σκεφτώ κάποια άλλη στη θέση της».